Vertrek je op (zaken)reis buiten de Europese Unie? Een eSim-abonnement helpt je hoge roamingkosten te besparen.
Mobiele data gebruiken in het buitenland kan gepaard gaan met hoge kosten. Dankzij het roamingakkoord tussen de Europese lidstaten hoef je je daar tot zeker 2032 geen zorgen over te maken als je binnen de Europese Unie blijft. Zoek je verre oorden op, dan kan bellen, berichten verzenden of surfen op het internet al snel een dure affaire worden.
De meeste telecomproviders bieden wel tijdelijke of permanente bundels aan om je mobiele data wereldwijd te kunnen gebruiken. Die abonnementen zijn in verhouding tot de hoeveelheid data die je krijgt redelijk duur en bovendien worden niet-EU-landen nog eens in verschillende prijszones opgedeeld. De wetgeving verplicht operatoren wel om extra kosten voor dataverbruik buiten het abonnement te beperken tot zestig euro per maand.
Een andere optie is om ter plaatse bij een lokale provider een simkaartje te nemen. Ondergetekende kan uit eigen ervaring bevestigen dat dit vaak gepaard gaat met een hoop gesukkel en gestress. In veel situaties kan een eSIM-abonnement een voordelige en praktischere oplossing bieden.
Heeft mijn smartphone eSIM?
eSIM is nog eerder onbekend en onbemind in België. Met eSIM kan je een telefoonabonnement afsluiten zonder een simkaartje in het slot te moeten schuiven. Pas sinds 2020 wordt de technologie ondersteund door de Belgische telecomproviders. Vandaag zijn nieuwe smartphones zo goed als allemaal compatibel met eSIM, maar heeft je toestel al enkele jaren op de teller, kan het geen kwaad dit op voorhand even te controleren.
Het antwoord is eenvoudig: heb je een EID-nummer, dan kan je een eSIM installeren. Dit nummer is te vinden via de instellingen van je telefoon. Zowel voor Android als iOS staat dit onder het menu Over Apparaat. Op je Android-telefoon zal je mogelijk nog moeten doortikken naar Status.
Je kan het EID-nummer ook vinden via de Telefoon-app. Typ de combinatie *#06# in en het EID- en IMEI-nummer komen tevoorschijn. Het IMEI-nummer dient om je toestel te identificeren en het kan handig zijn dit op te schrijven voor als je telefoon verloren gaat. Dat is ook de enige context waarin je het IMEI-nummer van je telefoon met iemand anders zou mogen delen.
-
Stap 1: eSIM-profiel
Ondersteunt jouw toestel eSIM? Dan kan je je eSIM-profiel aanmaken. Voor deze handleiding gebruiken we Ubigi, maar er zijn nog veel andere eSIM-providers zoals Saily en Nomad. Installeer de applicatie en maak je account aan. Vervolgens kan je de eSIM instellen op je toestel.
Selecteer Smartphone en geef vervolgens aan dat je geen QR-code hebt. Nu kan je je eSIM-profiel downloaden op je toestel. Na de installatie verschijnt je eSIM onder de beschikbare SIM-kaarten in het menu Mobiel Netwerk.
-
Stap 2: Abonnement
Om de eSIM te kunnen gebruiken, dien je die eerst te activeren via de instellingen. Hier heb je normaal gezien een schuifbalk voor in het menu. Gebruik je de eSIM naast een andere simkaart, dien je bij Bellen en Internet aan te duiden welke simkaart je wil gebruiken.
Nu heb je natuurlijk nog een abonnement nodig. Dat sluit je aan via de Ubigi-app. Je kan kiezen tussen tijdelijke en permanente bundels. Tijdelijke bundels gaan van dertig dagen tot dagabonnementen. Selecteer hoeveel data je nodig hebt en hoe lang je het abonnement wilt afsluiten. Voor de Verenigde Staten bijvoorbeeld kan je kiezen tussen formules van 500 MB voor één dag (2,90 euro) tot 50 GB voor dertig dagen (58 euro).
-
Stap 3: Toegangspunt
In principe zou je eSIM-abonnement nu actief moeten zijn. Heb je toch niet onmiddellijk connectiviteit? Dan dien je het toegangspunt van Ubigi nog handmatig in te stellen. Dat is niet moeilijk, maar je moet weten waar je het vindt.
Tik op je eSIM om de instellingen van je eSIM-profiel te bekijken. Onder Mobiele provider dient Ubigi te staan. Via Toegangspuntnamen kan je het toegangspunt instellen. Geef in het veld ‘naam’ ubigi in (met kleine letters) en bij ‘APN’ mobiledata (opnieuw in kleine letters). Alle andere velden mag je open laten staan.