Van dagen configuratiewerk naar seconden: Lancom ARC 2.0 brengt automatisering naar je draadloze netwerk

Wifi-expert in de cloud

wifi lancom

Lancom ziet de toekomst van wifi voor zich: meer bandbreedte dankzij Wifi 6E en Wifi 7, minder conflicten met andere apparaten en een steeds geoptimaliseerde configuratie. Dat laatste kan dagen in beslag nemen voor een IT-expert, maar ARC 2.0 doet hetzelfde werk in seconden.

Rol eens een draadloos netwerk uit in de optimale configuratie. Na de plaatsing van de toegangspunten begint de configuratie. Welk toegangspunt stop je in welk kanaal: waar storen access points elkaar? Waar strooit de infrastructuur van de buren roet in het eten? Misschien zijn er nog enkele kanalen helemaal vrij zodat je draadloos netwerk geen invloed heeft van storing, maar is de bandbreedte van die configuratie aan de lage kant. Wat is dan de beste optie?

We zitten rond de digitale tafel met Michael Müller, VP Wireless LAN & Switching bij Lancom, en Joachim Prick, Head of Solution Center LAN. Lancom heeft net Active Radio Control (ARC) 2.0 gelanceerd, en verwacht veel van die cloudgebaseerde oplossing. “ARC 2.0 kan een heel netwerk in seconden configureren”, glundert Müller. “Manueel kan het dagen duren om alle draadloze toegangspunten optimaal te configureren.”

6 GHz en de toekomst

ARC 2.0 maakt deel uit van Lancoms visie op het netwerk van morgen. Het bedrijf lanceerde pas zijn eerste Wifi 6E-toegangspunt: de Lancom LX-6500. Dat triband-toestel werkt parallel in de 2,4 GHz, 5 GHz en 6 GHz-banden. “Al krijgen we in Europa voorlopig slechts toegang tot iets minder dan de helft van het 6 GHz-radiospectrum”, volgens Müller. Dat is niet optimaal, maar wel voldoende voor een flinke boost in prestaties.

Wifi 6E-toegangspunten zijn compatibel met het bestaande kernnetwerk van een bedrijf, al kan er voor de switches wel een upgrade nodig zijn. Müller: “Om een Wifi 6E-AP goed aan te sturen, heb je een 2,5 GHz-switch met PoE++ nodig. Die geavanceerdere standaard voor Power over Ethernet zorgt ervoor dat de moderne toegangspunten voldoende stroom krijgen. Ze zijn immers dorstiger dan hun voorgangers die aan 25 watt genoeg hadden.

Lancom lanceert niet toevallig zijn eigen switch: de Lancom GS-3528XUP. Die kan tot 90 watt via PoE++ doorsturen en zo niet alleen toegangspunten zoals de LX-6500 van voldoende stroom voorzien, maar ook slimme verlichting in kantoorgebouwen aansturen.

Gigabitprestaties

Tijdens een demo met een moderne Windows-laptop zien we hoe het Wifi 6E-toegangspunt consequent draadloze gigabit-snelheden mogelijk maakt. Op korte afstand bedraagt de doorvoersnelheid tussen de 1,5 Gbps en de 1,7 Gbps. De demo vindt natuurlijk plaats in perfecte omstandigheden, zonder storing van buitenaf.

lees ook

Wifi 6 en Wifi 6E: wat is het en waar is de 802.11 naartoe?

De infrastructuur voor een Wifi 6E-netwerk is er dus en de prestatiewinst is niet min. Zolang je de configuratie op orde krijgt. Voorzie je je kantoor van Wifi 6E-toegangspunten, dan ontstaan er onvermijdelijk conflicten. De oude 2,4 GHz-band is erg verzadigd en met 5 GHz is het eigenlijk niet zoveel beter. AP’s van één netwerk storen elkaar, maar ondervinden ook hinder van draadloze audio-installaties of toegangspunten van andere kantoren. De 6 GHz-band is wel exclusief voor draadloos internet beschikbaar, maar is minder uitgebreid dan technisch mogelijk omwille van restrictieve en traag veranderende Europese spectrumregels.

Wie gaat optimaliseren?

Optimaliseren is dus de boodschap. “IT-infrastructuur wordt complexer en complexer”, schetst Müller. “Het is moeilijker om alles onder controle te houden waardoor de kost om een netwerk uit te baten stijgt. Dat is de foute richting: organisaties willen net dat die kost daalt. Bovendien is het moeilijk om mensen met de juiste ervaring en capaciteiten te vinden.”

Heb je die toch in huis, dan duurt het zoals gezegd dagen om alle toegangspunten te configureren op zoek naar de ideale combinatie. Voor iedere band moet de netwerkspecialist kanalen selecteren zelfs de beschikbare sterkte van het radiosignaal aanpassen in de hoop zoveel mogelijk bandbreedte met zo weinig mogelijk storing te voorzien.

ARC 2.0

Daar komt ARC 2.0 op de proppen. De oplossing voorziet centraal beheer via de cloud van de toegangspunten van Lancom. ARC 2.0 heeft machine learning-capaciteiten aan boord en is in staat om het werk van dagen op enkele seconden uit te voeren.

