Dell stopt eigen RAM-modules in nieuwe laptops

Dell

Dell lijkt zijn eigen formaat van DDR5-geheugen voor laptops te hebben ontwikkeld. Dat is compacter maar maakt upgrades of reparatie een stuk lastiger.

Nieuwe gelekte foto’s van de Dell Precision 7670 tonen een unieke geheugenmodule in de laptop. Het gaat om een design voor DDR5-geheugen van de hand van Dell zelf. De fabrikant noemt het CAMM, kort voor Compression Attached Memory Module. Het ding omvat eigenlijk twee klassieke DDR5-modules in één component, gesplitst over twee zones. De enkele geheugenmodule werkt wel in een dual channel-configuratie.

Uit de specificaties van de Precision 7670 blijkt dat CAMM tot 128 GB aan DDR5-4800-geheugen ondersteunt. Het ding moet Dell helpen om compactere laptops te ontwikkelen en lijkt een beter alternatief dan gesoldeerd geheugen.

Nadelen

Toch zijn er ook belangrijke nadelen, zeker wanneer Dell beslist om klassieke SO-DIMM-modules te vervangen door CAMM. CAMM is immers geen universele standaard. Is er iets mis met het geheugen, dan kan je enkel bij Dell terecht voor een oplossing. Bovendien moet je het hele component vervangen wanneer er een foutje is met één van de twee zones. Vandaag hanteren laptopfabrikanten dezelfde SO-DIMM-standaard, zodat je geheugen snel kan wisselen of upgraden wanneer dat nodig is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home