Als reactie op de normalisering van telewerk plaatsen Belgische ondernemingen IT-privacy en -beveiliging bovenaan hun prioriteitenlijstje voor het komende jaar. RPA staat voor het eerste in de top 10.
Belgische bedrijven willen het komende jaar vooral hun werknemers sensibiliseren inzake privacy en beveiliging. Dat blijkt uit het Priorities Compass 2020 van sectororganisatie Beltug, opgesteld aan de hand van een bevraging bij 265 respondenten.
Beveiliging en RPA
Net niet de helft van de bevraagden geeft aan dat sensibilisering rond beveiliging en privacy een topprioriteit is. IT security governance, de uitbouw van een responsplan voor cyberaanvallen en de implementatie van security by design staan ook bovenaan. In totaal zijn er zes prioriteiten in de top tien zijn gelinkt aan cybersecurity: een absoluut record.
De evolutie is een gevolg van de coronapandemie en de verschuiving naar telewerk die daarmee gepaard gaat. De ondervraagde ICT-beslissers begrijpen de risico’s die afstandswerk met zich mee brengt, en willen personeel wapenen tegen de gevaren.
Opvallende nieuwkomer in de top 10 is RPA (Robotic Process Automation). Beltug merkt op dat steeds meer bedrijven interesse hebben in de automatiseringsmogelijkheden van de technologie. Met de crisis in het achterhoofd is dat logisch: RPA kan repetitieve taken zoals factuurverwerking overnemen van mensen, zodat die vrij zijn om zich op taken te storten die een echte meerwaarde kunnen bieden voor de onderneming. De technologie staat op de zevende plaats in de barometer.
Lees ook: Het wat, waarom en wanneer van Robotic Process Automation
Clouddilemma
Verder blijkt dat Belgische organisaties zich nog steeds afvragen wat de juiste IT-strategie is voor de toekomst. De cloud wint steeds meer aan belang. Zowel SaaS als IaaS zijn aantrekkelijke opties voor onze bedrijven. De keuze tussen publieke cloud, on premises en een hybride oplossing blijft echter moeilijk. Tussen de beveiligingsbezorgdheden door staat dat dilemma zelfs op de tweede plaats. Meer dan 45 procent van de Belgische bedrijven lijkt ermee te worstelen.
Cloudproviders en hardwarefabrikanten spelen daar netjes op in, onder andere met een breder hybride aanbod en as-a-Service-modellen voor lokale hardware zoals HPE Greenlake. De extra opties zorgen er langs de andere kant voor dat een onderneming heel wat te onderzoeken heeft voor een knoop kan doorgehakt worden.
Tot slot valt op dat enkele hypewoorden die internationaal niet meer weg te slaan zijn, vooralsnog geen indruk maken op de Belgische ICT-professional. ‘Edge computing’, een ietwat vaag begrip dat zowat alles dekt dat niet de cloud of een endpoint is, bengelt bijvoorbeeld helemaal onderaan samen met Blockchain.