Wil jij de beste smartphone hebben zonder de prijsgrens van 300 euro te doorbreken? We bekijken vijf toestellen van Samsung, Nokia, Motorola, Oppo en OnePlus.
Een goede smartphone hoeft niet duur te zijn. We vroegen aan verschillende fabrikanten om het volgens hun beste toestel in te sturen in een prijsklasse tot 300 euro inclusief btw. Vijf fabrikanten hapten toe: Motorola, Nokia, OnePlus, Oppo en Samsung. Deze toestellen kregen we voorgeschoteld:
- Motorola Moto G54 (review, 169 euro incl. btw)
- Nokia G42 (review, 199 euro incl. btw)
- OnePlus Nord CE 3 Lite (review, 269 euro incl. btw)
- Oppo A79 (review, 299 euro incl. btw)
- Samsung Galaxy A25 (review, 299 euro incl. btw)
Twee toestellen zijn zelfs nog fonkelnieuw: Samsung Galaxy A25 en Oppo A79. De rest van de toestellen verschenen in de loop van 2023 op de markt.
Je kan hierboven telkens de review van het desbetreffende toestel nalezen. In dit stuk gaan we onderling vergelijken welke toestellen waar schitteren, waar de grootste fouten worden gemaakt, om daarna één toestel tot ‘keuze van de redactie’ te kronen.
Scherp geprijsd, maar voel je dat ook?
De tijd dat goedkopere toestellen er ook goedkoop uitzien, ligt achter ons. Zelfs de Nokia G42 die volledig zelf herstelbaar is (in samenwerking met iFixit), oogt degelijk. Ook aan de schermresolutie hangt niet langer een budgetlabel. Alle toestellen, uitgezonderd de Nokia G42, hebben een Full HD-resolutie. Alles reageert ook snel dankzij de verversingssnelheid van 90 Hz of 120 Hz, wat vlotter is dan de standaard 60 Hz die we hier traditioneel zien.
Opvallend is dat weinig telefoons met een lader in de doos komen, enkel Motorola en OnePlus doen dat wel. Dat is in theorie niet heel erg, zolang de telefoon een universeel laadprotocol volgt. Dat is bij elke telefoon zo, uitgezonderd bij OnePlus. Die wordt met een ‘SuperVooc’-lader geleverd omdat je zonder de telefoon niet sneller kan opladen.
Dat is fijn van OnePlus, maar we verkiezen dan liever een algemeen laadprotocol, zonder lader in de doos, dan dit. Nu moet je de lader van OnePlus altijd meenemen op vakantie, samen met bijvoorbeeld je laptop- of tabletlader, omdat de telefoon anders bijna drie keer trager laadt.
Iedereen heeft in tussentijd wel een USB-C-lader thuis liggen. Geen minpunten voor wie er geen meegeeft. De schamele 15 watt lader die Motorola in de doos stopt, mafg het achterwege laten wat ons betreft.
Snel genoeg, de meeste toch
Elk toestel presteert naar behoren met een vlotte bediening en degelijke prestaties. De enige die onder de lat blijft, is de Motorola Moto G54 die flink de mist in gaat met zijn grafische chip. Die presteert drie tot vijf keer minder dan de concurrentie in deze test, wat we niet door de beugel kunnen zien.
Fans van 3D-spelletjes in deze prijsklasse kijken het best uit naar de Samsung Galaxy A25. Die biedt de helft betere prestaties dan de rest. Wie geen spelletjes speelt op zijn of haar telefoon, zal van deze troef weinig merken. Een sterke GPU voel je doorgaans amper in de dagelijkse bediening van je telefoon. Daarvoor zorgt namelijk de CPU.
Foto’s kijken en zelf beslissen
De camera is vaak een belangrijke factor die impact heeft op de beslissing van de klant. Het enige nadeel: de camerakwaliteit kan je niet aflezen in de specificaties. De hoeveelheid camera’s zegt niets over hoe goed het toestel is, net als het aantal megapixels.
Omdat alle smaken verschillen, tonen we hierboven een fotoreeks bij daglicht van alle vijf toestellen. Klik op elke foto om de versie in hoge resolutie te bekijken. Zo kan jij bepalen welke je de beste vindt.
Kijken we naar uitdagendere omstandigheden, dan zien we dat de verschillen groter worden. Let op verschillende details in de foto wanneer je onderling vergelijkt. Klik op onze verzamelpagina en vergelijk zo onderling de hele fotoreeks van tien foto’s mocht je alles in detail willen zien.
