On-demand ethernet: hoe na de cloud ook je internetlijn flexibel wordt

glasvezel aansluitingen

De populariteit van public cloud heeft ervoor gezorgd dat IT-middelen steeds meer on-demand worden ingeschakeld. Opslag- en rekencapaciteit kunnen daardoor vandaag naar wens worden geschaald, afhankelijk van de noden van het moment. Sinds enige tijd biedt Colt diezelfde flexibiliteit voor de onderliggende netwerkinfrastructuur die bedrijfsgebouwen, datacenters en de cloud verbindt.

Colt Technology Services biedt netwerk -en telefoniediensten aan enterprise- en wholesaleklanten via een eigen glasvezelnetwerk. Dat netwerk verbindt 51 grote steden wereldwijd, met het zwaartepunt in Europa. “Als je van Brussel naar Madrid rijdt, loopt ergens langs de autosnelweg, doorheen de velden, glasvezel van Colt”, illustreert Peter Coppens, die als VP Product verantwoordelijk is voor het wereldwijde productportfolio van het netwerkbedrijf.

Bedrijven met vestigingen in de steden waar Colt aanwezig is, kunnen zo over de grenzen heen van een en dezelfde netwerkinfrastructuur profiteren. “Binnen België heeft een Proximus of Telenet natuurlijk een grotere infrastructuur, maar die is beperkt tot de landsgrenzen. Binnen de businesscentra kan Colt alles end-to-end aanleveren, over landsgrenzen heen”, legt Coppens uit.

 

“Een eigen infrastructuur betekent dat je niet afhankelijk bent van een andere partij voor kostprijs, kwaliteit en innovatie.”

 

Vandaag zijn meer dan 800 datacenters en 26.000 gebouwen op het netwerk aangesloten. Colt heeft ook glasvezel tot bij de grote cloudpartijen liggen, zodat klanten kunnen genieten van een dedicated lijn naar hun favoriete cloudprovider, met een bandbreedte tot 100 gigabit.

Het eigen glasvezelnetwerk is een belangrijke asset voor Colt, zo benadrukt Coppens. “Een eigen infrastructuur betekent dat je alles zelf in handen hebt en niet afhankelijk bent van een andere partij voor kostprijs, kwaliteit en innovatie.” Die innovatie toonde Colt onder meer nog vorig jaar met de lancering van zijn on-demand ethernetaanbod, dat volgens Coppens vandaag nog altijd uniek is in Europa.

On-demand ethernet

Wanneer je een 10 Gbit-aansluiting bestelt tussen twee locaties, heeft een telecomprovider al snel drie weken nodig om aan die bestelling te voldoen. Als je pech hebt, duurt het zelfs nog langer. “Dat is enigszins bizar als je de infrastructuur al hebt”, zegt Coppens. “Het aanleggen van de glasvezel kan lang duren, want je moet graven. Maar als de verbinding er al is, moet er niet enorm veel gebeuren om de aansluiting te realiseren.”

In principe is het slechts een kwestie van configuratiewerk om alles goed in te stellen. Dat gebeurt bij de meeste providers evenwel nog manueel, waardoor er heel wat tijd kan over gaan. Colt heeft al die manuele stappen er volledig uitgehaald. De klant kiest via een self-serviceportaal punt A en punt B, bepaalt de bandbreedte, en de klus is klaar. “Op het moment dat de bestelling wordt geplaatst, wordt onmiddellijk opgeleverd. Dat gebeurt volledig geautomatiseerd. Binnen de minuut is de gevraagde connectiviteit beschikbaar”, legt Coppens uit. De enige voorwaarde is dat beide locaties op het Colt-netwerk zijn aangesloten.

 

“In de cloud is alles on-demand, en nu is de connectiviteit naar die cloud dat ook.”

 

On-demand ethernet werd vorig jaar door Colt gelanceerd, nadat het eerder al een gelijkaardige service voor datacenter interconnects beschikbaar maakte. Vandaag is het nog altijd de enige provider in Europa die een dergelijke formule aanbiedt op deze schaal. Nu nog vrijblijvend, maar op termijn wordt het de standaard manier van werken voor Colt. Klanten kunnen de dienst gebruiken voor een verbinding tussen twee bedrijfssites, tussen bedrijf en datacenter of tussen bedrijf en public cloud.

Schaalbaar

Dat laatste scenario is de grootste use case, weet Coppens. “In de cloud is alles on-demand, en nu is de connectiviteit naar die cloud dat ook. Het gaat niet alleen om een snelle oplevering, maar je kan ook met één klik schalen.”

Dat maakt van Colts on-demand aanbod niet alleen een technologische, maar ook een commerciële innovatie. Traditioneel werken netwerkproviders met jaarcontracten. Wil je voortijdig iets aanpassen, dan komen er vaak extra kosten bij kijken. De nieuwe formule van Colt is daarin flexibeler. “Klanten kunnen zeer snel up- en downgraden. Ze hangen voor een uur vast aan een contract in plaats van een jaar. Na een uur kunnen ze de capaciteit alweer aanpassen”, legt Coppens uit.

Die flexibiliteit is met name interessant voor data-intensieve bedrijven die periodiek een hoge netwerkcapaciteit nodig hebben, maar op andere momenten met minder toekomen. Coppens neemt een gamestudio als voorbeeld. “Dat zijn vaak kleine bedrijfjes die veel bandbreedte nodig hebben wanneer ze iets aan het ontwikkelen zijn. Op andere momenten zit daar een hele tijd tussen en hebben ze minder capaciteit nodig. Die bedrijven zijn niet groot genoeg om de luxe te hebben van die hoge capaciteit te laten liggen. Ze willen kunnen schalen”, besluit de topman van Colt

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home