België onderzoekt mogelijke banden tussen Huawei en Chinese overheid

huawei

Het Belgische Centrum voor Cybersecurity (CCB) gaat na of België apparatuur van Huawei moet weren voor de netwerkinfrastructuur, in verband met eventuele spionage door de Chinese overheid. Dat schrijft De Tijd.

“We hebben recent via nationale en internationale kanalen objectieve studies opgevraagd die aantonen dat het gebruik van Huawei-technologie risico’s met zich meebrengt”, zegt CCB-topman Miguel De Bruycker tegen de krant. “We hebben zowel academische, civiele als overheidsinstanties gecontacteerd.”

Het doel is naar eigen zeggen om een objectieve risicoanalyse uit te voeren en een gefundeerd advies uit te brengen. Huawei is al jaren een partner van zowel Proximus als Orange voor de basisstations van hun netwerkinfrastructuur. Telenet werkt voornamelijk samen met het eveneens Chinese ZTE.

5G

De reactie van het CCB komt er nadat een aantal landen reeds besloten om Huawei-apparatuur te verbannen, of de kwestie alleszins onderzoeken. In de Verenigde Staten is Huawei al zeven jaar niet welkom omwille van vermeende banden met de Chinese overheid en haar leger. Eerder dit jaar nam ook Australië een gelijkaardig besluit uit vrees voor spionage.

Deze week liet ook de chef van de Britse buitenlandse inlichtingendienst verstaan dat het gebruik van Chinese technologie voor 5G iets is dat het land op nationaal niveau moet overleggen. Het Verenigd Koninkrijk heeft zelfs een speciaal Huawei Cyber Security Evaluation Centre (HCSEC) dat in juli nog een aantal bedenkingen in verband met de engineeringprocessen van Huawei naar buiten bracht.

“Eerst hebben een aantal landen Huawei geweerd bij hun overheidsdiensten. Maar nu ze dat ook voor de uitrol van het 5G-netwerk voor supersnel mobiel internet doen, willen we graag de evaluaties lezen die die beslissingen staven. We hopen die documenten nog dit jaar te krijgen”, vertelt De Bruycker tegen De Tijd.

Geen bewijs

Ondanks de maatregelen en argwaan tegenover Huawei, is er tot op vandaag nog altijd geen concreet bewijs op tafel gelegd van banden met de Chinese overheid, behalve dat oprichter Ren Zhengfei een oud-officier van het Chinese leger is. Huawei zelf ontkent alle aantijgingen en benadrukt dat er nooit kwetsbaarheden in zijn apparatuur zijn gevonden.

Telecomminister Alexander De Croo (Open VLD) merkt op dat het spionagegevaar bovendien niet alleen vanuit China komt. “Er zijn nog andere landen die technologie leveren en kunnen spioneren. Tot op vandaag is er maar één duidelijk spionagedossier geweest. Dat ging niet over Chinezen, maar Britten”, merkt de minister fijntjes op. Hij verwijst daarmee naar de hack bij Proximus-dochter BICS in 2013 door de Britse inlichtingendienst GCHQ.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home