Apple breidt self service herstellingen uit naar desktops

Mac self repair

Apple-klanten die zelf aan hun toestel willen werken, kunnen dit nu ook voor bepaalde desktoptoestellen. Het programma is voorlopig alleen toegankelijk voor Amerikaanse gebruikers.

In april lanceerde Apple het Self Service Repair Program in de Verenigde Staten. Daarmee maakte het bedrijf herstellingen mogelijk door de eindgebruikers zelf. Al ging het om een beperkt aantal mobiele toestellen zoals de M1 MacBook Air en Pro, iPhone SE, 12 en 13. Begin deze maand opende Apple de markt voor zelfherstellingen in acht Europese landen, waaronder België.

Antwoord op kritiek

De focus van het originele herstellingsprogramma lag voor Apple op de iPhone. Daarmee wou het bedrijf tegemoet komen aan groeiende kritiek van regulatoren. Die haalden aan dat Apple de restricties moest verminderen zodat Apple-gebruikers die dat wensen zelf hun toestel kunnen herstellen. Daarom stelde Apple handleidingen, originele onderdelen en herstelkits beschikbaar voor een aantal mobiele toestellen.

Via een online winkel krijgen herstellers toegang tot onderdelen, tools en handleidingen. De techgigant benadrukte dat het merendeel van de gebruikers beter af zou zijn de herstellingen te laten uitvoeren in een erkend herstelpunt. Wie de herstellingen zelf wil uitvoeren, maar het materiaal niet heeft kan de tools huren en na gebruik terugsturen naar Apple.

Uitbreiding naar desktops

Het Self Service Repair Program is nu dus uitgebreid naar desktopmodellen. Het gaat volgens Six Colors over de Mac Studio, M1 Mac Mini, M1 iMac en Studio Display. Ook voor deze herstellingen geeft Apple mee dat het vaak om bijzonder complexe handelingen gaat en dus best door een professional worden uitgevoerd. Apple zelf biedt al jaren een dienst aan, AppleCare+, die de meeste van deze reparaties uitvoert.

Het zijn voorlopig alleen Amerikaanse Apple-gebruikers die van de uitbreiding van het herstelprogramma kunnen profiteren. Het is niet duidelijk wanneer de dienst uitrolt naar Europa. Wellicht zal dat, net als bij de herstellingen voor mobiele toestellen, na enkele maanden mogelijk zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home