Iedere onderneming is digitaal: de kritieke infrastructuur achter Renson

Wat je bedrijf ook doet, het kan beter en efficiënter met een digitale fundering. We kijken hoe zonneweringsspecialist Renson een digitale pioniersrol op zich neemt en zo het honderd jaar oude bedrijf transformeert.

Het West-Vlaamse Renson bestaat al 112 jaar en is nog steeds een familiebedrijf. De firma is intussen internationaal actief met 1.200 medewerkers verspreid over de hele wereld. Renson specialiseert zich in zonwering, terrasoverkappingen en ventilatie. “We waren altijd al een innovatief bedrijf”, zegt CIO Koen Van Loo. “Meer dan honderd werknemers zijn vandaag actief in R&D. Zij zoeken naar nieuwe mogelijkheden en functionaliteiten. In het verleden stond hardware daarin centraal, maar meer en meer zien we dat innovatie hand in hand gaat met digitalisering.”

Dubbele digitale transformatie

Renson digitaliseert op twee vlakken. “Enerzijds worden de producten meer digitaal. We werken steeds meer met sensoren die zaken meten, en laten klanten toe om zaken vanop afstand te bedienen. In de toekomst hopen we een scenario aan te bieden waarbij bijvoorbeeld de ventilatie zichzelf inschakelt en de zonwering sluit wanneer de zon voor het raam komt en zo de binnentemperatuur doet stijgen”, illustreert Van Loo.

“Anderzijds zetten we de laatste drie jaar erg hard in op een digitaal transformatieprogramma”, verduidelijkt de CIO. “Vroeger waren we een puur hardwarebedrijf met weinig interesse voor wat IT en digitaal is, maar dat kan nu niet meer. Digitale fundamenten zijn essentieel om een digitale visie te ondersteunen naar de markt. Bovendien zijn we een groeibedrijf en daarvoor hebben we die stevige fundamenten absoluut nodig.”

AS/400 en eigen ERP-systeem

Renson stond voor een stevige uitdaging. Het bedrijf draaide voornamelijk op een AS/400-systeem (een verouderde serverarchitectuur van IBM) met daarop een zelfgebouwde ERP-suite. “Dat heeft erg lang goede dienst bewezen, maar hindert nu de toekomstvisie en de internationale expansie van Renson”, beseft Van Loo. Tijd om alles om te gooien dus, en dat deed Renson met een inhaalbeweging gevolgd door een stevige demarrage richting de Belgische digitale koplopergroep.

Onze zelfgebouwde ERP-suite heeft erg lang goede dienst bewezen, maar hindert nu de toekomstvisie en expansie.

Koen Van Loo, CIO Renson

Vandaag rollen de outdoor producten van Renson uit een hypermoderne geautomatiseerde fabriek in Kruisem. Die is rechtstreeks gekoppeld aan de kernsystemen van het bedrijf. Het zelfgebouwde ERP-systeem moest plaatsmaken voor een SAP-infrastructuur met daarbij nieuwe portaalsystemen voor werknemers en verkopers. Dat draait uiteraard niet op een AS/400, maar op splinternieuwe hardware. Bijkomend voorzag Renson meteen ook zijn werknemers van nieuwe end-points en richtte het bedrijf moderne vergaderzalen met videotechnologie in. Kortom: alles en iedereen kreeg nieuwe hardware.

Investering bij Dell Technologies

Tegenwoordig maakt Renson gebruik van producten over het gehele portfolio van Dell Technologies. Renson verkoos de leverancier naar eigen zeggen omwille van de oplossingsgerichte aanpak. Van Loo: “Vroeger gingen we niet met Dell Technologies in zee omdat het bedrijf het imago van een e-commerce-speler zonder service had. Dat is vandaag diametraal veranderd. De service is erg sterk. Als we ergens een oplossing voor zoeken, denkt Dell Technologies mee. Ook wanneer we producten van andere fabrikanten willen integreren.” Al geeft de CIO toe dat er nog een andere belangrijke factor speelt: “Voor ons was Dell Technologies ook financieel de interessantste partij.”

Renson fabriek
De nieuwe autonomie fabriek van Renson steunt op de digitale infrastructuur van het bedrijf.

