Meer datacenters en meer AI: ecologisch verantwoord?

Datacenters rijzen als paddenstoelen uit de grond, terwijl de dichtheid van servers op bestaande sites onder impuls van AI toeneemt. Op zijn Innovation Summit legt Schneider Electric uit hoe een goede aanpak van die evolutie tot ecologisch verantwoorde resultaten leidt. We wandelen zelfs door een groot nieuw datacenter om aan den lijve te ondervinden wat dat precies betekent.

We denken even dat we het kleine broertje van het Stade De France binnenrijden wanneer we aankomen aan Par08. De indrukwekkende constructie ziet eruit als een half stadion en wordt beveiligd door grote hekken en een voertuigsas. Binnenin vinden we één van de elf datacenters van Digital Realty in en rond Parijs.

Onze tourbus gevuld met journalisten komt rechtstreeks van de Schneider Electric Innovation Summit aan de andere kant van de stad. Schneider Electric heeft heel wat te zeggen over de vergroening van datacenters, en een bezoek aan Par08 moet één en ander in de praktijk tonen.

Race naar meer datacenters

Het splinternieuwe en futuristische datacenter is indicatief voor de staat van de markt vandaag. “Ik zou elke dag datacenters kunnen bouwen, als ik voldoende grond met connectiviteit en stroom zou vinden”, zegt Dame Dawn Childs, CEO van de Pure Data Centre Group, tijdens een panelgesprek op de Innovation Summit. “Er is een race gaande om voldoende capaciteit uit te bouwen.”

Schneider Electric wil een belangrijke rol spelen in die race. Een datacenter bestaat niet zonder elektriciteit en koeling, en de Franse multinational heeft moderne en ecologische oplossingen voor beide. Zeker met het groeiende enthousiasme rond AI wint het belang van de omkaderende infrastructuur voor de almaar krachtigere en warmere servers.”

“De grootste uitdaging voor de toekomst en specifiek voor AI is de beschikbaarheid van stroom”, zegt Marc Garner, Senior VP Secure Power voor Schneider Electric Europa. “Dat wordt ook de meest beperkende factor. De geografische situatie rond datacenters zal evolueren op basis van de beschikbare elektriciteit.”

Meer dichtheid

In Par08 zien we elektrische kasten en CDU’s (Coolant Distrubution Units) in het gebouw, en efficiënte Turbocor-chillers op het dak. De elektrische apparatuur en de efficiënte koeling van Schneider Electric zorgt ervoor dat Digital Realty met zijn nieuwe datacenter binnen de PUE (Power Usage Effectiveness)-doelen van de EU valt. Dat betekent concreet dat het datacenter een PUE van lager dan 1,3 moet hebben.

“Compute wordt geconcentreerder, met een hogere dichtheid van kilowat per vierkante meter”, weet Fabrice Coquio, Managing Director van Digital Realty in Frankrijk. “Zes tot acht kilowatt per rack is nu de norm, maar dat kan in extreme gevallen oplopen tot 90 kilowatt. Vanaf 20 kilowatt is koelen met licht niet meer mogelijk, dan wordt vloeistofkoeling essentieel.” Het datacenter is in samenwerking met Schneider Electric uitgerust met de nodige infrastructuur om dat te faciliteren.

Compute wordt geconcentreerder, met een hogere dichtheid van kilowat per vierkante meter.

Fabrice Coquio, Managing Director Digital Realty Frankrijk

In het datacenter van Digital Realty ervaren we voor een stuk wat die warmtegeneratie precies betekent. De grote serverhallen zijn nog niet helemaal gevuld, maar achter veilige hekken genereren servers van colocatieklanten al genoeg warmte dat we het gevoel hebben langs een rij haardrogers te passeren. Dat zijn dan nog de klassieke luchtgekoelde exemplaren. Servers met waterkoeling genereren meer hitte, maar dat voel je minder wanneer je ze passeert.

