De vijf belangrijkste pijlers van een duurzame IT-strategie

De uitdaging om een schonere en groenere planeet te realiseren was nooit groter dan in 2024. Tegelijkertijd biedt deze uitdaging een kans voor onze collectieve toekomst. Technologie is de sleutel om deze kans tot transitie te grijpen. Maar het is wel van cruciaal belang dat we begrijpen hoe we deze technologie kunnen inzetten voor maximale duurzaamheidsvoordelen. Het gaat hier om een delicate balans, en dat vereist een holistische benadering die is gebaseerd op duurzame IT-oplossingen en het implementeren van best practices. Of het nu gaat om investeringen, gebruik, efficiëntie – of alle drie – veel van de huidige antwoorden zijn te vinden in duurzame IT.  In deze gastbijdrage belicht ik vijf belangrijke pijlers van een duurzame IT-strategie:

1. Infrastructuur optimaliseren en moderniseren

Slecht gebruik van IT-middelen, zoals inactieve of onderbenutte servers, is de grootste energieverspilling in het datacenter. Begin dus met een volledige audit van de IT-omgeving om zo de meest energieverslindende en inefficiënte apparatuur te identificeren. Door deze apparatuur te vervangen en moderne, energiezuinigere oplossingen te implementeren bereik je meer efficiëntie, optimalisatie van warmte en koeling en consolidatie van benodigde ruimte.

Een andere manier om een datacenter te optimaliseren is door meer werk uit de huidige infrastructuur te halen. Met name capaciteitsgebruik, stroomverbruik en koeling zijn gebieden die men vaak kan verbeteren door middel van performante

De energie-efficiëntie van datacenters optimaliseren vereist zorgvuldige planning en een meer doordachte en duurzame inzet van andere componenten, waarbij ook rekening wordt gehouden met geavanceerde stroomvoorziening, warmte en koeling. In het hele portfolio van Dell Technologies streven we er bijvoorbeeld voortdurend naar om onze technologie efficiënter en minder energie-intensief te maken, zodat er minder energie wordt verspild in de datacenters van onze klanten. 

Automatiseringstechnologieën en telemetriegegevens zijn ook belangrijk omdat ze menselijke tussenkomst bij energiebeheer vereenvoudigen en overbodig maken. Door deze technologieën te implementeren kan het stroomverbruik buiten de piekuren dalen en kunnen problemen met energieprestaties sneller worden vastgesteld. Andere nieuwe technologieën, zoals artificiële intelligentie, softwaregestuurde toepassingen en eco-modi, kunnen ook het beheer van thermische en stroombehoeften van client- en infrastructuurproducten ondersteunen. In deze analyse is het belangrijk om te weten wanneer legacy-apparatuur buiten gebruik moet worden gesteld. Zo zorg je ervoor dat legacy-systemen veilig en verantwoord worden gerecycled.

2. Doe meer met minder

Hardwareconsolidatie is een van de beste manieren om de CO2-uitstoot en de fysieke voetafdruk van datacenters te verminderen. De exponentiële datagroei binnen organisaties zorgt tegenwoordig voor hogere kosten en complexiteit voor storageomgevingen. Datacenters en edge locaties hebben te maken met ongebreidelde opslag, toenemende operationele kosten, opslagbeheer en problemen met gegevensbescherming. Door bedrijfskritische gegevens te consolideren in gecentraliseerde architecturen, kunnen bedrijven hun energieverbruik en compute density verlagen, wat leidt tot een lagere TCO. Tegelijkertijd is dat beter voor het milieu.  Bedrijven moeten ook as a service-modellen en on-demand oplossingen zoals Dell APEX overwegen. Deze maken niet alleen een einde aan verspilling door alleen te verbruiken wat nodig is, maar bieden ook de flexibiliteit om op elk moment op te schalen of af te bouwen op basis van de vereisten. Dat resulteert in energiebesparingen en verbeterde efficiëntie.

