Anthropic daagt OpenAI en Google uit met Claude 3

claude 3

Anthropic lanceert de nieuwe generatie van het Claude-model. Claude 3 Opus benadert volgens Anthropic menselijke intelligentie voor het uitvoeren van complexe taken.

Anthropic kondigt in een blog met trots Claude 3 aan, de opvolger van Claude 2.1 dat in november 2023 het levenslicht zag. De Claude 3-familie telt drie broers: Haiku, Sonnet en Opus, waarbij de laatste de meest intelligente van de drie is. Grote uitspraken worden niet geschuwd door Anthropic: Claude 3 Opus is niet alleen het paradepaardje uit de eigen stal, maar ook het meest geavanceerde LLM tot nu toe ontwikkeld.

Slimste van de klas

Er wordt met benchmarks gezwaaid om die bewering te staven. Anthropic claimt dat zijn nieuwste model in meerdere domeinen de betere is van GPT-4 en Google Gemini Ultra, van algemene kennis tot redeneren, wiskunde en het schrijven van code. De Claude 3-modellen zijn niet beperkt tot tekst, maar kunnen nu ook informatie uit visuele prompts zoals beelden en grafieken halen en analyseren.

claude 3 benchmarks
Claude 3 vs GPT-4 vs Google Gemini. Bron: Anthropic

Met Claude 3 Opus zet het bedrijf een grote stap richting de natte droom van alle AI-bedrijven: het niveau van algemene intelligentie bereiken. Dat betekent dat AI niet alleen goed is in één specifieke taak, maar verschillende complexe taken op hetzelfde niveau als een mens uitvoeren. Zo ver zijn we voor alle duidelijkheid ook nog niet met Claude Opus 3.

Tokens tellen

Claude 3 Opus wordt door Anthropic naar voren geschoven als klasprimus, maar ook de Sonnet- en Haiku-versies zijn beter dan de voorganger Claude 2.1. Ze antwoorden tot twee keer sneller en doen dat aan een hoger accuraatheidspercentage, terwijl ook de kans dat Claude je vraag niet wil beantwoorden aanzienlijk daalt. Anthropic zet een limiet op 200.000 tokens, wat overeenkomt met 150.000 woorden, maar in principe kan Claude 3 Opus tot één miljoen tokens verwerken, ofwel 700.000 woorden.

Claude 3 Opus en Sonnet zijn vanaf vandaag beschikbaar via de publieke chatbot en via API’s voor ontwikkelaars. De prijs voor het Opus-model ligt vijf keer hoger dan voor Sonnet. De goedkoopste versie Haiku zal binnenkort beschikbaar worden gesteld. Wie wil chatten met Claude 3 Opus, zal een betalend abonnement moeten nemen, dat twintig dollar per maand kost.

OpenAI aan zet

Met de lancering van Claude 3 zet Anthropic de concurrentie in het AI-toneel weer op scherp. Nadat Google eind vorig jaar Gemini lanceerde, is het nu wachten op een tegenzet van OpenAI. Er gaan al langer geruchten dat OpenAI aan de slag is met de training van GPT-5, maar het bedrijf communiceert nog geen datum wanneer de nieuwe versie zou kunnen lanceren. OpenAI deed enkele kleinere verbeteringen aan ChatGPT, al toonde de chatbot bij momenten ook vreemd gedrag.

lees ook

Na de grote doorbraak: kan OpenAI bevestigen in 2024?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home