BlackBerry overweegt een herstructurering waarbij de cybersecurity- en IoT-afdeling als aparte bedrijven verder gaan. Voor de IoT-activiteiten zoekt het nieuwe investeerders.
Hoe is het nog met BlackBerry? Na de teloorgang in de mobiele industrie herpositioneerde het bedrijf zicht tot een cybersecurity- en IoT-leverancier. In een nieuwe herstructurering zouden die twee takken nu opgesplitst worden. BlackBerry liet een audit uitvoeren die concludeerde dat een splitsing de beste strategische keuze zou zijn, kondigt het bedrijf aan in een persbericht.
De IoT-activiteiten zouden in een nieuwe dochteronderneming worden gestoken die ook naar de beurs zou trekken om nieuwe investeerders aan te trekken. De cybersecuritytak, die de meeste inkomsten binnenbrengt, blijft onder de huidige structuur staan. Binnen IoT focust BlackBerry zich voornamelijk op de auto industrie en mag het grote namen zoals BMW, Volkswagen en Volvo tot de klanten rekenen.
“BlackBerry van mening dat het scheiden van onze belangrijkste activiteiten ons vermogen om waarde te creëren voor al onze stakeholders zal verbeteren. Zowel de IoT- als de cyberactiviteiten beschikken over toonaangevende technologie en talent en richten zich op grote en groeiende marktkansen. Deze nieuwe voorgestelde structuur zal zowel hun operationele wendbaarheid als hun vermogen om zich te richten op het leveren van uitzonderlijke oplossingen aan hun klanten verder vergroten”, zegt John Chen, Executive Chair & CE van BlackBerry in zijn verklaring.
BlackBerry stapte eind 2016 uit de smartphonemarkt. Het wist de overgang naar smartphones en het Android-ecosysteem nooit te verteren. Verwoede pogingen van TCL en een Amerikaanse startup OnwardMobility om de BlackBerry-telefoons nieuw leven in te blazen draaide uit op mislukkingen. Vandaag blijft er geen spoor meer over van het ooit iconische telefoonmerk.