ARC 2.0 is het kindje van Joachim Prick. Hij verduidelijkt: “ARC 2.0 zorgt voor holistische optimalisering van een multi-dimensionele taak. De oplossing kiest automatisch de beste kanalen rekening houdend met locatie en externe netwerken. Kanaalconflicten worden zo goed mogelijk opgelost, met optimalisatie van bandbreedte in het achterhoofd.” ARC ontfermt zelf zelfs over de transmissiekracht van toegangspunten.

Interface met magische knop

Tijdens een tweede demo zien we ARC 2.0 in actie. Per band (2,4 GHz, 5 GHz en 6 GHz) zien we een weergave van alle toegangspunten die tot een netwerk behoren, met daarbij alle andere toestellen die de toegangspunten detecteren en in dezelfde band uitzenden. Het overzicht toont meteen welk toestel actief is in welk kanaal. Duidelijke lijnen geven aan waar conflicten bestaan en toegangspunten dus op hetzelfde kanaal uitzenden.

Met één druk op de knop kan een beheerder het hele netwerk optimaliseren. ARC 2.0 past dan vanzelf de kanalen en transmissiesterkte per toegangspunt aan om zoveel mogelijk conflicten te vermijden zonder dat de bandbreedte daalt. Wie wil, kan de parameters voor die optimalisatie aanpassen door bijvoorbeeld bandbreedte voorrang te geven, dan wel een conflictvrije configuratie (die misschien trager is).

De configuratie duurt zoals geadverteerd seconden, al toont Prick dat het ook niet moeilijk is om manueel enkele zaken in detail aan te passen. “Je kan bijvoorbeeld individuele toegangspunten uitsluiten van de optimalisatie of ze weren van specifieke kanalen.”

Computer-aided learning

Tijdens het normale gebruik van het netwerk schieten de computer-aided learning-capaciteiten van ARC 2.0 in actie. De oplossing leert welke toegangspunten veel gebruikt worden en welke minder. Een toegangspunt in een drukbezochte lobby of kantoorruimte is immers belangrijker dan een exemplaar in de gang. Op die manier kent ARC een bepaald gewicht toe aan de toegangspunten. Hoe zwaarder, hoe belangrijker.

Op basis daarvan kan een beheerder het netwerk opnieuw optimaliseren. “ARC 2.0 voorziet dan geen domme optimalisatie waarbij ieder toegangspunt hetzelfde behandeld wordt”, zegt Prick. “Maar kiest voor een slimme configuratie op basis van het gebruik.” De belangrijkste toegangspunten zullen zo voorrang krijgen en bijvoorbeeld wel een vrij kanaal krijgen, terwijl het zelden gebruikte toegangspunt in de gang op een kanaal met een lagere bandbreedte terecht komt om niet in de weg te zitten.

Maak je baas blij

“Je kan ook manueel een belang toekennen aan de toegangspunten”, zegt Prick nog. “Zo is het mogelijk om het toegangspunt waarop de grote baas zit de hoogste prioriteit te geven, zodat die blij is.”

Active Radio Control 2.0 komt rond december beschikbaar. “ARC 2.0 maakt onderdeel uit van onze algemene wifi cloud-licentie”, verduidelijkt Müller. “Als je ervan gebruik wil maken, heeft je toegangspunt een geldige licentie nodig. Verder is er geen meerkost.”

Lancom zet sterk in op ARC en met rede. Eigenlijk volgt de wifi-specialist een trend die we in de hele IT-wereld zien. Er zijn gewoonweg niet voldoende specialisten om de toenemende workloads erbij te nemen. IT-talent is nodig voor zaken die echt een meerwaarde bieden. Configuratie en onderhoud van de infrastructuur hoort daar idealiter niet bij. De oplossing is telkens dezelfde: slim automatiseren. Lancom heeft als Europese speler unieke troeven in handen om die visie naar onze markt te brengen en dat is de van oorsprong Duitse netwerkspecialist ook van plan.

Uitdagingen

Toch hebben we nog enkele bedenkingen wanneer we naar het netwerk van morgen kijken. Niet alleen Wifi 6E, maar ook het toekomstige Wifi 7 dat helemaal inzet op snelheid en 6 GHz-ondersteuning, zijn immers in hetzelfde bedje ziek. De hardware die de standaarden ondersteunt, verbruikt meer dan oudere toestellen. In tijden van energiecrisis is dat iets om rekening mee te houden.

“Het klopt dat Wifi 6E meer verbruikt”, geeft Müller toe. “Dat beseffen we erg goed. Ik kan nog niet al te veel over de toekomst zeggen, maar netwerkspecialisten kijken ernaar. Ik ben ervan overtuigd dat er vroeg of laat goede oplossingen uit te bus zullen komen.” In afwachting is optimaal geconfigureerd draadloze gigabit-connectiviteit in ieder geval binnen handbereik. En de IT’er van dienst hoeft zijn agenda zelfs niet leeg te maken voor de configuratie ervan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home