AWS schrijft nieuwe miljardencheque over naar Anthropic

ai zit op geld

AWS houdt woord dat het vier miljard dollar zal investeren. Na een eerste cheque van 1,25 miljard dollar, pompt het nu nog eens 2,75 miljard dollar in het AI-bedrijf.

AWS is een bedrijf van zijn woord: toen het in september 1,25 miljard dollar investeerde in Anthropic, beloofde de cloudreus in totaal vier miljard dollar. Op woensdag is de tweede schijf richting Anthropic gegaan, bevestigt AWS met een persbericht. Beide bedrijven ‘verdiepen hun gezamenlijke toewijding aan het bevorderen van generatieve AI’, klinkt het.

Voor wat, hoort wat. Met het geïnvesteerde geld neemt AWS een minderheidsaandeel in Anthropic. De cloudprovider levert ook chips voor het trainen van AI-modellen en is het de geliefkoosde cloudpartner van Anthropic. Vooral dat laatste is belangrijk voor AWS, want ook Google lonkt uitdrukkelijk naar het bedrijf.

Wederzijdse liefde

Anthropic is naam en faam aan het maken in de AI-wereld. Het nog maar drie lentes jonge bedrijf is bekend van de Claude-modellen. De derde generatie, bestaande uit Claude 3 Opus, Sonnet en Haiku, scoort hoge ogen en lijkt goed op weg om ChatGPT van de troon te stoten. Maar het trainen en onderhouden van LLM’s kost veel geld en dus kan het een kapitaalkrachtige partner zoals AWS goed gebruiken.

AWS van zijn kant hoopt met Anthropic dezelfde band te kunnen smeden als Microsoft met OpenAI. Na een eerder trage start, mengt de cloudprovider zich nu volop in de AI-debatten. Op Bedrock laat AWS klanten zelf AI-toepassingen bouwen, maar tijdens zijn laatste re:Invent-conferentie lanceerde het ook alternatieven voor ChatGPT en Dall-E onder de naam Amazon Q.

lees ook

AWS legt tijdens re:Invent zijn troefkaarten op tafel

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home