Europese Commissie gaat in beroep in belastingzaak Apple

rechtszaak

De Europese Commissie gaat in hoger beroep tegen de beslissing van het Europese Gerechtshof om de achterstallige belastingen ter waarde van 13 miljard euro van Apple nietig te verklaren. Het beroep gaat naar het Europees Hof van Justitie, waar een uiteindelijke beslissing wordt gemaakt. 

De case gaat om een deal die Apple maakte met Ierse belastingautoriteiten. De Europese Commissie beweert dat de deal die Apple 13 miljard euro aan belastingvoordeel opleverde illegaal was. Het Gerecht, de eerstelijnsrechter van het de EU, was het niet eens met deze bewering. Tijdens de zaak in juli was er niet genoeg bewijs dat Apple de Europese mededingingsregels overtrad. 

Met het aankondigen van het hoger beroep, vermeldde de commissie te geloven dat het Gerecht een aantal fouten heeft gemaakt in zijn oordeel. “We moeten middelen tot onze beschikking gebruiken om te zorgen dat bedrijven rechtvaardige deel betalen. Anders worden zowel de overheid als de burgers benadeeld door minder fondsen voor broodnodige investeringen. De nood voor deze extra fondsen is hoger dan ooit nu Europa werkt aan een economisch herstel.” Zo laat Eurocommissaris Margrethe Vestager weten in een statement. 

“Als een lidstaat bepaalde multinationals een belastingvoordeel geeft dat niet beschikbaar is voor hun concurrenten, schaadt dit eerlijke concurrentie in de Europese Unie en breekt het met staatssteun regels”, vindt Vestager. 

Beschuldigingen door de Europese Commissie

De Europese Commissie begon zijn beschuldigingen tegen Apple in 2016. Na een onderzoek van twee jaar ontdekte de commissie dat Ierland twee belastingovereenkomsten heeft verstrekt om de belastingen voor Apple aanzienlijk te verlagen. 

Met de deal kende Apple alle winst van twee van zijn incorporaties toe aan een zogenaamd hoofdkantoor in Ierland. Het hoofdkantoor had geen waardoor het ‘onmogelijk was om dergelijke winsten te genereren’, verklaarde de Europese Commissie destijds. 

Het belastingvoordeel van de deal met Ierland ging terug tot 1991 en werd voor Apple steeds voordeliger. In 2003 betaalde Apple nog 1 procent belasting over zijn winst. Dat percentage zakte in 2014 verder naar 0,005%. Volgens de Europese Commissie moet Apple over deze periode van 11 jaar de misgelopen 13 miljoen euro terugbetalen. 

Apple ging in hoger beroep tegen de opgelegde belastingboete en boekte daarmee succes. Afgelopen juli werd de beslissing van de Europese Commissie in 2016 ongeldig verklaard, waardoor Apple de belastingschuld vooralsnog niet hoeft te betalen. 

Meer aanvaringen met de Europese Commissie

De laatste tijd loot Apple tegen meer problemen aan met de Europese Commissie. Zo heeft de Europese Commissie een onderzoek geopend naar de App Store-regels. Ontwikkelaars van applicaties zijn verplicht het betalingssysteem van Apple te gebruiken voor in-app aankopen. Hierdoor vallen de prijzen 30% duurder uit. Evenals het belastingvoordeel zorgt ook dit voor een oneerlijke concurrentie, zo beweert de Europese commissie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home