De technologie bestaat

Schneider Electric wil op zijn Summit in de verf zetten dat het klaar is voor de transitie naar AI en servers met hogere dichtheid. Om dat te illustreren, lanceert het bedrijf samen met Nvidia referentiedesigns voor AI-clusters, voor zowel nieuwe als bestaande datacenters.

“De meeste technologie voor futuristische datacenters met hoge dichtheid bestaat al”, benadrukt Pankaj Sharma, EVP Secure Power Division & Datacenter Business. “Het is een kwestie van die nu op grote schaal uit te rollen.”

De meeste technologie voor futuristische datacenters met hoge dichtheid bestaat al.

Pankaj Sharma, EVP Secure Power Division & Datacenter Business Schneider Electric

Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Op zijn conferentie besteedt Schneider Electric bijvoorbeeld heel wat tijd aan zijn hypermoderne UPS-systemen die compatibel zijn met moderne Li-Ion-batterijen. We zien bijvoorbeeld een demo van de Galaxy VXL UPS: een grote kast gevuld met elektronica en gekoppeld aan batterijen die ervoor zorgt dat servers in een datacenter bij stroomuitval geen onderbreking ervaren terwijl de generatoren opstarten. Het systeem beschermt ook tegen schommelingen in de netstroom waar IT-apparatuur gevoelig aan is.

Die VXL-UPS heeft heel wat voordelen. Gecombineerd met Li-Ion-batterijen heeft het toestel een hogere dichtheid dan klassieke alternatieven op loodzuur-batterijen, en gaat het drie keer langer mee. De getoonde UPS is bovendien tot 99 procent efficiënt waar andere oplossingen op 96 of 97 procent pieken, al wijst Schneider erop dat die efficiëntie een eigenschap is van de UPS zelf en ook met andere batterijen wordt bereikt in het VXL-systeem.

En zie: wanneer de deur van de UPS-kamer in Par08 opengaat, zien we rijen en rijen van een soort autobatterijen: een klassieke loodzuur-batterij-gebaseerde UPS. Ondanks de voordelen van Lithium-Ion-batterijen blijven datacenterklanten aarzelend tegenover de nieuwe technologie, dus kiest ook Digital Realty voor de klassieke oplossing.

Voorrang voor vertrouwde oplossingen

Zelfs met het oog op een lage PUE en een hogere dichtheid binnen het datacenter, blijven vertrouwde oplossingen populair. Zo zien we op het dak van Par08 voorbij de Turbocor-chillers en immense warmtewisselaars 36 gigantische dieselgeneratoren die voldoende elektriciteit kunnen opwekken om het datacenter draaiende te houden wanneer de netstroom wegvalt. De motoren doen ons denken aan exemplaren en treinen of schepen. De schouwen komen netjes boven de rand van Par08 piepen en zijn ook voor de buitenwereld zichtbaar.

lees ook

Ook Schneider Electric verkondigt het evangelie volgens Nvidia op Innovation Summit

Of daar geen betere alternatieven voorhanden zijn? Niet echt: de generatoren kunnen op ecologische brandstof draaien, maar zijn eigenlijk niet zo vaak in de weer. Hun uitstoot blijft dus al bij al beperkt.

Duurzaamheid en innovatie: geen vijanden

Na het bezoek aan het datacenter keren we met de aanwezige journalisten terug naar de Innovation Summit. Daar is het groen van Schneider Electric de themakleur, en duurzaamheid het woord van de dag. Datacenters hebben de naam grote slokops van elektriciteit te zijn, maar eigenlijk zijn de gebouwen dankzij moderne koeling en stroomverbruik erg efficiënt.

Schneider Electric wil aantonen dat zijn hardware en software oplossingen biedt. “Als we AI op de juiste manier uitrollen, zullen we ook efficiëntie boeken in ons energienet”, voorspelt Garner. “Het elektriciteitsnetwerk zal verder veranderen. We gaan meer en meer zonnepanelen zien, gekoppeld aan batterijen die stroom terug op het net kunnen loslaten wanneer dat nodig is. Daar is de juiste automatisering en intelligentie voor nodig. Zo evolueren we meer naar net zero.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home