Apple krijgt uitstel op het aanbieden van betaalmogelijkheden van derden

Apple, Epic Games

Net op de valreep hoeft Apple dan toch niet zijn App Store-beleid aan te passen. Hierdoor worden betalingsmogelijkheden van derden toch nog minstens tijdelijk van de App Store geweerd.

Eind oktober bracht Apple naar buiten dat het drie belangrijke wijzigingen aan zijn App Store zou aanbrengen. De aanpassingen werden opgelegd nadat Apple een rechtszaak verloor en koos voor een schikking in een aanslepende antitrustzaak.

Schikking

Twee ontwikkelaars spanden in 2019 een rechtszaak aan tegen het monopolie van de App Store. Dat beweerden de ontwikkelaars op basis van het feit dat Apple een taks hof op de inkomsten van ontwikkelaars. In het begin zagen zij 30 procent van hun inkomsten stromen naar Apple, dat verlaagde de techgigant vorig jaar naar vijftien procent voor bedrijven die minder dan één miljoen dollar omzet halen.    

Twee jaar later besloot Apple te gaan voor een schikking. Als gevolg daarvan werd aan softwareontwikkelaars verteld dat zij met klanten mochten communiceren over betaalmethoden die buiten de app beschikbaar zijn.

Rechtszaak met Epic Games

Bovendien had Apple nog een conflict met Epic Games, bekend van het spel Fortnite. Zij liepen tegen hetzelfde probleem aan als de twee ontwikkelaars.

Epic Games liet het niet bij de rechtszaak en besloot in de zomer van 2020 al is te experimenteren met eigen betalingsmogelijkheden. In september werd beslist dat Apple zijn App Store zou moeten openstellen voor betalingsmogelijkheden van derden bij in-app aankopen. Epic Games kreeg tegelijk een boete voor de acties die het ondernam in de zomer van 2020.

Uitstel

Het aangepaste App Store-beleid zou morgen van start gaan, maar Apple krijgt nu uitstel voor de implementatie. Het uitstel werd gegeven door het United States Court of Appeals fort he Ninth Circuit. Deze rechtbank is bevoegd om bezwaren af te handelen. In de zaak van Apple oordeelde de rechtbank nu dat de techgigant meer tijd nodig heeft om de versoepelde regels in te voeren.   

lees ook

Apple voert drie belangrijke wijzigingen door in het App Store-beleid

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home