Koos Renson dan voor het uitgebreide as-a-Service-aanbod dat Dell Technologies steeds verder perfectioneert? “Nee”, verduidelijkt Van Loo met enige trots. “Wij zijn een traditioneel West-Vlaams bedrijf dat graag investeert. Renson heeft de middelen, we kiezen voor Capex wanneer het kan.”

VxRail, Data Domain en Veeam

Voor de transformatie van het bedrijf koos Renson voor een hybride aanpak waarbij heel wat hardware lokaal staat. “We hebben servers verspreid over datacenters in verschillende sites”, legt Kurt Debersaques uit. Hij neemt de rol van IT-infrastructuurmanager op zich in een afdeling die de laatste jaren van tien naar 40 werknemers is gegroeid. Onze infrastructuur is sterk op VMware vSAN gebaseerd met VxRail hyperconverged infrastructuur.

“Voor de backup infrastructuur kiezen we Dell Technologies Data Domain met ingebouwde deduplicatie. Via Veeam, in combinatie met DataDomain, verzorgen we een volledige synchronisatie met alle sites in een high availability-context. Als er iets gebeurt, kunnen we vlot overschakelen naar een andere site. Een aanpak met dubbele accounts zorgt er bovendien voor dat het onmogelijk is om zomaar een back-up te wissen.” Hoge beschikbaarheid is essentieel weet Debersaques. Als het systeem uitvalt, kan de fabriek een hele korte periode overbruggen. Na tien tot 15 minuten moet alles opnieuw draaien.

Hoe meer we van de digitale fundering afhangen, hoe kritieker ze wordt.

Koen Van Loo, CIO Renson

“Er kan veel meer met een digitale fundering”, valt Van Loo bij. “Maar hoe meer we ervan afhangen, hoe kritieker ze wordt. Alle bestellingen komen elektronisch binnen waarna alles digitaal wordt voorzien in de fabriek. Het is vandaag eenvoudigweg niet meer mogelijk om een bestelling te configureren via fax. Bovendien zijn we wereldwijd actief. Onze klanten slapen nooit, zodat er minder en minder mogelijkheden zijn om op adem te komen.”

Laptops, desktops, AIO’s en schermen

De werknemers worden vandaag voorzien van laptops die direct naar hun thuis worden gestuurd. “Thuiswerk zat aanvankelijk niet in ons West-Vlaamse DNA”, vertelt Van Loo, “maar toen de pandemie toesloeg zat iedereen binnen de week thuis verder te werken. Vandaag komen de toestellen rechtstreeks bij de werknemer toe. Wanneer die zich verbinden met het internet, gebeurt de configuratie van de laptops volledig automatisch.”

Debersaques: “Onze mensen werken met verschillende end-points. Onderweg voorzien we Latitude-toestellen van de 5400-reeks, terwijl technici rugged-toestellen van de 7220-reeks krijgen. Dat zijn tablets die tegen een stootje kunnen. We gebruiken nog desktops maar dat zijn de kleine en robuuste Precision 5570 en Optiplex 3080-computers. In de fabriek voorziet Dell Technologies verder Optiplex 7470 all-in-one-pc’s met een aanraakscherm die aan de werkpost zijn opgehangen. In vergaderzalen gebruiken we dan weer grote 70 inch touch-schermen van de fabrikant.”

Rol voor de cloud

Tot slot maakt Renson in zijn hybride omgeving gebruik van Azure. De cloud van Microsoft past in de extra dienstverlening die het bedrijf aan zijn klanten wil leveren. “De back-end voor digitale functies ontwikkelen we zelf, maar de cloud is daarbij een heel belangrijke infrastructuurcomponent”, benadrukt Van Loo.

Zo ontpopte Renson zich op korte tijd tot een volledig digitale onderneming. De mogelijkheden zijn groter dan ooit, zowel op het vlak van interne groei als wat dienstverlening naar de klant betreft. Renson beseft gelukkig helemaal het belang van de nieuwe digitale fundering. Die maakt niet alleen meer mogelijk, maar is vandaag onmisbaar. Een doordacht high availability-beleid is dat daarom ook. De transformatie toont aan wat er mogelijk is wanneer een organisatie beslist om komaf te maken met legacy. De AS/400 mag stilaan op pensioen, een hypermoderne geconnecteerde infrastructuur met geautomatiseerde fabriek kwam in de plaats.

Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met Dell Technologies. Voor meer informatie over de oplossingen van het bedrijf, kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home