Laptop vs. desktop: waarom de computerbak overleeft

De pc-markt is het afgelopen kwartaal opnieuw gekrompen na enkele boerenkwartalen onder impuls van Covid-19. Die daling zet zich voorlopig niet door bij de desktops. Waarom zijn de systemen nog zo interessant?

In het eerste kwartaal van 2022 is de gehele pc-markt gekrompen. Daarmee komt er een einde aan de groei die Covid-19 heeft veroorzaakt. De daling is voor een stuk het gevolg van de kelderende verkoop van Chromebooks. Dat staat in schril contrast met de desktopcomputers. Dat marktsegment groeit zelfs. Terwijl laptops minder in trek zijn, lijkt de desktop dus een renaissance te kennen. Waarom zou je in deze tijden van hybride werk nog voor een desktop kiezen?

Eerst en vooral is telewerk natuurlijk niet voor iedereen even belangrijk of praktisch. Heel wat werk kan alleen op locatie gebeuren. Denk maar aan de computer van een receptionist of een systeem voor de administratie van een magazijn. Voor dergelijke computers valt de mobiliteits-component weg uit de afweging, en moet je desktop en laptop op andere criteria tegenover elkaar zetten.

Goedkoper

De desktop heeft alvast één heel interessante troef in handen: de kostprijs. Een desktopcomputer is in de regel goedkoper dan een laptop met dezelfde specificaties. Logisch om twee redenen: langs de ene kant is het toestel een stuk minder complex. Er is genoeg ruimte voor grote componenten die op een klassieke manier met het moederbord verbonden zijn. In een laptop moet een fabrikant RAM soms rechtstreeks solderen om de hardware toch maar in een design-behuizing te krijgen, bij zelfs een bescheiden desktopdoosje stelt dat probleem zich niet.

lees ook

Waarom je beter geen 4K-scherm voor je laptop kiest

Langs de andere kant koop je met een desktop alleen de computer, zonder de randapparatuur. Een laptop heeft een krachtige batterij, een kwalitatief toetsenbord, een touchpad, een mooi scherm… Voor al die zaken betaal je natuurlijk. De desktop kan je perfect aansluiten op randapparatuur die je al hebt. Daarom kost een desktop al snel enkele honderden euro’s minder dan een laptop met gelijkaardige capaciteiten.

Eenvoudiger

Muis, toetsenbord en een scherm: soms heb je gewoon niet meer nodig. Laptops kan je snel aansluiten op moderne schermen via een dock of een USB-C/Thunderbolt-kabel, maar zelfs dat is meer werk dan gewoon even op de spatiebalk te duwen om de desktop uit slaapstand te houden. De bekabeling is één keer juist gestoken en verder kan er niets mislopen.

Dat is helemaal interessant wanneer de gebruiker van het toestel niet al te technisch onderlegd is. Voor digitale analfabeten kan een laptopdock al afschrikken, waarna ze voorovergebogen op hun laptop voor een ongebruikt scherm aan de slag gaan, met muis en toetsenbord opzijgeschoven. Onderschat nooit de angst voor technologie die bij sommige mensen heerst.

Krachtiger

We haalden eerder al de extra ruimte aan die een desktop aan de binnenzijde biedt. Die extra koeling maakt aanzienlijk krachtigere componenten mogelijk. Toegegeven, we staan soms zelfs versteld van de pk’s die een mobiel workstation kan leveren, maar zelfs de prestaties van ’s werelds meest krachtige laptop vallen in het niets naast een equivalente desktop.

Zelfs de prestaties van ’s werelds meest krachtige laptop vallen in het niets naast een equivalente desktop.

Het is niet voor niets dat fabrikanten twee reeksen van CPU’s uitbrengen: één voor de desktop en één voor mobiel. Intel spreekt voor beide chips wel over Core i3, i5, i7 en i9, maar zet een Core i5 van een laptop niet tegenover een exemplaar van een desktop als je het ding geen minderwaardigheidscomplex wil aansmeren. Voor grafische kaarten is het nog erger: Nvidia maakt zelfs geen mobiele versie van zijn krachtigste GPU, de RTX 3090, aangezien die de thermische beperkingen van een laptop niet aan kan.

Voor workloads waarbij prestaties centraal staan, blijft de desktop daarom de beste keuze. Denk daarbij aan werknemers die bezig zijn met machine learning en AI, of creatievelingen die complexe 3D-animaties ontwerpen en renderen.

Digitale mobiliteit

Het is bovendien niet omdat de desktop niet mobiel is, dat een werknemer niet van thuis uit kan werken. Er bestaan heel wat oplossingen waarmee je vlot vanop afstand op een desktop kan inloggen. HP zet daar bijvoorbeeld sterk op in met ZCentral Remote Boost en de overname van Teradici. Met dergelijke software kan je vanop ieder toestel op locatie werken zoals op je workstation.

In zo’n geval moet een werknemer natuurlijk twee toestellen ter beschikking hebben: de desktop en een laptop voor telewerk. In het geval van krachtige workstations kan dat nog steeds de voordeligste optie zijn. Bovendien is een 17 inch workstation met stevige ingewanden niet zo mobiel: het batterijleven is beperkt en de dingen wegen meer dan genoeg. Heen en weer zeulen is geen pretje voor wie bijvoorbeeld met de fiets naar het werk komt. Ook daar is een oplossing met een desktop op kantoor en een erg lichte laptop om vanop afstand in te loggen voor thuis een prima oplossing.

Repareren en upgraden

Tot slot is er natuurlijk het reparatiegemak van de klassieke desktop. Gaat er een component stuk, dan kan het IT-departement dat gewoon vervangen door een nieuw exemplaar. Bij laptops is dat een stuk moeilijker. Een GPU aanpassen in een laptop is zo geen optie. In een desktop kan je een GPU of CPU wel perfect vervangen of upgraden.

lees ook

Kies de juiste hardware voor het kantoor van de toekomst

RAM en opslag is dezer dagen doorgaans wel flexibel te vervangen in de meeste zakelijke laptops, dus daar zit niet zo’n groot verschil. De vraag is maar of dat zo zal blijven. Dell werkt bijvoorbeeld aan eigen compacte RAM-modules die niet meer compatibel zijn met de algemene standaard. Bij desktopcomputers heb je dergelijke problemen doorgaans niet, al kiest Apple voor zijn Mac Pro-desktopsystemen ook wel voor een gesloten ecosysteem.

Aanhoudend nut

Desktops houden dus hun nut, al valt het niet te ontkennen dat de laptop vandaag de standaard-pc is geworden. Voor de meeste kantoorwerkers is een doordeweekse laptop die ze van overal kunnen gebruiken inderdaad de beste optie. In dat scenario verliezen desktops sterk aan relevantie. De vervanging van dergelijke computers door laptops heeft de pc-markt in de begindagen van de pandemie trouwens mede een flinke boost gegeven.

Nu de lockdowns omwille van Covid-19 achter de rug zijn en de nieuwe definitie van kantoorwerk wordt geschreven, is het tijd om ook de desktops te vernieuwen. Zowel de statische machines voor wie nooit telewerkt als de krachtpatsers voor wie prestaties eist, zijn idealiter desktops. Precies daarom blijft dat kleine segment moedig zijn mannetje staan in de globale pc-markt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home