Apple mag nog tot en met 2027 5G-modems van Qualcomm gebruiken

iphone 14

Apple verlengt de patentlicentieovereenkomst met Qualcomm tot 2027. Grotendeels noodgedwongen, omdat de ontwikkeling van eigen modems nog niet van de grond komt.

Qualcomm kondigde de verlenging van zijn overeenkomst Apple aan tijdens de presentatie van de kwartaalresultaten. Dat betekent dat Apple nog zeker tot en met 2027 gebruik kan maken van de 5G-technologie van Qualcomm voor zijn iPhones. Het leveringscontract werd eerder al verlengd tot en met 2026, maar zonder overeenkomst over de patenten mag Apple de modems niet zomaar gebruiken. Nu is alles weer voor enkele jaren in orde.

Hoe de overeenkomst tot stand kwam, is een bijzonder verhaal. In 2019 trok de overeenkomst een streep door een jarenlange juridische strijd tussen beide bedrijven. Uit onvrede voor de hoge prijzen van Qualcomm weigerde Apple te betalen om de 5G-modems in zijn iPhones te stoppen. De overeenkomst was 4,5 miljard dollar waard. Een optie om de overeenkomst nog te verlengen, was destijds ook al mee opgenomen.

Wat Apple doet, doet het niet altijd beter

Als het van Apple had afgehangen, dan had de overeenkomst van Qualcomm niet verlengd hoeven te worden. Apple wil namelijk zijn eigen modems ontwikkelen om de afhankelijkheid van Qualcomm te verminderen, naar het voorbeeld van de eigen CPU’s die Apple nu al ontwikkelt voor iPhones en Macbooks. Het originele plan was om dat al vanaf de iPhone 15 dit jaar te doen, maar Apple slaagt er voorlopig nog niet in om een 5G-modem op hetzelfde niveau als die van Qualcomm te ontwikkelen. Het moet dus noodgedwongen nog enkele jaren in zee met Qualcomm.

De mobiele chipfabrikant kondigt eveneens aan dat ook de samenwerking met Samsung verlengd is. De komende jaren zullen dus ook Samsung-smartphones, van de Galaxy S-vlaggenschepen tot de goedkopere A-lijn, met een Qualcomm-chip kunnen verschijnen. Ook Samsung wil waar mogelijk zijn eigen Exynos-chips in zijn smartphones stoppen, maar omdat die nog lang niet altijd dezelfde prestaties kunnen leveren als de tegenhangers van Qualcomm, heeft Samsung Qualcomm nog nodig.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home