In onze blinde test op de redactie kwam de Nokia G42 als winnaar van de fototest uit de bus, gevolgd door de Oppo A79 en de Motorola Moto G54. De Samsung Galaxy A25 en OnePlus Nord CE 3 Lite vervolledigen het rijtje.
Android updatebeleid
Android komt in veel verschillende smaken. Elke fabrikant heeft zijn eigen variant op het besturingssysteem, zonder daarin te overdrijven. Waar we minder om kunnen lachen, is de hoeveelheid reclame-apps die vooraf worden geïnstalleerd.
Vooral Oppo moeten we hier op de vingers tikken met maar liefst 10 overbodige reclame-apps voor spelletjes en online winkels. Toegegeven, je kan ze allemaal verwijderen, maar als broer OnePlus dat probleem niet heeft, waarom Oppo wel?
Zeiden we daar broer? Jawel: wanneer je de Oppo A79 en OnePlus Nord CE 3 Lite naast elkaar legt, zie je dat beide nagenoeg identiek zijn. Oppo en OnePlus vallen namelijk onder hetzelfde moederbedrijf BBK.
Toestel | Aantal Android OS-updates | Aantal jaar securityupdates |
Motorola Moto G54 | 1 | 3 |
Nokia G42 | 2 | 3 |
OnePlus Nord CE 3 Lite | 2 | 3 |
Oppo A79 | 2 | 3 |
Samsung Galaxy A25 | 4 | 5 |
Bonuspunten voor de Samsung Galaxy A25 dat standaard al met Android 14 uit de doos komt én het beste updatebeleid heeft met vier grote OS-updates en vijf jaar veiligheidsupdates. Hiermee laat het de concurrentie ver achter zich. Motorola zou zich dan weer mogen schamen: daar stopt het al bij Android 14.
Hoe lang zonder stopcontact?
Een degelijke batterij is altijd belangrijk, zonder excuses. Tussen de geteste smartphones zitten er geen tegenvallers tussen. De enige waar we een kleine opmerking bij hebben, is de Samsung Galaxy A25. Die houdt het veel minder lang uit dan de rest wanneer die intensiever wordt gebruikt zoals het spelen van spelletjes of videobellen.
In oplaadtijd is het verschil wel bijzonder groot. De OnePlus Nord CE 3 Lite is de overduidelijke laadkampioen, ook al heeft die daarvoor wel een specifieke lader nodig. Samsung en Oppo kunnen we nog nipt delibereren, Nokia en Motorola absoluut niet. Dat er vrolijk ‘Turbopower’ verschijnt op het scherm van de Motorola Moto G54 vinden we eerder pijnlijk: weinig turbo op die power.
Conclusie
Er is geen uitgesproken winnaar in deze massatest die over de hele lijn allemaal pluspunten scoort. Dat kan ook niet anders wanneer je zo veel mogelijk waar voor je geld wil krijgen en er keuzes worden gemaakt.
De Samsung Galaxy A25 (299 euro incl. btw) en Oppo A79 (299 euro incl. btw) mogen als nummers twee en drie mee op het podium. De Oppo A79 heeft de beste camera van de drie die op het podium staan, met voorsprong. Wie dat belangrijk vindt, moet niet twijfelen. De Samsung Galaxy A25 verdient dan weer een pluim voor het totaalplaatje. Het toestel excelleert nergens in, maar doet ook niets fout. Zijn uitstekende Android updatebeleid is wel een voorbeeld voor de concurrentie.
Onze Keuze van de Redactie-titel gaat naar de OnePlus Nord CE 3 Lite (269 euro incl. btw). Het is nipt met de twee andere toestellen omdat de camera van OnePlus ons niet kon bekoren. Had die beter geweest, dan staat de rest niet eens op de finishfoto. Het snelladen blijft zijn belangrijkste troef. Met de hakken over de sloot de winnaar van deze massatest.
OnePlus Nord CE 3 Lite: Het snelladen blijft een troef. De camera kan echter wel beter. Met de hakken over de sloot de winnaar van deze massatest.
Dit is een verzamelstuk van de massatest midrange-telefoons tussen de 200 en de 350 euro op ITdaily. Klik hier om alle reviews te bekijken van de deelnemende smartphones.