Apple lanceert Self Service-reparaties

iphone repair

Apple kondigt DIY-reparaties aan, waarbij je als particulier onderdelen kan kopen om je iPhone of Mac te herstellen. De instructies krijg je er gewoon bij. Het scherm, de batterij en camera zullen eerst vervangen kunnen worden, later wordt de service uitgebreid.

Apple zet in op Self Service-reparaties. De gigant gaat onderdelen verkopen waarmee je je iPhone of Mac kan herstellen, samen met de instructies. Het scherm, de batterij en camera zullen eerst te krijgen zijn, naast bijna 200 andere onderdelen, beginnende bij de iPhone 12 en iPhone 13.

In de loop van volgend jaar komen er meer componenten op de lijst te staan, ook voor Macs met M1-chips. Klanten die hun oude onderdelen na reparatie terugsturen naar Apple voor recyclage, krijgen in ruil korting op hun volgende aankoop.

Technische kennis vereist

Gezien Apple zich altijd verzet heeft tegen het zelf repareren van toestellen, is dit een hele ommezwaai. Het bedrijf geeft dan ook duidelijk aan dat de onderdelen bedoeld zijn voor particulieren met voldoende technische kennis.

TechCrunch geeft aan dat je garantie niet zal verlopen wanneer je het toestel zelf repareert, al gebeurt dit wel bij schade. Het is dus belangrijk om de instructies zeer goed op te volgen. Volgens Apple is het consulteren van een gecertificeerd technicus nog steeds de meest betrouwbare oplossing.

lees ook

Apple laat nu toch iPhone 13 schermherstellingen toe zonder Face ID te verliezen

Meer erkende onderdelen

Apple had reeds een Independent Repair Providers-programma waarbij onafhankelijke reparatiepunten toegang kregen tot dezelfde training, onderdelen en tools als erkende Apple Service Providers. Dankzij de nieuwe service zullen klanten waarschijnlijk meer erkende onderdelen aan de volledige prijs aanschaffen, dan te zoeken naar goedkope afkooksels ervan.

“Toch is dit nog niet de opensource reparatierevolutie waar we voor strijden met de right-to-repair-beweging”, zegt Elizabeth Chamberlain, duurzaamheidsdirecteur bij iFixit. Aan de dienst zijn namelijk nog heel wat restricties verbonden.  

lees ook

De EU plant ‘recht tot repareren’-wet voor technische apparaten

De nieuwe Apple-dienst zal vanaf begin 2022 beschikbaar zijn in de Verenigde Staten. België komt waarschijnlijk later in het jaar aan de beurt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home