Orange lanceert mesh-oplossing voor betere wifi (update)

orange wifi mesh

Orange Love-klanten die kampen met dode wifi-zones in huis, kunnen voortaan bij de operator aankloppen voor een mesh-systeem dat het bereik van het wifi-netwerk op een slimme manier uitbreidt.

Mesh-systemen zijn nog steeds relatief nieuw. Ze bestaan typisch uit een centrale router en één of meerdere satelliet-toestellen, die voortdurend met elkaar communiceren om de gebruiker te allen tijde de meest stabiele verbinding te garanderen.

Het systeem bepaalt zelf met welke module de gebruiker wordt verbonden, wanneer de connectie aan een andere satelliet wordt overgedragen en over welke wifi-band die best verloopt.

Het Mesh WiFi-aanbod van Orange begint bij twee modules voor 99,95 euro of drie voor 139,95 euro. Vervolgens betaal je 69,95 euro per bijkomende module, al zou een set van twee of drie apparaten in principe al in de meeste situaties voldoende dekking moeten kunnen voorzien.

Kopen, niet huren

Orange laat weten dat de klant alleen die eenmalige aankoopprijs betaalt. Er is geen sprake van huur, zoals bijvoorbeeld bij Telenet het geval is. Wat dat dan precies betekent voor de ondersteuning indien je niet langer klant blijft, is niet duidelijk.

Ook over de gebruikte hardware wordt niets gezegd in het persbericht. We hebben beide vragen bij Orange neergelegd en zullen dit artikel updaten van zodra we meer weten. Populaire mesh-systemen van externe leveranciers zijn onder meer Netgear Orbi, Linksys Velop en TP-Link Deco M5.

Update 18u43: Ondertussen heeft onze redactie iets meer informatie ontvangen over de hardware in kwestie. De Mesh WiFi-modules zijn dualband en compatibel met wifi 802.11n op 2,4 GHz (2×2 antennes, 300 Mbps) en wifi 802.11ac op 5 GHz (4×4 antennes, 1.733 Mbps). Verder beschikken ze over 2 gigabit ethernetpoorten. Orange benadrukt dat de modules alleen worden geüpdatet via het eigen vaste netwerk van de provider, op andere netwerken wordt geen ondersteuning voorzien.

Orange is niet de eerste Belgische provider die zijn klanten een mesh-systeem aanbiedt. De alternatieve telecomoperator Edpnet startte er in april vorig jaar reeds mee en maakt daarvoor gebruik van de hardware van AVM.

Lees ook: De Wi-Fi Alliance sleutelt aan de nieuwe wifi-standaard EasyMesh om routers te helpen samenwerken. Mesh-systemen vereisen vandaag dat je alle modules van één en dezelfde fabrikant koopt. Daar wil deze standaard verandering in brengen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home