Een hybride cloudinfrastructuur moet voor elk bedrijf het einddoel zijn

cloud

Ongeveer 80% van de Belgische bedrijven ziet de hybride cloud als het ideale model voor de IT-infrastructuur. Dat blijkt uit de wereldwijde Enterprise Cloud Index van Nutanix. België scoort daarmee zelfs hoger dan het globale gemiddeldeWe bevinden ons duidelijk op een kantelpunt en de meeste bedrijven lijken ondertussen te beseffen dat de toekomst hybride is. 

We kunnen de evolutie naar een hybride infrastructuur enigszins vergelijken met de ontwikkelingen die onze telefoons hebben doorgemaakt. Ooit hebben we allemaal wel zo’n geweldige gsm van het Finse merk Nokia gehad. En toen de eerste smartphones verschenen, hebben we zeker niet met z’n allen onmiddellijk beslist om ons vertrouwde toestel hiervoor in te ruilen. Maar amper twee jaar later waren smartphones plots zodanig ingeburgerd dat we verwonderd opkeken wanneer iemand op de trein nog zo’n verouderde Nokia tevoorschijn haalde. Hoe kon dat toestel immers opwegen tegen de ontelbare voordelen van onze nieuwe smartphone? 

In de meeste bedrijven zien we een gelijkaardige beweging in de keuze voor een hybride IT-infrastructuur. Overal groeit stilaan het besef dat de oude infrastructuur niet meer voldoet en er echt wel nood is aan de flexibiliteit en vlotheid die een hybride model te bieden heeft. Het is dus niet verwonderlijk dat de meeste bedrijven aangeven dat ze de komende jaren willen omschakelen. 

HCI is een goed begin 

Een interessante conclusie uit de rondvraag van Nutanix is het feit dat Belgische bedrijven veel hoger scoren dan het gemiddelde in EMEA wat betreft het uitrollen van HCI, Hyper Converged Infrastructure. Dat is een mooie vaststelling, maar we moeten daarnaast ook opmerken dat HCI slechts de inleiding van het verhaal is. 

HCI betekent dat we verschillende onderdelen van informatie bij elkaar integreren.

HCI betekent dat we verschillende onderdelen van informatie bij elkaar integreren. Die plaatsen we dan onder het dak van één besturingssysteem dat niet enkel met computing power, maar ook met opslag en netwerk rekening houdt. Hierdoor hoef je niet langer specialist van alle componenten te zijn. Het is als een soort Duplo-doos die je toelaat om in een paar stappen iets te bouwen, terwijl je vroeger met Meccano speelde en zelf maar moest uitdokteren hoe je alle latten en vijzen in elkaar zou draaien. Het systeem voegt dus automatisering toe en werkt bovendien volgens bepaalde scenario’s die ervoor zorgen dat het bij updates niet nodig is om applicaties stil te leggen. 

Met een infrastructuur die weinig inspanningen vraagt, is het een logische volgende stap om met werklasten te gaan schuiven. Daarom koppelen we de infrastructuur aan een hyperscaler. Intussen hebben al veel bedrijven geproefd van de voordelen die public cloud te bieden heeft, maar toch keert een grote groep uiteindelijk terug. Hoewel ze de schaalbaarheid van deze oplossing zeker erkennen, stellen ze vast dat hun kosten uiteindelijk hoger oplopen dan verwacht. Vaak ligt de oorzaak bij het feit dat bedrijven voor meer capaciteit betalen dan ze werkelijk nodig hebben en dat ze daarbij met al hun geld op één paard wedden. Een bepaalde provider zal vandaag immers wel de meest aantrekkelijke oplossing bieden, maar over een half jaar kan alles veranderd zijn. Als je aan één leverancier vasthangt, verlies je een groot stuk van je flexibiliteit. 

Hybride cloud is het einddoel 

Historisch gezien hebben we eigenlijk altijd met een dual vendor-aanpak gewerkt. Om prijzen zo laag mogelijk te houden, is er immers competitie nodig. Maar bij de adoptie van de cloud is onze instelling plots veranderd. Hoeveel bedrijven zijn vandaag in staat om hun werklasten naar twee verschillende cloud-oplossingen te verplaatsen? In een ideaal scenario zou je de werklast gewoon verschuiven naar de provider die de laagste prijs aanbiedt. Die dagprijzen zijn immers afhankelijk van de capaciteit die een leverancier over heeft. Vandaag is dat misschien Microsoft Azure, maar morgen biedt Amazon mogelijk een betere prijs voor de werklasten die je wil toewijzen. 

