Ondanks wereldwijd tekort steeg in 2021 de chipomzet met 26%

De totale jaaromzet was in 2021 goed voor 556 miljard dollar, 26 procent meer dan in 2020 toen er een omzet van 440 miljard dollar werd genoteerd.

Volgens de Semiconductor Industry Association (SIA) is 2021 het beste jaar ooit voor de chipfabrikanten wereldwijd. Ondanks de enorme omzet blijven fabrieken maar mondjesmaat leveren. Hierdoor komen tal van sectoren in de problemen met productielijnen. In totaal rolden er 1,15 biljoen (1.150.000.000.000) chips van de band in 2021.

Iedereen binnen de chipindustrie plukt de vruchten van het succes. Intel meldde in zijn laatste kwartaal een omzet van 1,2 miljard dollar, zijn beste kwartaal ooit. Over heel 2021 noteerde het ook de beste jaaromzet ooit.

AMD geniet ook van de goednieuwsshow met double digits groei in het afgelopen kwartaal. Chipbakker TSMC zet ondertussen alle zeilen bij om de hogere vraag te verwerken. Het investeert daarvoor 100 miljard dollar extra over drie jaar.

Ook in Europa willen ze een deel van de productiecapaciteit huisvesten. De EU is van plan een totaal van 43 miljard euro te investeren om de Chips Act te ondersteunen tot 2030. Dat bedrag sprokkelt het bij elkaar door een combinatie van publieke en private financiering.

De EU verspreidt dat bedrag over verschillende investeringen. Onder de investeringsposten worden investeringen in moderne technologieën, in het aanleren van vaardigheden en in onderzoek naar microchips genoemd.

lees ook

Waarom het chiptekort maar blijft voortduren

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home