Huawei ontslaat werknemer in Polen na verdenking spionage

huawei

De Poolse autoriteiten hebben vorige week een Chinese medewerker van telecomreus Huawei en een voormalige Poolse veiligheidsofficier gearresteerd op verdenking van spionage. Huawei heeft de werknemer onmiddellijk ontslagen.

Een woordvoerder van de Poolse veiligheidsdienst laat weten dat de spionage-activiteiten van de Huawei-medewerker, Wang Weijing, niets te maken hebben met het bedrijf waarvoor hij werkt.

Dat is goed nieuws voor Huawei, maar doet de reputatie van het bedrijf nog steeds geen goed. In het Westen leeft al enige tijd de vrees dat de netwerkinfrastructuur van Huawei kan worden misbruikt voor spionage door de Chinese overheid. Daar is evenwel nog geen bewijs van op tafel gelegd. Een aantal landen hebben onder invloed van de VS toch al besloten om Huawei uit te sluiten bij de uitrol van nieuwe 5G-netwerken. Duitsland noemt zo’n ban dan weer voorbarig.

Huawei heeft het contract met Wang Weijing onmiddellijk stopgezet nadat het op de hoogte werd gebracht van de arrestatie. “Huawei voldoet aan alle toepasselijke wet- en regelgeving in de landen waar het bedrijf actief is, en we eisen van elke medewerker om zich te houden aan de wetten en voorschriften in de landen waar ze gevestigd zijn”, klinkt het in een officiële reactie.

Internationaal standpunt

Joachim Brudzinski, de Poolse minister voor Buitenlandse Zaken, vraagt in nasleep van de arrestatie dat de Europese Unie en NAVO samenwerken aan een gezamenlijk standpunt over het al dan niet uitsluiten van Huawei van hun markten. Warschau zou ondertussen ook zelfstandig aan het onderzoeken zijn of een ban gewenst is.

Brudzinski benadrukt dat Polen wil blijven samenwerken met China, maar dat een discussie nodig is. “We willen betrekkingen met China die goed, intensief en aantrekkelijk zijn voor beide partijen”, zei hij in een interview op de Poolse radiozender RMF FM. Een ban van Huawei’s 5G-apparatuur kan gevolgen hebben voor de snelheid waarmee landen hun 5G-netwerken kunnen uitrollen.

Gerelateerd: ‘Nokia en Ericsson lopen jaar achter op Huawei in 5G’

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home