Waarom supercomputers belangrijk zijn voor de server- en laptopmarkt

Cray Frontier

Alle grote CPU- en GPU-fabrikanten strijden over marktaandeel in het HPC-landschap. Komt een component van Intel, AMD of Nvidia in een supercomputer terecht, dan is het tijd voor trompetgeschal. Waarom precies? Wat is de relevantie voor het brede publiek?

De Amerikaanse Frontier-supercomputer is de eerste (officiële) exascale-computer ter wereld. Het systeem kan 1,1 exaflops aan berekeningen per seconde uitvoeren. AMD is er trots op, aangezien de computer rond CPU’s en accelerators van de fabrikant werd gebouwd. Onder de motorkap vind je AMD Epyc 64C-chips en MI250X-accelerators.

In de top 10 van ’s werelds krachtigste systemen vinden we AMD nog terug op plaats twee (LUMI), plaats zeven en acht (Perlmutter en Selene) en tot slot plaats tien (Adastra). Dat is opvallend: kijken we naar de top tien van twee jaar eerder, dan staat daar geen enkel op AMD gebaseerd systeem in. Intel zwaaide toen de plak, samen met IBM en een enkele ARM-gebaseerde installatie: Fugaku. Die ARM-computer staat trouwens nog steeds op plaats twee.

HPC als indicatie

AMD zet zijn opkomst in het HPC-landschap graag in de verf, maar waarom precies? De contracten voor HPC-systemen zijn natuurlijk lucratief, maar betekenen de overwinningen iets voor de server- of pc-markt waarin AMD uiteindelijk zijn brood verdient?

HPC is een uitstekende indicatie voor de algemene IT-markt.

Roger Benson, Senior Director, Commercial EMEA AMD

Roger Benson, AMD’s Senior Director, Commercial EMEA, ziet overwinningen in de HPC-markt als een teken aan de wand. “HPC is een uitstekende indicatie voor de algemene IT-markt”, zegt hij aan ITdaily. “Zo kan je begrijpen wie in een leiderspositie zal zitten in de toekomst.”

Volgens Benson is HPC het rolmodel voor de bredere zakelijke markt. “Enterprises kijken nauwgezet naar wat er in de HPC-markt gebeurt. Zo dienen HPC-spelers als innovators die ervoor openstaan om de nieuwste technologie te omarmen.”

Het nieuwste van het nieuwste

HPC zelf is een competitieve markt. Zeker aan de bovenkant van de Top 500 van ’s werelds krachtigste systemen woedt een strijdt. Landen en onderzoeksinstellingen willen niet gewoon een krachtige computer, ze willen dé krachtigste. De VS willen China niet laten winnen, Japan wil tonen dat het meespeelt op het bovenste niveau en Europa wil opnieuw een leiderspositie claimen. Opdrachtgevers en fabrikanten werken dus steevast met de modernste beschikbare hardware om nieuwe HPC-installaties uit te tekenen, vaak nog voor die officieel wordt aangekondigd aan het grote publiek.

“HPC is een validator in de industrie”, vindt Benson. “Als een platform goed presteert en de beste prestaties per watt of per dollar biedt, dan zal je het succes zien hebben in de Top 500. Organisaties die zelf geen HPC gebruiken, kunnen in de HPC-markt zien hoe een computerplatform het doet. Zo kunnen ze begrijpen of het succesvol zal zijn in andere marktsegmenten.”

Kanarie

HPC is zo een soort dikke kanarie in de koolmijn. Enterprises maar ook kleinere ondernemingen kunnen binnen de HPC-markt zien welke splinternieuwe platformen betrouwbaar zijn en een interessante prijs-prestatieverhouding bieden. Zo biedt HPC een relatief onafhankelijke kijk op de staat van de nieuwste hardware. Als de Amerikaanse overheid voor AMD kiest in de plaats van Intel voor de bouw van Frontier, en die computer komt zo bovenaan de Top 500-lijst terecht, dan zal een AMD Epyc-server immers ook wel te vertrouwen zijn. Kiest bijna niemand nog voor Intel Xeon, dan is het ook voor de enterprise tijd om de relatie met Intel nog eens tegen het licht te houden.

Belangrijke overwinningen

Benson vindt de recente overwinningen van AMD in de HPC-markt dan ook belangrijk voor het bedrijf. “Ze zijn van belang voor onze algemene impact op de markt. Het toont onze klanten dat we innoveren op het allerhoogste niveau. We maken de technologie verder ook beschikbaar voor de bredere markt.”

De Top 500 toont zo waar de bredere markt naartoe kan evolueren, al is HPC veel wendbaarder dan de enterprise-datacentermarkt. Momenteel zijn AMD Epyc-chips in veel gevallen inderdaad de interessantste keuze voor rekenkracht met prijs en prestatie in het achterhoofd, maar dat betekent niet dat Intel in één klap al zijn marktaandeel kwijt is.

lees ook

AMD pronkt bovenaan nieuwe TOP 500-lijst met eerste exascale-supercomputer ter wereld

We zien wel hoe de marktpenetratie van AMD verhoogt. Hyperscalers breiden hun aanbod uit met steeds meer AMD-opties, net als klassieke serverfabrikanten.

Architectuur is ook belangrijk

De logica geldt bovendien niet alleen voor x86-gebaseerde chips. We halen de huidige nummer twee in supercomputerland er nog eens bij: Fugaku. De ARM-gebaseerde CPU’s van dat systeem illustreren beter dan eender welke andere case dat ARM wel degelijk klaar is voor mainstream gebruik. Wie twijfelde aan het potentieel van de architectuur, ziet nu dat ze capabel is om op het hoogste niveau mee te spelen.

Succes in HPC-land vertaalt zich niet altijd naar succes in de bredere server- en pc-markt. ARM heeft nog een lange weg te gaan, maar nu pas beginnen de eerste fabrikanten ARM-servers voor het brede publiek aan te bieden.

De IBM Power-architectuur is een ander voorbeeld. IBM scoort traditioneel best goed in de Top 500 met zijn Power-gebaseerde systemen, maar Power zelf blijft een niche-architectuur in het bredere serverlandschap. Voor een bedrijf speelt er immers meer dan prestaties alleen. In een HPC-context is het de moeite om software te schrijven op maat van een specifieke machine maar in de zakenwereld niet echt. Ondersteuning van de architectuur is zo een belangrijke factor voor succes.

In de strijd tussen Intel en AMD geldt dat niet: beide bouwen x86-gebaseerde CPU’s. Wie wil weten welke serverchips het meeste in hun mars hebben, kan dus gerust naar de Top 500 kijken om een mening te vormen. AMD rekent daar in ieder geval op.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home