BlackBerry verkoopt patentenportfolio van beëindigde diensten voor 600 miljoen dollar

BlackBerry doet zijn patenten voor mobiele toestellen, berichtdiensten en draadloze netwerken van de hand. De patenten zijn overgedragen aan Catapult IP Innovations, voor een bedrag van 600 miljoen dollar.  

Catapult IP Innovations koopt het patentenportfolio van beëindigde diensten van BlackBerry. De koper doet wellicht niet onmiddellijk een belletje rinkelen. BlackBerry verduidelijkt gelukkig zelf wie de koper is: “een speciaal opgerichte instelling dat is ingericht om de BlackBerry-patenten te verwerven.”

Afbetaling

Volgens het persbericht wordt het aankoopbedrag van 600 miljoen dollar, opgesplitst in twee betalingen. 450 miljoen dollar wordt onmiddellijk in cash betaald. Dat verwezenlijkt Catapult door een lening aan te gaan voor 400 miljoen dollar. De overige 150 miljoen dollar wordt in stukken afgelost aan BlackBerry, waarbij de eerst betaling binnen de drie jaar dient te gebeuren.

De lening maakt van Catapult in één klap een bedrijf met een grote schuld, zonder producten om te verkopen. Het is nu aan Catapult om de patenten op BlackBerry-gsm’s, qwertytoetsenborden op gsm-toestellen en BlackBerry Messenger om te zetten in geld. Waarschijnlijk is dat enkel mogelijk door iedereen aan te klagen die de patenten aan zijn laars lijkt te lappen.

Definitief einde

De hoogdagen van BlackBerry op de gsm-markt lagen al een tijdje achter het bedrijf. BlackBerry liet alles gewoon nog een poosje aanslepen. Eind vorig jaar besloot het bedrijf de stekker definitief uit de sms-, bel- en datafunctionaliteiten van eigen gsm- en tablettoestellen te trekken. Op 4 januari 2022 was het einde effectief daar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home