Apple MacBook Pro heeft nieuwe M1-chips en miniled met notch

MacBook Pro (2)

Na lang wachten is het zover: de nieuwe MacBook Pro krijgt zoals verwacht extra aansluitingen met HDMI en een SD-kaartslot. Het miniledscherm met een notch bovenaan springt in het oog, net als de krachtige Apple M1 Pro en Max-chips.

We hebben er lang op moeten wachten, maar de nieuwe MacBook Pro is officieel aangekondigd door Apple. Een belangrijke vernieuwing is de uitbreiding van poorten naast USB-C (Thunderbolt 4) zoals vandaag. De nieuwe modellen hebben HDMI, een SD-kaartslot, hoofdtelefoonaansluiting en een MagSafe-lader. Wie liever via USB-C laadt, kan dat ook nog altijd.

De notch is centraal bovenaan zichtbaar en zorgt voor een kleinere schermrand bovenaan.

Het toestel wordt in twee schermgroottes beschikbaar gesteld: 14-inch en 16-inch. De grootste verrassing is zonder twijfel de notch bovenaan het scherm. De touchbar verdwijnt en maakt ruimte voor traditionele functietoetsen zoals op elke andere laptop. Zoals verwacht maakt het toestel gebruik van een miniledscherm, vergelijkbaar met de iPad Pro 12,9-inch die eerder dit jaar lanceerde. Het scherm heeft een helderheid van 1.000 cd/m² met een piekhelderheid tot 1.600 cd/m².

In de notch bovenaan is er ruimte voor een verbeterde 1080p webcam met een grotere sensor en een f2.0 diafragma. Verder kan je het toestel configureren met tot 8 TB NVMe SSD-opslag en 64 GB RAM (via de M1 Max-chip).

Nieuwe Apple M1-chips

De Apple MacBook Pro kan je configureren met de twee nieuwe Apple M1-chips: de Apple M1 Pro en M1 Max. Behalve het prestatieverschil tussen beide kan je aan een MacBook Pro met een Apple M1 Pro-chip twee Pro Display XDR-monitoren koppelen. Wie de Apple M1 Max kiest, kan drie monitoren koppelen én een 4K-tv.

De huidige 13-inch Apple MacBook Pro behoudt zijn plaats in de line-up als instapversie.

Volgens Apple levert de nieuwe 16-inch MacBook Pro twee keer betere CPU-prestaties vergeleken met een ietwat verouderde Intel Core i9 (14 nm / negende generatie) in het vorige topmodel. Wat betreft grafische prestaties scoort de 14-inch MacBook Pro met een Apple M1 Pro-chip 2,5 keer beter dan de vorige MacBook Pro met een AMD Radeon Pro 5600M aan boord. Wie de 16-inch MacBook Pro configureert met een Apple M1 Max-chip kan op een verviervoudiging rekenen van de GPU-prestaties. Welke benchmarks Apple hiervoor gebruikt, maakt de fabrikant in zijn traditionele stijl niet bekend.

De 14-inch MacBook Pro heeft volgens Apple een batterijduur van 17 uur wanneer je enkel video afspeelt. De 16-inchvariant doet daar vier uur bij en klokt af op 21 uur.

Lokale prijzen starten vanaf 2.249 euro (3.209 euro voor de versie met Apple M1 Max) voor de 14-inch MacBook Pro. Wie de 16-inchvariant wil, kan die vanaf 2.749 euro (3.439 euro voor de versie met Apple M1 Max) in huis halen. Wie all-in gaat, kan een 16-inch MacBook Pro maximaal configureren aan 7.038 euro met 64 GB RAM en 8 TB opslag. Er zijn twee kleuren beschikbaar: zilver en space gray. Bestellen kan vanaf vandaag, de uitlevering staat gepland voor volgende week. De huidige 13-inch MacBook Pro blijft in de line-up beschikbaar en start vanaf 1.449 euro. Alle prijzen zijn inclusief btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home