Amazon in ‘Rebel Alliance’ tegen Microsofts dominantie

Gezien Microsofts dominantie op de markt van productiviteitsapps, probeert Amazon volgens dichte bronnen een bondgenootschap te vormen met bedrijven zoals Slack en Dropbox.

Het doel van deze alliantie, die zich momenteel nog in een beginnende fase bevindt, zou de ontwikkeling van een pakket business apps zijn voor een vaste prijs. Op die manier kunnen zakelijke klanten met maar één login en factuur gebruik maken van alle apps dankzij het Amazon Web Services cloud platform.

Amazon zat hiervoor rond de tafel met Dropbox, Slack, Smartsheet en andere organisaties. Het initiatief doopten ze dan ook ‘Rebel Alliance’ binnen AWS: een knipoog naar de Star Wars films waarin verzetsgroepen samenwerken om het Galactic Empire ten onder te brengen. De naam is ietwat ironisch gezien de marktdominantie van AWS in de cloud, het fel besproken personeelsbeleid van Amazon in zijn Amerikaanse warenhuizen en de bitse strijd van het bedrijf tegen de wens van arbeiders om zich te organiseren in een zoektocht naar betere arbeidsvoorwaarden.

Of de bedrijven op dit moment nog overleggen, na meer dan een jaar onderhandelen, is onduidelijk. Andy Jassy, uittredend CEO van AWS en toekomstige CEO van Amazon, heeft echter wel naar sterkere ideeën rond het thema gevraagd. Toch is niet zeker dat de nieuwe CEO van AWS, Adam Selipsky, achter het initiatief staat. Afgevaardigden van Amazon, Dropbox en de andere organisaties willen hier dan ook niets over kwijt.

Van cloud naar business apps

Gezien de Microsoft met Microsoft 365 op dit moment absoluut marktleider is inzake kantoorsoftware, wil Amazon een handig alternatief voorzien: business apps van verschillende bedrijven aankopen met maar één klik. Op die manier hoeven ze geen hele reeks te bestellen van een enkele aanbieder zoals Microsoft. In de industrie wordt dit ook wel een ‘best of breed’ aanpak genoemd; en hoewel deze steeds populairder wordt, kan het moeilijk zijn voor kleine bedrijven om alle apps individueel te managen. Daarbij wordt Microsoft Azure stilaan groter in cloud computing, wat nog meer dreiging met zich meebrengt voor cloudmarktleider AWS.

Als doel wil Amazon AWS lanceren in de wereld van productiviteitsapps en niet enkel focussen op cloud-infrastructuur, wat hen op dit moment de meeste omzet bezorgt. Hoewel Amazon al meerdere jaren probeert door te breken, is de productconcurrentie met Dropbox, Slack en Tableau niet succesvol. Vorige week gaf AWS nog aan Wickr gekocht te hebben: een business-messaging app. De verhoogde vraag naar veiligheid vanuit de overheid, liet hen zelfs een bod overwegen op versleutelde berichtentoepassing Signal.

Verloop bij AWS

Er zit tegenwoordig veel beweging in het applicatieteam van AWS, wat mogelijks nefast kan zijn voor de alliantie. Larry Augustin, de vicepresident van applications en een aanhanger van het ‘Rebel Alliance’ idee, verliet binnen de twee jaar zijn post. Vermoedelijk zal Peter DeSantis, de senior vicepresident van global infrastructure hem vervangen. Daarnaast vertrokken ook Dorothy Li, de vicepresident van business intelligence and analytic services, en Yasser El-Haggan, het hoofd van de productiviteitsapps.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home