Bovendien is het verkeerd te denken dat alle workloads in een public cloud horen. Als je weet dat je maar één A4-blad nodig hebt om een tekst te schrijven, dan ga je ook geen volledige blocnote kopen. Dat is veel te duur. Maar als je een boek schrijft en nog niet kunt inschatten hoeveel bladzijden je precies nodig hebt, dan is het wel handig om over zo’n uitgebreide blocnote te beschikken. Een stabiele werklast kan perfect in je eigen omgeving draaien, terwijl de schaalbaarheid van Azure en co voor variabele workloads erg aantrekkelijk is. De vrijheid van een public cloud is mooi meegenomen om alle piekmomenten op te vangen, maar brengt daarnaast wel een meerprijs met zich mee. Je wil met andere woorden alleen voor die gigantische blocnote betalen wanneer je hem echt nodig hebt. 

Het is verkeerd te denken dat alle workloads in een public cloud horen. Als je maar één A4-blad nodig hebt, dan ga je ook geen volledige blocnote kopen.

In een hybride cloud maak je daarom een onderscheid tussen stabiele en variabele workloads. Alles wat voorspelbaar is, draait wellicht best in je eigen omgeving. Maar heb je een nieuwe applicatie waarvan het succes niet in te schatten valt? Dan kan je die werklast in een public cloud lanceren. Van zodra je merkt dat de workloads stabiliseren, switch je opnieuw naar je eigen infrastructuur. 

Een hybride infrastructuur geeft bedrijven bijgevolg de vrijheid om alle opties tegen elkaar uit te spelen en hun werklasten te plaatsen waar dat voor hen de meeste voordelen biedt. Daarnaast bepalen ze ook zelf welke abstractietools (Hyper-V, ESX, …) ze gebruiken en welke doos ze eronder zetten (Lenovo, Fujitsu, …). Zo krijg je als het ware toch die dual vendor-mentaliteit die de macht van de grote providers wegneemt en opnieuw bij de eindgebruiker legt. 

Dirigent van je eigen orkest 

Bedrijven die zeker willen zijn dat ze de juiste oplossing voor een werklast kiezen, moeten kunnen testen of die werklast in hun eigen omgeving duurder of goedkoper uitvalt dan met een hyperscaler. Een private cloud is daarom de perfecte challenger voor de kosten van zo’n hyperscaler. Het wordt uiteraard nog beter als je er een tweede hyperscaler aan toevoegt, want dan heb je plots meerdere keuzes. Of je doet het zelf, of je schuift naar links of naar rechts door te kiezen voor de provider die op dat moment de goedkoopste ‘blocnote’ aanbiedt. 

Op die manier zijn we opnieuw in een competitieve omgeving aan het werken. Als IT-manager hoef je niet langer achter de feiten aan te hollen en word je terug dirigent van je eigen orkest. In veel bedrijven begint dat besef nu wel door te dringen, ook onder impuls van de CFO die op de erg hoge facturen van de public cloud wijst. Hoewel de pendule steeds meer in de andere richting beweegt, kan het natuurlijk ook nooit meer zoals vroeger worden. Bedrijven moeten de oplossing voor hun eigen behoeften dus wel ergens in het midden zoeken … met een hybride infrastructuur. 

We mogen stellen dat onze bedrijven stilaan volwassen worden wat betreft hun gebruik van cloud-oplossingen.

Bovendien krijgen we ook steeds vaker te maken met data die we simpelweg niet in een public cloud kunnen plaatsen. Denk aan een bank of verzekeraar die gevoelige informatie over klanten verzamelt, een ziekenhuis dat data over patiënten bijhoudt, en het grootste deel van de data die we met Edge Computing capteren en verwerken. Om privacy- en securityredenen willen bedrijven dat soort data enkel bewaren in een private omgeving waarover ze zelf de controle over hebben. 

We mogen stellen dat onze bedrijven stilaan volwassen aan het worden zijn wat betreft hun gebruik van cloud-oplossingen. In de studie van Nutanix geeft één op twee aan dat ze binnen de komende vijf jaar exclusief met een geïntegreerde hybride cloudomgeving willen werken. Opvallend is ook dat controle en flexibiliteit hiervoor hun voornaamste drijfveren zijn. Ze laten zich dus hoofdzakelijk door strategische argumenten leiden, en niet door kostenbesparing. Of hoe de oude Nokia-gsm definitief plaats moet ruimen voor een hypermoderne smartphone. 


Dit is een ingezonden bijdrage van Nutanix. Wil je meer weten over het rapport en de cijfers voor België in vergelijking met de rest van de wereld? Download hier de Enterprise Cloud Index. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home