Stad Antwerpen getroffen door cyberaanval

Verschillende systemen van de stad Antwerpen liggen plat als gevolg van een cyberaanval. De impact wordt onderzocht maar de werking van verschillende diensten is verstoord.

Criminelen hebben succesvol ingebroken in de computersystemen van de stad Antwerpen. Dat kreeg de redactie te horen en wordt aan HLN bevestigd door de woordvoerder van burgemeester Bart De Wever. Er zou ransomware gevonden zijn op de servers van de stad. Verschillende computersystemen liggen plat. Zo is de behandeling van burgermeldingen en gas-boetes verstoord, werken de printers niet meer en ligt de tijdsregistratie voor werknemers plat.

Veel hinder

De aanval zou vooral legacy-systemen treffen, al wordt de werkelijke impact momenteel onderzocht door de crisiscel. Het staat al vast dat niet ieder departement evenveel hinder ondervindt. De stad probeert de systemen zo snel mogelijk operationeel te krijgen, al is het mogelijk dat andere toepassingen voor de veiligheid eerst nog offline gehaald zullen worden.

VRT weet dat ook het Stedelijk onderwijs en de politie problemen ondervinden. Reservaties bij stedelijke musea werken niet meer, je kan geen afspraken meer maken en aan de loketten zijn enkel reispassen te krijgen. Het zorgbedrijf is mee slachtoffer. Daar moeten werknemers info rond medicatie manueel bijhouden, maar er zou geen data gelekt zijn.

Wanneer de problemen opgelost zullen zijn, en of dat dan een werk van uren of dagen is, is momenteel nog onduidelijk. Het parket is een onderzoek gestart. HLN weet dat ook het havenbedrijf werd aangevallen, maar dat die cyberaanvallen succesvol werden geblokkeerd.

lees ook

Gevoelige gegevens gelekt na hacking bij lokale politie van Zwijndrecht

Het is niet de eerste keer dat de regio Antwerpen getroffen wordt door een cyberaanval. Eind november konden hackers nog gevoelige data buitmaken uit de systemen van de lokale politie van Zwijndrecht. Of er nu ook data zijn gestolen, is onduidelijk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home