Cyberbeveiliging 101 voor middelgrote bedrijven

Of het nu gaat om het creëren van nieuwe banen, voortrekken van innovatie of concurrerend zijn op de markt, middelgrote bedrijven zijn de bron van bloeiende economieën. Een rapport van het World Economic Forum stelt dat “de Europese Commissie erkent dat kleine en middelgrote bedrijven de ruggengraat vormen van de economie van de EU, die 99% van alle bedrijven in de EU vertegenwoordigen en ongeveer 100 miljoen mensen tewerkstellen. Ze zijn ook goed voor meer dan de helft van het BBP van Europa en spelen een essentiële rol in het toevoegen van waarde aan alle sectoren van de EU-economie.”

Ondanks het feit dat middelgrote bedrijven een indrukwekkende bijdrage leveren en de hoeksteen vormen van groei en vooruitgang, zijn ze vaak het meest kwetsbaar als het gaat om cyberbeveiliging en databescherming. Hoewel de bescherming van bedrijfsgegevens een belangrijke prioriteit wordt voor organisaties van elke omvang, is deze taak steeds complexer, duurder en tijdrovend.

Een groeiende IT-uitdaging

Uit een nulmeting van de Vlaamse Regering blijkt dat bijna 1 op de 8 Vlaamse bedrijven in 2022 slachtoffer werd van een cyberaanval. Grote bedrijven worden het vaakst getroffen, maar de gevolgen zijn groter voor kleine ondernemingen die minder goed beschermd zijn. Ongeveer 40% van de kleine kmo’s ondervond in 2021 onbruikbare ICT-systemen door cyberaanvallen.

Aanvallen op grote bedrijven halen de voorpagina’s, maar in werkelijkheid zijn alle bedrijven kwetsbaar. Vooral middelgrote bedrijven, die niet over de uitgebreide middelen en expertise van grotere bedrijven beschikken, lopen een groot risico. Gemiddeld hebben middelgrote bedrijven weinig IT-personeel en met een klein team is tijd kostbaar. Naarmate de uitdagingen voor databescherming toenemen, wordt de druk op IT-teams steeds groter om kosten te besparen en “meer te doen met minder”.

Er bestaat geen wondermiddel voor cyberbeveiliging en niets is ondoordringbaar, maar er zijn vijf zeer praktische stappen om bedrijven veiliger te maken:

  1. Gebruikers opleiden en motiveren: Volgens een onderzoek van Gartner zal menselijk falen in 2025 verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van de cyberincidenten. Zorg ervoor dat werknemers toegang hebben tot gegevens en identificeer de meest waardevolle delen van uw bedrijf. Het is essentieel om werknemers regelmatig voorlichting te geven over cyberbeveiliging en best practices. Houd hen goed geïnformeerd en zorg voor verantwoordelijkheid om uw gegevens veilig te houden.
  2. Focus op gegevens: We leven in een datagestuurde wereld waarin IT plaatsvindt waar de business dat vereist en gegevens overal worden gecreëerd en gebruikt. Het is cruciaal om de IT-infrastructuur, inclusief gegevensopslag, hypergeconvergeerde systemen, servers, netwerken en gegevensbescherming, te vertrouwen en te beschermen. Het is belangrijk om te beseffen dat de bescherming van apparaten niet het belangrijkste is, maar de bescherming van de gegevens zelf. Regelmatige back-ups en datacentrische versleuteling zijn essentieel om gegevens te beschermen tijdens overdracht over apparaten en netwerken.
  3. Versterk cybersecurity en verminder complexiteit: Volgens het Dell Global Data Protection Index (GDPI)-onderzoek uit 2022 is 91% van de organisaties op de hoogte van of van plan een Zero Trust-architectuur te implementeren. Dit is een proactieve strategie die vertrouwt op bekend en geautoriseerd verkeer over systeemgrenzen en gegevenspijplijnen, in plaats van alleen te vertrouwen op perimeterverdediging. Met ingebouwde beveiligingsfuncties in hardware, firmware en beveiligingscontrolepunten kunnen geïntegreerde software, systemen en services voor data bescherming worden aangeboden om gegevens en toepassingen te beschermen, waar ze zich ook bevinden.
  4. Onderzoek en investeer in eenvoudige, schaalbare en efficiënte pay-per-use verbruiksmodellen: Middelgrote bedrijven kunnen profiteren van flexibele betalings- en as-a-service-oplossingen om uitdagingen op het gebied van gegevensbescherming aan te pakken. Ze kunnen vertrouwen op ervaren leveranciers voor het bouwen en beheren van fysieke infrastructuur. Organisaties hebben vandaag de dag de vrijheid om te kiezen hoe ze IT consumeren en betalen, en kunnen schalen om aan de veranderende behoeften van hun bedrijf te voldoen.
  5. Versterk uw beveiliging met MDR-services (Managed Detection and Response): Middelgrote bedrijven hebben vaak moeite om gelijke tred te houden met de toenemende en veranderende beveiligingsbedreigingen. Het vinden en behouden van deskundige beveiligingsprofessionals en het interpreteren van gefragmenteerde gegevens van verschillende beveiligingsproducten zijn uitdagingen. MDR biedt een volledig beheerde, end-to-end, 24/7 oplossing voor het monitoren, detecteren, onderzoeken en reageren op bedreigingen in de volledige IT-omgeving van een organisatie. Of een bedrijf nu 50 of duizenden endpoints heeft, MDR verbetert snel en aanzienlijk de beveiligingsstatus terwijl de belasting van het IT-personeel wordt verminderd.

Dit is een ingezonden bijdrage van Arnaud Bacros, Managing Director Dell Technologies België & Luxemburg. Klik hier voor meer informatie over beveiligingsoplossingen van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home