Nog zeker tien jaar gratis roaming in de EU

De Europese commissie verlengt de periode waarin roaming binnen de EU verplicht kosteloos verloopt met tien jaar. Er komen ook bepalingen over de toegang tot 5G.

Het ‘Roam-like-at-home’-plan dat de Europese commissie in 2017 introduceerde, wordt met tien jaar tot 2032 verlengd. Oorspronkelijk bepaalde de regelgeving dat providers geen roamingkosten meer mochten aanrekenen in de EU voor een periode van vijf jaar. De regels worden gesmaakt en roamingkosten in EU-landen lijken intussen een verre nare herinnering. Daarom breidt de commissie de regels uit, zodat ze nog minstens tot 2032 gelden.

Zelfde concept

Het idee verandert niet. Wie naar een ander EU-land reist, moet dezelfde connectiviteit aan dezelfde tarieven genieten als waar het abonnement in het thuisland recht op geeft. Internetverbruik blijft dus binnen de bundel. De EU specifieert nu dat wie thuis toegang heeft tot 5G, dat ook in het buitenland moet hebben wanneer mogelijk. Providers moeten hun klanten duidelijk inlichten wanneer dat toch niet kan.

Sommige zaken blijven in het buitenland duurder en dat moeten providers transparanter gaan communiceren. Naar een klantendienst bellen kan bijvoorbeeld aan het gewone telefoontarief lopen, waar het thuis wel gratis is.

Meer informatie via sms

De EU voegt nog enkele specificaties toe. Zo bieden vliegtuigen en boten soms een mobiel netwerk dat in de back-end gebruik maakt van satellieten en veel duurder is. Daarvoor moeten klanten waarschuwingen krijgen. Diensten moeten ook onderbroken worden wanneer een gebruiker een bepaald bedrag aan extra kosten overschrijft. De EU stelt 50 euro voor, maar dat bedrag is flexibel. Verder moeten providers vanaf volgend jaar berichten sturen wanneer een klant een grens oversteekt waarin staat hoe nooddiensten bereikbaar zijn.

Europa past verder nog een kostenplafond aan voor de bedragen die operatoren aan elkaar mogen aanrekenen voor internet, spraak en sms. Dat plafond komt gestaag naar omlaag, zodat 1 GB aan mobiel internet maximaal 1 euro mag kosten voor de provider van het thuisland tegen 2027.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home