HPE lanceert ARM-gebaseerde ProLiant-servers met Ampere Altra

HPE

HPE omarmt de ARM-architectuur. De servergigant lanceert nieuwe ProLiant-servers met niet Intel of AMD maar Ampere Altra onder de motorkap.

HPE gaat concurrent Inspur achterna en omarmt ARM in zijn serverportfolio. Dat kondigt het bedrijf aan op Discover 2022. Net als Inspur omarmt HPE de Altra en Altra Max-processors van ARM-specialist Ampere. HPE wijst op de hoge prestaties van de Altra-chips, gekoppeld aan hun energie-efficiëntie vergeleken met x86-alternatieven.

In het derde kwartaal van dit jaar zet HPE de ProLiant RL Gen11-servers in de markt. Toestellen met de Ampere Altra Max aan boord hebben tot 128 cores aan boord in een enkele socket. Volgens HPE is de hardware geschikt voor organisaties die digitale diensten zoals mediastreaming of e-commerce bieden, al zijn ARM-chips eigenlijk een goed idee voor een veelvoud van geoptimaliseerde workloads. Het lagere verbruik van de chips resulteert immers in een interessanter kostenplaatje.

Ampere is goed bezig

De HPE ProLiant RL300 Gen11 is de eerste server in wat een reeks van door Ampere aangedreven toestellen moet worden. Het ziet ernaar uit dat een ARM-aanbod dit jaar zowat bij alle grote serverfabrikanten beschikbaar wordt. Daarmee is de dominante marktpositie van Intel nog geen verleden tijd, maar ze brokkelt wel af.

Terzelfdertijd gaat het Ampere voor de wind. Oracle en Microsoft nemen de Altra-processors al af en nu gaan ook HPE en Inspur overstag. De start-up bestaat nog maar sinds 2018, maar lijkt plots goed op weg om een nieuwe drijvende kracht in chipland te worden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home