AMD steekt Intel voor het eerst voorbij op basis van marktwaarde

amd

De overname van Xilinx stuwt AMD voor het eerst in de geschiedenis voorbij Intel. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor team rood met meer groei in het vooruitzicht.

Voor het eerst in de geschiedenis van AMD is het in marktwaarde groter dan Intel, 197,75 miljard dollar versus 197,24 miljard dollar. Die plotse ommekeer is te danken aan de overname van Xilinx. Xilinx is de uitvinder van de Field Programmable Gate Array of FPGA. Een FPGA is een chip waarvan je de schakelingen via firmware opnieuw kan configureren.

AMD telde 35 miljard dollar neer voor Xilinx. Met Xilinx onder de vleugels verstevigt AMD zijn positie significant tegenover concurrenten Intel en Nvidia. AMD bouwt nu immers processors, GPU’s en dankzij Xilinx ook alles daartussen. Nvidia wilde zijn business uitbreiden om eveneens de markt in zijn volledige breedte aan te spreken, maar de (nog grotere) overname van Arm door dat bedrijf mondde uit op niets na protest van mededingingsautoriteiten wereldwijd.

De marktwaarde van AMD kan de komende maanden en jaren nog flink hoger klimmen. Xilinx is een gezond bedrijf dat in zijn recentste kwartaalcijfers een recordomzet van 1 miljard dollar liet noteren, 26 procent meer jaar-op-jaar.

Tot slot is er nog de groeiende chipindustrie in zijn totaliteit. Ondanks het wereldwijde chiptekort steeg de chipomzet in 2021 met maar liefst 26 procent naar een absolute recordhoogte.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home