De komende 10 jaar zullen wereldwijd 1.2 miljard werknemers te maken krijgen met veranderingen veroorzaakt door automatisering en artificiële intelligentie. Dat is goed voor 50% van de totale wereldeconomie.
De omvang van deze verandering kan zorgwekkend zijn. Voornamelijk laaggeschoolde medewerkers zullen te maken krijgen met veel veranderingen op basis van technologische ontwikkelingen. Toch is het nog niet nodig om alarm te slaan. Naar verwachting zal automatisering vooral de manier van werken veranderen in plaats van dat het medewerkers vervangt.
Voor nu is het belangrijk om de uitdagingen van automatisering te benoemen en begrijpen. Zo kunnen we inspelen op de veranderingen en werken aan nieuwe carriérekansen voor werknemers.
De toekomst van werken
Naar verwachting zal automatisering 50% van de banen veranderen en slechts 5% van de banen vervangen. In plaats van dat ze vervangen worden door computers, zullen veel medewerkers werken met steeds verbeterende machines. Banen zullen veranderen van banen voor laaggeschoolden zoals ondersteuning op kantoor en besturing van machines naar technologie-professionals, zoals computer engineers en ICT-specialisten.
Om bij te blijven met de veranderende arbeidsmarkt, zullen medewerkers nieuwe vaardigheden moeten leren. Ondanks de zorgen over automatisering, doen bedrijfsleiders er onvoldoende aan om hun medewerkers voor te bereiden en de benodigde vaardigheden aan te leren. Hoewel 45% van de bedrijfseigenaren praat over automatisering, heeft slechts 15% het over het bijspijkeren van de kennis van medewerkers.
In de toekomst zal 9 van de 10 banen digitale vaardigheden vereisen. Op dit moment beschikt 44% van de Europeanen niet over de basis digitale vaardigheden. Deze vaardigheden kloof zal naar verwachting leiden tot 1.67 miljoen ongevulde banen voor ICT-professionals in 2025.
Voorbereiden op de toekomst
Automatisering zorgt dus niet per se voor een verlies aan banen, maar het is wel noodzakelijk dat medewerkers de juiste vaardigheden leren. Om de groeiende rol van automatisering en AI op de werkvloer bij te houden, is het tijd om actie te ondernemen. Veel overheidsinstellingen en non-profit organisaties zetten zich al in om werknemers voor te bereiden op de toekomst.
Het is nodig om bestaande initiatieven voor bijscholing van kwetsbare populaties uit te breiden en te blijven ondersteunen. Tegelijkertijd is er behoefte aan meer betrokkenheid van bedrijfseigenaren in de particuliere sector. Met gerichte bijscholing kunnen de veranderingen die automatisering en AI met zich meebrengen een kans zijn voor laaggeschoolde medewerkers om aan een betere carriére voor de toekomst te bouwen.