Huawei sluit nog liever de deuren dan de belangen van zijn klanten te schaden voor eigen gewin. Ren Zhengfei, de oprichter van de Chinese telecomreus, sprak voor het eerst in vier jaar de buitenlandse pers toe om te reageren op verdenkingen vanuit het Westen over banden met de Chinese overheid.
“We zullen nooit iets doen om de belangen van onze klanten te schaden. Apple is een voorbeeld waar we naar opkijken in termen van privacybescherming. We zullen van Apple leren”, vertelde de Huawei-oprichter tijdens een rondetafelgesprek in de Chinese stad Shenzhen, waar het bedrijf is gevestigd.
Ren benadrukte andermaal dat Huawei nog nooit een verzoek heeft gekregen om in opdracht van de overheid te spioneren en daar ook niet zomaar op zou ingaan. “We zullen zeker nee zeggen tegen een dergelijk verzoek. Na het schrijven van dit citaat in je verhaal, misschien 20 of 30 jaar verder, als ik nog leef, zullen mensen dit citaat in overweging nemen en mijn gedrag ertegen toetsen, evenals het gedrag van ons bedrijf.”
Westerse vrees
Toch groeit in het Westen de vrees voor spionage via apparatuur van Huawei en andere Chinese leveranciers, in het bijzonder met de nakende uitrol van 5G. Onder invloed van de Verenigde Staten zijn Australië, Nieuw-Zeeland en Japan reeds gevolgd om 5G-apparatuur van Huawei te bannen. Andere landen, waaronder België, houden het hoofd koeler en onderzoeken eerst hoe geloofwaardig de verdenkingen zijn. Voorlopig werd nog geen concreet bewijs op tafel gelegd dat Huawei rechtstreeks verbonden is aan spionage vanuit China.
De Poolse buitenlandminister Joachim Brudzinski riep de Europese Unie en NAVO deze week nog op tot een gezamenlijk standpunt over het al dan niet uitsluiten van Huawei van hun markten. Hij deed de oproep nadat een Chinese Huawei-medewerker in Polen werd gearresteerd op verdenking van spionage. De man werd op staande voet door Huawei ontslagen en de Poolse veiligheidsdienst bevestigde dat zijn spionage-activiteiten niets te maken hadden met het bedrijf waarvoor hij werkte.
Luddisme
Ren lijkt zich niet veel zorgen te maken over de uitsluiting van zijn bedrijf in bepaalde markten. “We zijn geen publiek bedrijf. We maken ons niet al te veel zorgen om mooie cijfers of een mooie balans. Als we onze producten niet op bepaalde markten mogen verkopen, schalen we liever wat naar beneden. Zolang we onze werknemers kunnen voeden, denk ik dat er altijd een toekomst voor Huawei zal zijn.” Tegelijk is hij ervan overtuigd dat de technologische voorsprong van Huawei in de ontwikkeling van 5G deze markten uiteindelijk zal doen bekeren.
Volgens de Huawei-oprichter leeft in het Westen bij sommigen het idee dat de apparatuur van Huawei “is voorzien van een soort ideologie”. Hij trekt daarbij de parallel met het luddisme uit de 19e eeuw. “We leveren alleen apparatuur aan operatoren en die apparatuur heeft geen ideologie, maar wordt gecontroleerd door de operatoren, niet door Huawei. Dus ik hoop echt dat mensen niet teruggaan naar de oude dagen van de industriële revolutie, toen textielmachines werden vernield.”
Ren Zhengfei deed zijn uitspraken in een uitzonderlijke ontmoeting met buitenlandse journalisten, waar hij onder meer ook een charme-offensief inzette richting Amerikaans president Donald Trump.
Gerelateerd: ‘Nokia en Ericsson lopen jaar achter op Huawei in 5G’