Zeg neen tegen reclame: zo wis je je zoekgeschiedenis in Windows

Microsoft kijkt mee over je schouder bij elke zoekopdracht die je in Windows invoert. Maak je gebruik van de zoekbalk, vergeet dan niet je zoekgeschiedenis leeg te maken.

De zoekbalk van Windows kan een handige gps zijn om bestanden of instellingen sneller terug te vinden. Je hebt wellicht al gemerkt van zodra je nog maar één letter hebt ingetypt in het tekstvak, er al een hele waslijst aan suggesties verschijnt in de zoekresultaten. Die suggesties zijn niet zo onschuldig als ze lijken.

Hier maak je komaf mee door je zoekgeschiedenis af en toe eens leeg te maken. Waarom je dat moet doen en hoe je te werk gaat, tonen we je in deze how-to.

Waarom de zoekgeschiedenis wissen?

Windows 11 zit bomvol met verborgen advertenties voor Microsoft-diensten. Microsoft probeert je op allerlei sluwe manieren applicaties die je tot nu toe nog niet gebruikt aan te prijzen. De ‘aanbevelingen’ die je in de zoekresultaten krijgt, kunnen dus gewoon applicaties zijn waarvan Microsoft denkt dat je ze wil gebruiken. Net zoals elke websuggestie in de zoekresultaten een manier is om je naar Edge te lokken.

Het heeft er alle schijn naar dat advertenties meer en meer onderdeel zullen worden van Windows 11, tot ergernis van gebruikers. Net zoals in je browser zal het uitschakelen van de zoekgeschiedenis advertenties niet doen verdwijnen, maar je maakt het Microsoft op zijn minst moeilijker om producten uit te kiezen om je mee lastig te vallen.

 • Stap 1: Zoekgeschiedenis wissen

  Om je zoekgeschiedenis leeg te maken, open je de Windows-instellingen en klik je Privacy & beveiliging aan. Scrol vervolgens door naar Zoekmachtigingen (onder Windows-machtigingen). Nu zie je onder geschiedenis een knop staan met de tekst Zoekgeschiedenis van apparaat wissen. Hierop klikken wist je zoekgeschiedenis, al geeft Windows je daar geen bevestiging van.

  Wil je grondig te werk gaan en ook je zoekgeschiedenis in de cloud wissen? Log dan in op je Microsoft-account en open het menu Instellingen en privacy. Onder het privacymenu vind je opnieuw een knop die je kan aanklikken om de zoekgeschiedenis te wissen. Kies of je dit voor Outlook en/of SharePoint wil doen en bevestig.

  zoekgeschiedenis wissen

 • Stap 2: Zoekgeschiedenis uitschakelen

  Nu kan je weer met een propere lei herbeginnen. Maar niet voor lang, want elke zoekopdracht zal vanaf nu weer worden geregistreerd. Dit kan je echter voorkomen door de schuifbalk voor Zoekgeschiedenis voor dit apparaat uit te zetten. Door Zoeken in cloudinhoud uit te zetten voor zowel je persoonlijke Microsoft-account als je werkaccount toont de zoekbalk ook geen resultaten meer van apps en services die aan je account gelinkt zijn.

  zoekgeschiedenis uitzetten windows

 • Stap 3: Suggesties uitschakelen

  Je kan nog een stap verder gaan in je strijd tegen reclame en ervoor zorgen dat Windows je helemaal geen gerichte zoeksuggesties meer kan doen. Deze instelling heeft Microsoft uiteraard helemaal onderaan het zoekmachtigingenmenu weggestoken bij Zoekmarkeringen weergeven. Deze schakelaar uitzetten zou moeten voorkomen dat je nog suggesties te zien krijgt in het zoekvak terwijl je aan het typen bent.

  zoekmarkeringen uit windows

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home