Upgraden naar Windows 11: hoe bereid je de overstap voor als administrator?

windows 11

Wil je de bedrijfstoestellen graag op het nieuwste besturingssysteem van Windows zetten? Dan zijn er enkele zaken die je moet voorbereiden en nagaan om alles soepel te laten verlopen.

Windows 11 mag bijna het kaarsje voor zijn eerste verjaardag uitblazen, wat Microsoft al tijd genoeg heeft gegeven om kinderfouten uit het systeem te halen. Rond dezelfde periode krijgt het besturingssysteem bovendien nieuwe functionaliteiten. Het gaat om de eerste grote update met nieuwe functies voor het systeem sinds de lancering.

Het is nog niet officieel welke nieuwigheden gebruikers mogen verwachten. Hoewel Microsoft altijd uittest bij zijn Insiders, probeert dat publiek voortaan ook functies uit die de publieke versie van het systeem nooit halen. Het blijft dus koffiedik kijken tot de officiële uitrol.

lees ook

Windows 11 22H2 update: de meest handige nieuwe functies

Uitrol in bedrijf

Zit alles in het besturingssysteem nu op zijn plek voor jouw bedrijf, dan zijn er bij Microsoft tips te vinden over hoe je de transitie het best aanpakt. We geven je graag een overzicht.

Plan de overgang in

Alle toestellen tegelijk overzetten naar Windows 11 zal ongetwijfeld tot chaos leiden. Bovendien loop je het risico tegen programma’s of hardware aan te lopen die nog klaargemaakt moeten worden voor de overstap. Staan dan alle toestellen al op Windows 11, dan levert het je extra werk op om een toestel terug te zetten naar het vorige besturingssysteem.

Voorkom dit door groepen op te zetten waarin je de toestellen verdeelt. Dat levert je kleinere groepen werknemers op die je klaar moet maken voor het nieuwe besturingssysteem. De overgang plan je dan bij iedere groep op een verschillend moment in.

Hou de procesmanager op de hoogte

De procesmanager is je rechterhand tijdens de uitrol. Hij of zij waakt namelijk over het verloop van de verschillende fases. De verantwoordelijkheid om de uitrol naar de volgende fase te duwen of het hele project net te pauzeren, ligt bij de procesmanager. Deze persoon zal verder nadenken over de ranglijst waarin genoteerd wordt op welk moment welke applicatie wordt geüpdatet.

De procesmanager is je rechterhand tijdens de uitrol. Hij of zij waakt namelijk over het verloop van de verschillende fases.

Test de infrastructuur en tools die nodig zijn 

Voor de uitrol ingezet wordt, is het verstandig de infrastructuur al even uit te testen. Natuurlijk moeten de toestellen uit je bedrijf wel geschikt zijn. Nieuwe Windows-toestellen hebben het besturingssysteem automatisch geïnstalleerd. Voor toestellen die al in omloop waren, definieerde de techgigant stevige systeemvereisten. Waar je pc aan moet voldoen, schreven we al hier.

lees ook

Tijd voor een upgrade naar Windows 11? Controleer of je pc en jij er klaar voor zijn

Per toestel kan je ervoor kiezen de comptabiliteit na te gaan via Instellingen bij het tabblad Windows Update.

Controleer daarnaast of er updates zijn voor bijvoorbeeld Configuration Manager en Microsoft Intune, maar vergeet ook bijvoorbeeld niet stukken van bedrijfstoepassingen af te schermen bij gebruikers die daar momenteel ook niet in mogen neuzen.

Test de applicaties

De procesmanager zal wel beslissen wanneer een app een update ontvangt, maar alles moet op dat moment wel klaarstaan voor de overgang. Bereid het voor door de applicaties te testen. De mate waarin je test, laat je volgens Microsoft gewoon afhangen van het gewicht van de applicatie op de continuïteit van het bedrijf.

Testen kan gebeuren door gebruikers die de app door en door kennen (full regression) of net door gebruikers die de app helemaal niet kennen aan de hand van een stappenplan (smoke testing). Wil je geen werkkrachten verliezen, laat de testen door softwareplatformen uitvoeren (geautomatiseerd testen).

Dan zijn er nog methodes die doorgaans in combinatie met een ander type test gebeuren. Test dan door enkele werknemers terwijl ze hun hun normale werktaken uitvoeren (piloottesten) of door gerandomiseerde gebruikers te selecteren (reactive response).

Maak een update-kalender

Updaten is in steeds meer organisaties een proces geworden dat geen eindpunt kent. Deze mentaliteit ziet updaten als een constant proces en laat daarom de productie gewoon verdergaan tijdens de update. Dat heeft als voordeel dat een belangrijke update altijd onmiddellijk geïnstalleerd kan worden, maar doet ook het risico op een uitval stijgen.

Microsoft ondersteunt deze mentaliteit sinds Windows 10 en past zijn besturingssysteem daaropaan. Al blijft het voor de techgigant ook logisch om voor een jaarlijkse of tweejaarlijkse update-uitrol te gaan.

Als het toch misgaat

Een goede voorbereiding zet je goed op weg. Garantie op het slagen van het project geeft het alleen niet. Loop je tijdens de uitrol tegen problemen aan, dan is het handig om een back-up van je bestanden ergens klaar te hebben staan.

lees ook

Google Workspace vs Microsoft 365: de strijd der titanen

Werkt je bedrijf met de Office-suite, dan is een back-up in OneDrive een logische keuze. Dat blijft gratis tot 5 GB. Bij Microsoft 365 Business krijg je ongeacht welk abonnement je kiest per gebruiker 1 TB opslagruimte in OneDrive voor het bewaren van bestanden en 50 GB in Outlook voor e-mails.

Alles voorbereid en de bestanden in de cloud gezet of ergens lokaal een back-up gemaakt? Dan ben je klaar voor de upgrade. Succes!

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.