Frontier is waarschijnlijk niet de enige exascale-computer

Cray Frontier

De Amerikaanse Frontier-supercomputer is officieel het eerste exascale-systeem ter wereld. In de praktijk is de kans groot dat de computer al heel wat even krachtige broertjes en zusjes achter de schermen heeft.

De Amerikaanse Frontier-supercomputer werd vorige week als krachtigste HPC-systeem ter wereld bekroond door de Top 500. De supercomputer heeft een rekenkracht van 1,1 exaflops en is daarmee het eerste exascale-systeem ter wereld. De computer werd door Cray (intussen eigendom van HPE) gebouwd aan de hand van CPU’s en GPU’s van AMD. Het systeem is meer dan dubbel zo snel dan de Japanse Fugaku-computer, die als vorige kampioen afklokt op 442 petaflops.

Snellere anonieme computers

NewScientist stelt echter vast dat Frontier waarschijnlijk niet de enige noch de eerste supercomputer met exascale-rekencapaciteit is. De rekenkracht van HPC-systemen wordt bij gehouden door Top500: een organisatie die systemen rangschikt op basis van resultaten van een officiële benchmarksuite: de LINPACK-benchmarks.

Om gerangschikt te worden, moet een systeem de benchmarks dus draaien en de resultaten delen. Alles wijst erop dat er verschillende computers in omloop zijn die Frontier evenaren, maar waarvan de eigenaars zich niet geroepen voelen om officiële resultaten in te sturen.

China en de VS

Zo suggereert wetenschappelijk onderzoek uit China dat het land sinds 2021 al zeker twee exascale-computers online heeft: OceanLight en Tianhe-3. Een derde systeem met de naam Sugon is nog in ontwikkeling. China vond het vooralsnog niet nodig om de werkelijke capaciteiten van de systemen wereldkundig te maken in samenwerking met Top500.

Het is bovendien aannemelijk dat China niet het enige land is dat de LINPACK-benchmarks niet loslaat op zijn krachtigste systemen. Zo hebben de inlichtingendiensten van de VS ook krachtige hardware staan die niet officieel gerankt is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home