Statbel: bijna één op vier Belgische ondernemingen kreeg te maken met beveiligingsincident in 2021

cybersecurity belgië

Dat blijkt uit een enquête van Statbel. De beveiligingsmaatregelen die Belgische bedrijven nemen, zijn lang niet doortastend genoeg.

Statbel publiceert de resultaten van een enquête over het ICT-gebruik in Belgische bedrijven (met minstens 10 werknemers). De steekproef bestond uit 7500 onderneming met minstens 10 werknemers. Uit de bevraging blijkt dat 23 procent van de ondernemingen in het jaar 2021 met minstens één beveiligingsincident te maken kreeg.

Die beveiligingsincidenten zijn van allerlei aard: onbeschikbaarheid van ICT-diensten, vernietiging of corruptie van gegevens, openbaarmaking van vertrouwelijke gegevens. Deze statistiek toont aan dat ook Belgische bedrijven kwetsbaar zijn voor cyberaanval. Recente incidenten bij de stad Antwerpen en de politie van Zwijndrecht zetten dat alleen maar meer in de verf.

Wachtwoorden zonder MFA

Het onderzoek gaat ook dieper in op de beveiligingsmaatregelen die bedrijven nemen om incidenten te voorkomen. En hier blijkt toch nog veel werk aan de winkel te zijn. Gelukkig heeft negen op de tien ondernemingen ondertussen wel geleerd dat wachtwoorden het absolute minimum is om accounts te beschermen. Maar dat betekent dus dat bij één op de tien bedrijven zelfs dat niet het geval is.

Wachtwoorden alleen bieden geen garantie, maar het implementeren van MFA blijkt nog steeds meer uitzondering dan de regel te zijn bij Belgische bedrijven. Vier op de tien heeft MFA in de vorm van een wachtwoord gecombineerd met beveiligingscode, authenticatietokens of biometrische gegevens ingevoerd. Een op acht steunt quasi volledig op biometrische identificatie.

Om het bedrijfsnetwerk te beveiligen, voert 77 procent extra controles uit op apparaten en gebruikers. Zes op de tien bedrijven maakt gebruik van een VPN-verbinding.

Onduidelijk beleid

Ook in het strategische luik van cybersecurity is er nog wel wat winst te boeken in ons land. Een op twee bedrijven maakt de werknemers attent op hun verplichtingen inzake ICT-beveiliging. Maar slechts 34 procent zet die verplichtingen en procedures ook effectief op papier om werknemers te informeren. Tenslotte heeft één op drie bedrijven een cyberverzekering afgesloten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.