Sociale en fysieke verschuivingen zullen elementen toevoegen aan het opkomende beeld van het werken in de toekomst; technologie zal hier evenwel de grootste rol spelen.
Het zal niet gaan over de ontwikkeling of aanvaarding van een bepaalde technologie om nieuwe manieren van werken te ontgrendelen. Werknemers van grote en kleine organisaties zullen met behulp van de concentratie en integratie van tegemoetkomende technologieën overal, altijd en hoe dan ook kunnen werken.
Proactieve werkruimten
Tegen het midden van de jaren 2020 wordt de verschuiving naar intelligente, bewuste werkplekken mogelijk wel de meest indrukwekkende ontwikkeling.
Proactieve werkplekken bestaan uit een geavanceerd netwerk van wearables (draagbare technologie) voor werknemers, slimme apparaten en duizenden sensoren. Deze cognitieve structuur voorziet een totale, naadloze aanpassing van de werkruimte. De piekprestaties van elke individuele werknemer worden gedurende de dag in stand gehouden door omgevingsvariabelen, zoals temperatuur, licht en zuurstoftoevoer, aan te passen.
Technologie organiseert jouw dag
Systemen als digitale personal assistants kunnen in de toekomst een gevarieerde en geoptimaliseerde werkdag plannen rekening houdend met het welzijn en de productiviteit van de werknemer.
Het is van cruciaal belang dat het systeem zicht heeft op alle medewerkers.
Software kan detecteren dat een werknemer gedurende een langere periode aan zijn scherm zal werken en zijn dag variëren met een vergadering, oefeningen of mogelijk een half uurtje in de slaapcapsule. Alles wordt verfijnd om de persoonlijke productiviteit te optimaliseren.
Het is van cruciaal belang dat het systeem zicht heeft op alle medewerkers, om de agenda’s en afspraken te kunnen coördineren en de maximale productiviteit van het bedrijf te handhaven.
Virtueel verbonden ecosysteem
In de nabije toekomst verandert de fysieke technologische ruggengraat van het werk naar een virtuele versie dankzij beveiligde cloudtoegang. Interoperabiliteit en integratie zullen ongelijksoortige kantoortechnologie uit silo’s verwijderen en samenvoegen tot een virtueel ecosysteem.
Elke dag zal deze oplossing aan de flexibele medewerkers een naadloos gekoppelde ervaring bieden, of ze nu thuis, op kantoor of in een co-working-ruimte zitten.
Het grote voordeel van deze geavanceerde ruggengraat is identiek vanuit het perspectief van zowel de werkgever als de werknemer – connectiviteit.
Kantoor-IT, smartphones, wifi, programma’s voor beveiligingstoegang en apparaten, zoals multifunctionele printers (MFP’s), worden in een netwerk opgenomen en zullen met elkaar communiceren.
Technologie binnen dit ecosysteem zal steeds meer zelfvoorzienend worden. Apparatuur kan bijvoorbeeld installatieovereenkomsten boeken en automatisch onderdelen of reserveonderdelen opnieuw bestellen om de inzetbaarheid te maximaliseren en het beheer te verminderen.
Alomtegenwoordig leren
Technologie biedt iets veel opwindender dan snelkoppelingen, eenvoudigere interacties en kortere afstand en tijd – het zal ons helpen onze eigen menselijke intellectuele beperkingen te overwinnen.
De groeiende kracht van algoritmen zal op de werkvloer een revolutie teweegbrengen.
Vergis je niet, alomtegenwoordig leren ontsluit de grootste veranderingen ooit in onze manier van werken. In een beweging die een grote efficiëntie op de werkplek kan bereiken, zullen algoritmen de voltooiing van taken binnenkort versnellen door gegevens te benutten om productiviteitsproblemen die men misschien nooit heeft geïdentificeerd op te lossen.
De groeiende kracht van algoritmen – momenteel nog in de kinderschoenen – zal op de werkvloer een revolutie teweegbrengen op een manier die we ons nog maar pas beginnen voor te stellen.
Dit is een ingezonden bijdrage van Frank Deneweth, General Manager bij Brother Belux. Meer tips kan je terugvinden in de Whitepaper ‘Het Kantoor van Morgen’.