3. Kies voor milieuvriendelijke bronnen

De IT-industrie is sterk afhankelijk van eindige grondstoffen, waaronder mineralen zoals lithium of kobalt. Die gaan gepaard met een hoog energie- en waterverbruik en milieuschade tijdens de winning. Er is steeds meer vraag naar alternatieven voor deze grondstoffen die gebruikmaken van materialen die al in gebruik zijn, geen extra natuurlijke hulpbronnen uitputten en minder broeikasgassen uitstoten bij de productie en tijdens de levenscyclus van het product. Onze onlangs geïntroduceerde Latitude AI pc’s gebruiken bijvoorbeeld 50% gerecycled kobalt in hun accu’s, afkomstig uit accu’s van elektrische voertuigen. 

Innovatie voor nieuwe en milieuvriendelijkere materialen zal bijdragen aan een duurzamere IT. En een van de meest directe initiatieven is om het IT-ontwerpproces te laten werken als een gesloten kringloopmodel. Hierdoor blijven producten en materialen zo lang mogelijk in omloop.

4. Recyclage en herbestemming

Volgens de VN wordt er wereldwijd maar liefst 57,4 miljoen ton e-waste geproduceerd. Recyclingpercentages zijn nog steeds laag: in de EU (wereldleider op het gebied van recycling van e-waste) wordt officieel slechts 35% van het e-waste op de juiste manier ingezameld en gerecycled.

Door consumenten en bedrijven meer reparatiediensten, terugwinningsdiensten en recyclagediensten aan te bieden,

Duurzame alternatieven zullen niet in elke productielijn beschikbaar zijn, dus het is ook van cruciaal belang dat we consequent blijven recycleren en hergebruiken. Gerecycled plastic en plastic uit de oceanen kunnen we verwerken in verpakkingen en producten. Afgedankte elektronische items, waarin waardevolle metalen en mineralen zitten, zijn ook belangrijke leveranciers van grondstoffen. 

Door IT te benaderen met een eenvoudiger productontwerp hebben we minder gebruikte grondstoffen nodig. Verder is het eenvoudiger om onderdelen en materialen te hergebruiken en te recycleren. En het resulteert in nieuwe bedrijfsmodellen, zoals as-a-Service (aaS) om het terugwinnen van afgedankte IT te automatiseren. 

5. De IT-levensduur verlengen

De levensduur van apparaten neemt toe naarmate we steeds meer duurzame en repareerbare ontwerpen maken. Het gebeurt echter dat gebruikers hun elektronica snel vervangen als er een krachtiger model beschikbaar is dat goedkoper is of betere prestaties levert. Simpel gezegd: hoe langer een apparaat in gebruik is, hoe beter voor het milieu. Om elk apparaat zo lang mogelijk te kunnen gebruiken, moeten fabrikanten ervoor zorgen dat de hardware kan worden geüpgraded voor toekomstige vereisten en dat firmware- en beveiligingsupdates ook beschikbaar zijn buiten een bestaand servicecontract om.

Reparatie van apparatuur verlengt de bruikbare levensduur en is bijna altijd duurzamer dan de aanschaf van nieuwe apparaten. Om dit succesvol te laten verlopen, is het belangrijk dat onderdelen gemakkelijk vervangbaar zijn, handleidingen gemakkelijk te vinden en te begrijpen zijn en onderdelen en garanties gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Het repareren van apparaten om hun bruikbare leven te verlengen en het hergebruiken van materialen in dit proces zijn cruciale elementen van de circulaire economie. We zien reparatie steeds prominenter worden als een aanpasbare oplossing voor de IT-industrie. 

Technologie heeft het potentieel om onze duurzaamheidsdoelen te behalen. Organisaties die de vijf belangrijkste pijlers van een duurzame IT-strategie omarmen, kunnen voorop lopen op het gebied van productiviteit en milieuvoordelen. 


Dit is een ingezonden bijdrage van Koen Segers, Managing Director Dell Technologies. Voor meer informatie over de diensten van het bedrijf kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home