Van IP-adres tot arrestatie: hoe Pierre van de Federale Politie cybercriminelen opspoort

politie cybersecurity

Wat als je je IT-skills kunt inzetten om criminelen op te sporen? Voor Pierre, hoofdinspecteur bij de Computer Crime Unit (CCU) van de Federale Politie, is dat dagelijkse realiteit. Gewapend met zijn achtergrond in cybersecurity onderzoekt hij digitale sporen, leidt hij huiszoekingen en helpt hij complexe dossiers rond cybercriminaliteit tot een goed einde brengen.

Van het uitlezen van in beslag genomen toestellen tot het opsporen van hackers via e-mail-adressen en IP-adressen – zijn werk bevindt zich op het snijvlak van technologie en rechtshandhaving. En dat levert bijzondere situaties op.

Van stage tot bestrijding van cybercriminaliteit

Pierres traject begon zoals dat van veel IT’ers: met een diploma in analyse en programmeren, gevolgd door een specialisatie in informatica-beveiliging. Tijdens zijn afstudeerstage bij de politie ontdekte hij hoe hij zijn IT-skills kon inzetten voor een hoger doel. Hij solliciteerde en werd eerst als burger aangenomen, later als hoofdinspecteur met bijzondere specialisatie ICT. Sindsdien werkt hij bij de Computer Crime Unit in Brussel, een eenheid die lokale en federale politiemensen ondersteunt bij hun gerechtelijke zaken.

Een veelzijdige rol

“Mijn werk bestaat voornamelijk uit het uitlezen, analyseren en contextualiseren van gegevens van apparaten die tijdens onderzoeken in beslag zijn genomen,” legt Pierre uit. “We behandelen zeer uiteenlopende zaken, van terreuraanslagen en moorden tot kinderpornografie.”

Naast deze technische ondersteuning beheert Pierre ook dossiers van A tot Z, vooral met betrekking tot cybercriminaliteit. Hij is verantwoordelijk voor het hele proces, van strategische beslissingen tot arrestaties en huiszoekingen. Deze zaken hebben betrekking op pure computercriminaliteit, zoals hacking, sabotage of online fraude, of klassieke misdrijven die technologische expertise vereisen, zoals oplichting via internet of cryptocurrency-transacties.

De operaties Ping-Pong en Flouz

Een van de zaken die Pierre het meest bijblijven, was Operatie Ping-Pong. “Alles begon met het hacken van het systeem met getrouwheidspunten van klanten van een grote winkelketen,” vertelt hij. “We hadden een IP-adres geïdentificeerd in Charleroi, maar het bleek dat de hacker dit adres gebruikte als doorgeefluik.” Na grondig onderzoek ontdekte Pierre samen met zijn team dat de verdachte – een man zonder verblijfspapieren – verantwoordelijk was voor de hacking van meerdere andere Belgische websites. “Deze zaak was complex, maar heel leerzaam,” herinnert hij zich.

Na zijn voorlopige vrijlating herhaalde dezelfde verdachte zijn misdaden, wat leidde tot het dossier Flouz. “Dit keer richtte hij zich op een digitale maaltijdcheque-provider en leegde hij de rekeningen van klanten om aankopen te doen. Dankzij een link naar de eerdere zaak – een al eer-der geïdentificeerd e-mailadres en telefoonnummer – kon ik de verdachte opnieuw opsporen, ondanks zijn pogingen om anoniem te blijven.” “Hij had van zijn fouten geleerd, maar een klein foutje was genoeg om hem te identificeren en deze zaak af te ronden,” zegt Pierre.

Cybercriminelen op heterdaad

Hoe reageren cybercriminelen wanneer de politie plots voor hun deur staat? “Tijdens huiszoekingen proberen sommigen te ontsnappen. Hackers blijven vaak jarenlang onopgemerkt en verwachten dus nooit dat we ze op dat moment komen arresteren. Het is altijd een verrassing voor hen.”

De pet van informaticus kunnen afzetten

De gezochte profielen moeten een sterke technische basiskennis hebben en gepassioneerd zijn, aangezien het werk voortdurende bijscholing vereist, zowel op het gebied van informatica als politiepraktijken. “Je hoeft niet per se alles vanaf het begin te weten, maar passie en een goede beheersing van de basis zijn essentieel,” zegt Pierre.

Wat betreft de menselijke kant van het werk, zoekt de Computer Crime Unit kandidaten die vriendelijk, assertief en flexibel zijn. “Als hoofdinspecteur met specialisatie in informatica nemen ze verantwoordelijkheden op zich, bijvoorbeeld bij huiszoekingen,” legt hij uit. “We hebben informatici nodig die hun ‘pet van informaticus’ kunnen afzetten en volledig als politieagent kunnen optreden indien nodig. Het zijn heel specifieke profielen.”

Een unieke en gevarieerde job

“Voor mij is dit het mooiste beroep ter wereld,” zegt Pierre. “Je maakt unieke ervaringen mee. Al vanaf hun eerste week worden onze stagiairs betrokken bij moordonderzoeken, werken ze mee aan huiszoekingen, zijn ze bij arrestaties en rijden ze in een politievoertuig met sirene. Dit werk combineert een flinke dosis adrenaline met een intellectueel uitdagend aspect. Het is boeiend en ongelooflijk gevarieerd.”

Zet jouw IT-skills in voor een veiligere samenleving

Ben je geboeid door digitale sporen en wil je technologie inzetten in een maatschappelijk relevante context? De Computer Crime Unit van de Federale Politie zoekt regelmatig IT-profielen met een sterke technische basis en een analytische geest. Meer informatie over de functie van hoofdinspecteur met specialisatie ICT vind je op jobpol.be. Opmerking: de volgende opleiding start op 15 oktober 2025 aan de Nationale Politieacademie in Etterbeek. Aangezien het rekruteringsproces meerdere maanden kan duren, wordt aangeraden om nu al met de procedure te starten.


Dit is een ingezonden commerciële bijdrage van de Federale Politie. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.