AMD Epyc domineert Xeon-alternatieven volgens tests van cloud-instances

Of je nu zoekt naar prijs-prestaties dan wel rauwe kracht in de cloud: servers gebouwd rond AMD Epyc Milan winnen steevast van Intel-alternatieven. Dat blijkt uit een uitgebreid benchmark-onderzoek.

Servers met AMD Epyc Milan onder de motorkap zijn vandaag het interessantst. Dat geldt voor zowel grote als kleine instances in de cloud en zowel voor wie prijs-kwaliteit zoekt als wie pure prestaties nodig heeft. De inzichten zijn afkomstig van Cockroach Labs, dat 56 verschillende instances bij AWS, GCP en Azure onderwierp aan meer dan 3.000 benchmarks voor zijn 2022 Cloud Report.

Intel loopt achter

De cijfers vallen op. De verhouding prijs-prestatie was al een tijdje voordeliger bij AMD, maar Intel kon nog uitpakken met absolute topprestaties voor wie dat wilde. Met de komst van de derde generatie van Epyc naar de cloud verdwijnt dat voordeel. Instances gebaseerd op Intel Xeon zijn in geen enkele categorie nog kampioen.

De vraag is maar of Intel op korte termijn een antwoord kan bieden op die problematiek. De nieuwste generatie van Xeon-processors moet in theorie opnieuw voorsprong nemen op het aanbod van AMD, maar Intel slaagt er niet in om zich aan de eigen roadmap te houden. Xeon Sapphire Rapids loopt zo vertraging op, zodat de processors maar heel even beschikbaar zullen zijn voor AMD zijn nieuwe en vermoedelijk snellere chips lanceert.

Verschil tussen clouds

Tussen cloudproviders onderling is er heel weinig verschil op het vlak van prijs, stelt Cockroach vast. Providers gaan eerder op zoek naar marge in de kost van opslag of netwerktransfers. Het rapport focust op vergelijkbare instances. De Graviton-instances van AWS gebaseerd op de eigen ARM-processor komen zo niet echt aan bod, al blinken die voor compatibele workloads in principe wel uit in prijs-kwaliteit boven eender welk x86-alternatief.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home