Generatieve AI? Daar heb je weinig aan als je workloads op de verkeerde plaats staan

Luc_Costers_Nutanix

Als we 2023 in één hype moeten samenvatten, dan is het Chat GPT. Of meer bepaald generatieve AI. Toepassingen op basis van deze technologie hebben zowel in ons privéleven als in de bedrijfswereld voor een digitale rollercoaster gezorgd. Veelbelovend is het zeker, maar het succes van generatieve AI zal in grote mate afhangen van de locatie van onze data en de infra-ondersteuning van de applicaties.

Artificiële Intelligentie (AI) bestaat natuurlijk al langer dan vandaag. Bij Nutanix maken niet alleen onze ontwikkelaars gebruik van AI-technologie, ook onze infrastructuur beschikt over AI-capaciteiten. Denk bijvoorbeeld aan de self-healing functionaliteit die ervoor zorgt dat systemen zich bij een incident automatisch herstellen door workloads en data te spreiden of te dupliceren. Hierdoor zijn kritieke applicaties en data al na enkele minuten terug beschikbaar. Wat de trend van generatieve AI wel bijzonder maakt, is het feit dat artificiële intelligentie nu ook het brede publiek kan bekoren. En dat zowel privé als in onze werkomgeving.

Data snel en ongeremd toegankelijk maken

Generatieve AI-toepassingen maken het mogelijk om via prompts in natuurlijke taal niet alleen tekst, maar ook afbeeldingen en zelfs code te genereren. De meeste bedrijven hebben al geëxperimenteerd met generatieve AI en in 2024 zullen ze op zoek gaan naar oplossingen om het volledige potentieel van deze technologie voor hun business te benutten. Maar dat zal enkel lukken als ze de gekende datasilo’s doorbereken. Generatieve AI kan immers pas waarde opleveren wanneer het alle relevante data in de organisatie kan gebruiken, zelfs als die gegevens verspreid zitten over meerdere applicaties én clouds.

Een belangrijke bottleneck is de multicloud strategie waar veel bedrijven in de afgelopen jaren op zijn overgeschakeld. Hierdoor hebben ze hun data verdeeld over verschillende (public) cloudomgevingen. Terwijl de data van één systeem in een propriety omgeving binnen Microsoft Azure zit, hebben ze een andere applicatie in Google Cloud of AWS geparkeerd. En wellicht hebben ze ook on-prem nog systemen draaien. Daardoor is het niet eenvoudig om alle data samen te brengen en genoeg capaciteit te voorzien zodat het AI-systeem snel kan rekenen.

Multicloud voorkomt geen vendor lock-in

Eigenlijk zijn veel bedrijven eerder toevallig in die multicloud omgeving terechtgekomen. Vooral tijdens de pandemie was de combinatie van verschillende public clouds aantrekkelijk door hun flexibiliteit, schaalbaarheid en kostenvoordelen. Door op meer dan één paard te wedden, dachten organisaties ook het risico op vendor lock-in te omzeilen. Als je niet afhankelijk bent van één cloudprovider, kan je workloads immers verhuizen op basis van kosten en de noden van het bedrijf. Dankzij de opmars van containers en Kubernetes is het relatief eenvoudig om applicaties tussen omgevingen te verplaatsen.

In de praktijk geeft multicloud je wel meer keuze, toch voorkomt het geen vendor lock-in. Zodra je de features en services van één cloudprovider inschakelt, zitten je resources aan deze provider vast. Je kunt je applicaties en systemen natuurlijk wel iedere keer herschrijven voor een ander cloudplatform, maar dat is duur, tijdrovend en riskant.

In een Trabant kan je niet racen

Organisaties zullen hun workloads dus moeten optimaliseren binnen een hybride multicloud omgeving. Anders zullen investeringen, zoals generatieve AI, nooit maximaal renderen. Stel je voor dat je veel tijd en geld besteedt aan een racecursus, maar dan moet je bij je eerste officiële race in een Trabant plaatsnemen. Als je je racevaardigheden optimaal wil benutten, dan heb je een wagen nodig waarmee je elke bocht tegen hoge snelheid kunt aansnijden. Die wagen biedt Nutanix aan via Project Beacon.

Vanuit de visie van Project Beacon willen we alle data en applicaties lostrekken van de onderliggende infrastructuur. Zodat ontwikkelaars applicaties maar één keer hoeven te bouwen en ze overal kunnen laten draaien. In het kader van dit project werkt Nutanix aan een portfolio van data-centrische Platform-as-a-Service (PaaS)-diensten die overal beschikbaar zijn, waardoor je dus niet meer afhankelijk bent van de services van een bepaalde cloudprovider. Kubernetes en containers liggen aan de basis van dit concept. Project Beacon moet het mogelijk maken om alles vanuit één beheeromgeving aan te sturen.

Een omgeving die resources, netwerking, geheugen en circuitpower heel flexibel ter beschikking stelt, waardoor je er applicaties op kunt loslaten die veel capaciteit nodig hebben. Als fundament van AI en andere toepassingen zullen ook databases op die manier cloud-agnostisch worden. Zodat we straks ten volle kunnen profiteren van het potentieel van innovatieve technologieën zoals generatieve AI. Geen Trabant, met andere woorden, maar wel een moderne, milieuvriendelijke racewagen die klaar is om je naar toekomstig succes te leiden.


Dit is een ingezonden bijdrage van Luc Costers, Regional Leader Nutanix Belux, CIS and Eastern Europe. Klik hier voor meer informatie over de diensten van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.