De 3 grootste uitdagingen in netwerkbeheer,  en hoe deze het hoofd te bieden

Digitalisering heeft ongetwijfeld nieuwe kansen gecreëerd in alle sectoren. Voor bedrijven zijn er niet alleen nieuwe verwachtingen ontstaan op het gebied van flexibiliteit en wendbaarheid, maar zijn er ook nieuwe mogelijkheden voor outsourcing en integratie op allerlei vlakken. Voor mensen is digitalisering nu ook geïntegreerd in de manier waarop we werken.

Nu meer mensen dan ooit verbonden zijn en dat aantal alleen maar toeneemt, zijn geautomatiseerde en krachtige netwerken een absolute noodzaak. Maar het beheren van steeds complexere bedrijfsnetwerken is niet eenvoudig. Hieronder de belangrijkste uitdagingen en hoe bedrijven deze het best kunnen aanpakken.

1. Nieuwe eisen in netwerkbeheer

Bedrijven omarmen nieuwe manieren van werken, nieuwe technologieën en nieuwe outsourcing-mogelijkheden. Niet alleen om te digitaliseren, maar ook om concurrerend te blijven. Aangezien steeds meer mensen en apparaten verbonden zijn met het netwerk, moet ook de huidige netwerkarchitectuur voortdurend worden aangepast. Echter, de technische voorwaarden voor een efficiënte, toekomstbestendige en veilige werking zijn vaak nog niet aanwezig. Oplossingen voor netwerkbeheer moeten schaalbaar en slim gestructureerd zijn om nieuwe uitdagingen aan te kunnen. Daarnaast moeten bedrijven zich ook aanpassen aan het nieuwe normaal en ervoor zorgen dat het dataverkeer tussen hun locaties en werknemers op afstand voldoet aan de huidige normen op het gebied van kwaliteit en veiligheid.

Het beheren van bedrijfsnetwerken vanuit de cloud is het antwoord op deze nieuwe realiteit. Cloud-managed netwerkoplossingen bieden mogelijkheden zoals zero-touch provisioning. Hierdoor kunnen netwerkbeheerders gemakkelijk nieuwe netwerkcomponenten toevoegen, instellen en aansluiten. Ook kunnen nieuwe locaties met slechts een paar muisklikken worden geconnecteerd ingezet en tegelijkertijd op het beleid gebaseerde beveiligingsnormen worden geïmplementeerd. Deze geautomatiseerde oplossingen vergroten de schaalbaarheid en flexibiliteit voor bedrijven en hun medewerkers aanzienlijk, terwijl ze de handmatige, foutgevoelige werklast verminderen.

2. Tekort aan IT-personeel en toenemende complexiteit

Het is voor bedrijven over de hele wereld nog steeds een uitdaging om het nodige personeel aan te trekken en te blijven digitaliseren. Dit heeft niet alleen grote gevolgen voor veel innovatieprojecten die niet meer doorgaan, maar ook voor de digitale transformatie van deze bedrijven.

En de impact is ook groot voor netwerkbeheerders. Processen als probleemoplossing en netwerkdocumentatie vragen om deskundig personeel dat flexibel en snel kan werken. Nu IT-netwerken en connectiviteit de ruggengraat van onze gedigitaliseerde werkwereld worden, betekent dit ook dat problemen moeten worden voorkomen of zo snel mogelijk moeten worden opgelost. Als niet snel genoeg wordt gereageerd, kan het netwerk worden blootgesteld aan zwakke plekken waardoor de connectiviteit – en dus de productiviteit van het hele bedrijf – kan worden aangetast.

In dit opzicht kunnen cloud-managed netwerkoplossingen veel voordelen opleveren. Het tekort aan IT-personeel is nog lang niet opgelost en netwerken zullen alleen maar complexer worden. Dankzij automatisering zorgen netwerkbeheeroplossingen vanuit de cloud ervoor dat netwerkbeheerders zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan routinetaken. Hierdoor houden ze meer tijd over voor andere, innovatiegerichte taken.

3. Uitdagingen in netwerkbeveiliging 

Naarmate nieuwe technologieën opkomen en de complexiteit toeneemt, nemen ook de beveiligingsuitdagingen toe. Volgens een nieuw onderzoek van techconsult over netwerkbeheer maakt meer dan de helft van de ondervraagde bedrijven melding van problemen met netwerkbeveiliging en ziet 52 procent van hen beveiliging als een belangrijke uitdaging in het huidige netwerkbeheer. Hiervoor is netwerktransparantie noodzakelijk, zodat de verantwoordelijke partijen zicht hebben op hun werk en oplossingen.

Ook komen er dankzij de cloud steeds meer slimme beveiligingsfuncties beschikbaar, zoals vroegtijdige waarschuwingen wanneer een onbekend apparaat verbinding wil maken met het netwerk. Deze functies kunnen niet alleen de beveiliging van het netwerk aanzienlijk verbeteren, maar bieden ook meer controle over de eigen systemen en geven meer inzicht in het netwerk.

De vraag naar cloud-managed netwerkoplossingen is tegenwoordig groot en zal de komende jaren alleen maar toenemen. Uit het onderzoek van techconsult blijkt ook dat 85 procent van de bedrijven naar de cloud wil overstappen en ongeveer 52 procent maakt al gebruik van hybride oplossingen voor netwerkbeheer. Veel bedrijven zijn ook afgestapt van on-premise oplossingen en compleet naar de cloud gemigreerd. Dit is grotendeels te danken aan de flexibiliteit, extra beveiliging en voorspelbare kosten die cloud-managed netwerkmodellen bieden. Deze oplossingen maken netwerkbeheer ook veel eenvoudiger, minder tijdrovend- en foutgevoelig en kosteneffectief.

De bedrijven van vandaag hebben een dynamische en effectieve beheertool nodig. Netwerkbeheer, vooral vanuit de cloud, is nu onmisbaar voor de toekomst.

De belangrijkste resultaten van het onderzoek van techconsult zijn hieronder weergegeven.


Dit is een ingezonden bijdrage van Ajin Ku, Country Manager Benelux bij LANCOM Systems. Klik hier voor meer informatie over de oplossingen van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home