Capgemini verhuist: méér dan een nieuw gebouw

De opening van Capgemini’s nieuwe kantoor is niet zomaar een verhuizing. Het is een direct gevolg en een duidelijke illustratie van Capgemini’s geloof in duurzaamheid, het hybride werkmodel en het belang van ieders mentale en fysieke welzijn.

Hoewel al enkele jaren geleden was aangekondigd dat Capgemini Belgium zou verhuizen naar een nieuw gebouw aan de overkant van de straat, was het het wachten meer dan waard. Het nieuwe kantoor zal op verschillende vlakken een enorme verbetering zijn, en we zijn dan ook erg trots op deze strategische zet. Ik vertel je er graag meer over!

1. Eén voor allen

Het nieuwe gebouw biedt plaats aan alle medewerkers van Capgemini Belgium, zodat we niet langer verspreid zitten over verschillende gebouwen. Zo zullen medewerkers van verschillende afdelingen beter kunnen samenwerken aan projecten en taken, creëren we efficiëntere workflows en behalen we betere resultaten. Die nabijheid zorgt ook voor een vlottere en spontanere communicatie, waardoor er minder misverstanden ontstaan en de productiviteit verhoogt.

Daarnaast kunnen onze medewerkers nu gebruikmaken van meer en betere gemeenschappelijke faciliteiten, zoals vergaderzalen en eetruimtes. Het gebouw delen met andere afdelingen creëert niet alleen meer netwerkmogelijkheden, maar ook toevallige ontmoetingen die tot nieuwe ideeën en inzichten kunnen leiden. Tot slot zal ook het groepsgevoel toenemen door met z’n allen één gebouw te delen. Zo verhogen we het moreel en creëren we een positievere werkomgeving: “Eén gebouw, één bedrijf, één gemeenschappelijk doel.”

2. Nieuwe manier van werken

De verhuizing was ook het ideale moment om ons hybride werkmodel verder uit te rollen, met flexibele zitplaatsen en diverse kantoorruimten voor verschillende activiteiten en behoeften. Omdat er niet langer één vast bureau is per medewerker, zijn we erin geslaagd de benodigde kantoorruimte aanzienlijk terug te dringen. Om alles in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat iedereen op kantoor een bureau heeft hebben we een reservatietool ontwikkeld waarmee collega’s een plekje kunnen reserveren voor zichzelf en hun teams.

Dat betekent ook dat medewerkers grotendeels kunnen telewerken: iedereen krijgt de keuze om 30 tot 70% van de tijd thuis te werken. We moedigen de medewerkers bovendien aan om hun kantoordagen te reserveren voor activiteiten die interactie en samenwerking vereisen, en thuiswerkdagen te wijden aan werk waarvoor ze geconcentreerd moeten zijn.

3. Verbeterd welzijn

Medewerkers de kans geven om thuis te werken wanneer ze dat willen, verhoogt niet alleen de productiviteit en de efficiëntie, maar draagt ook aanzienlijk bij tot hun persoonlijke welzijn. Weten dat je niet elke werkdag een uur (of langer) hoeft te pendelen en die tijd nuttig kunt besteden, kan heel wat stress wegnemen. Het gebouw zelf heeft eveneens een positieve impact op het welzijn.

Dankzij de centrale ligging in een park, de groene site en de sportfaciliteiten is onze campus een plek waar je graag tijd doorbrengt. We organiseren ook twee keer per week sportlessen onder begeleiding van een instructeur. Bovendien is het gebouw zo ontworpen dat het voor iedereen toegankelijk is, ook voor personen met beperkte mobiliteit. Tot slot zijn er verschillende chill-outkamers en reflectieruimtes voor wanneer je er even tussenuit moet.

4. Duurzaamheid

Wie ons nieuwe gebouw voor het eerst ziet, zal meteen de vele zonnepanelen opmerken die bijdragen aan onze inspanningen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Onder die zichtbare laag schuilen echter nog tal van andere duurzame en milieuvriendelijke elementen, waardoor het gebouw de score ‘Excellent’ heeft gekregen van BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Om er maar enkele te noemen: 71 EV-laadstations, regenwaterrecuperatie voor sanitair en groenonderhoud, milieuvriendelijk afvalbeheer, slimme verlichting met aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling, plus natuurlijke ventilatie en vrije koeling via het plafond.

Ook de ligging van het gebouw was een milieuvriendelijke keuze: enerzijds omgeven door groen, anderzijds fantastisch gelegen voor wie het openbaar vervoer gebruikt, met trein-, tram- en busstations op loopafstand. Daarnaast zijn de beveiligde fietsenstalling met 600 plaatsen en de nabijheid van verschillende fietssnelwegen duidelijke aanwijzingen dat Capgemini woon-werkverkeer per fiets sterk aanmoedigt.

Aan de slag!

De verhuizing van Capgemini is meer dan gewoon een verhuizing naar een nieuw gebouw in de buurt. Alles in en rond onze nieuwe locatie ademt verbetering: meer efficiëntie en flexibiliteit, teambuilding, aandacht voor geestelijk en lichamelijk welzijn, en duurzame en milieuvriendelijke keuzes die een positieve impact hebben op onze leefomgeving en de maatschappij.

Dit is een ingezonden bijdrage van Annlore Defossez, Corporate Social Responsibility Officer bij Capgemini Belgium

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home