BlackBerry trekt de stekker uit eigen gsm’s en tablets op 4 januari

Aan het begin van het nieuwe jaar moeten we afscheid nemen van de gsm’s van BlackBerry. De toestellen zullen op 4 januari 2022 officieel hun sms-, bel- en datafunctionaliteiten verliezen.

BlackBerry domineerde in zijn hoogdagen de gsmmarkt. De positie van marktleider heeft het merk alleen al lang moeten afgeven. Nu beslist BlackBerry om de stekker volledig uit de gsmmarkt te trekken. Vanaf 4 januari 2022 zullen de toestellen niet langer van het mobiele netwerk gebruik kunnen maken.

BlackBerry geeft zelf aan dat de eigen software vanaf 4 januari niet langer optimaal zal functioneren. BlackBerry PlayBook, tablets die draaien op een BlackBerry-versie, zijn ook ten dode opgeschreven.

Boot gemist

BlackBerry verloor zijn marktdeel door simpelweg de boot te missen. Toen Apple iPhone’s losliet op de wereld, speelde Android daar snel op in door een boel functionaliteiten grofweg te kopiëren. BlackBerry daarentegen implementeerde bijvoorbeeld nooit een toetsenbord in het scherm.

Het gsm-merk dacht voldoende populariteit te hebben vergaard om simpelweg zijn eigen koers te blijven varen. BlackBerry was immers immens populair in de bedrijfswereld, deels omdat de diensten die het leverde doorgaans via BlackBerry-servers liepen. Dat zorgde voor een hoge mate van beveiliging en controle.   

Inschattingsfoutje

Over de jaren heen is de interesse in BlackBerry dan ook fors gedaald. Het bedrijf had een inschattingsfout gemaakt en gaf uiteindelijk forfait. Android-versies van BlackBerry verschenen nog even op de markt, waarna het bedrijf de hardware-wereld volledig van zich afschoof.

Andere smartphonemerken strijden nu om klanten bij zich te houden en nieuwe voor zich te winnen. Het kleinere groepje fans van BlackBerry zal vanaf 4 januari de wondere wereld van iOS of Android moeten verkennen. Na een klein traantje te hebben weggepinkt natuurlijk. Ben je nog op zoek naar een betrouwbaar toestel dat niet meteen je spaarrekening aanvalt? Dan vind je misschien een goede vervanger in ons top drie-overzicht van smartphones voor maximaal 400 euro.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home