Hyperautomatisering is de volgende stap in procesautomatisering

Vele bedrijven hebben sinds het begin van de pandemie versneld moeten inzetten op digitalisering om bij te benen met de veranderende markt. Tijdens deze versnelde digitalisering hebben er zich duidelijk enkele trends gevormd. De digitalisering wordt voornamelijk ingezet om de productiviteit te verbeteren en meer en meer mensen wegwijs te maken in de ontwikkeling van software.

Eén van de tools om productiviteit te verhogen en software te ontwikkelen, is de toepassing van low-code. Waar low-code vroeger voornamelijk werd ingezet voor applicatie-ontwikkeling, kent het nu een veel breder gebruik zoals voor data-integratie, workflow, multi-experience development en automatisering.

Volgens Gartner is één van de top 10 trends in technologie voor 2021 hyperautomatisering. Gartner omschrijft hyperautomatisering als end-to-end-automatisering die verder gaat dan robotic process automation (RPA) door het combineren van complementaire technologieën voor het verbeteren van bedrijfsprocessen. Het zorgt ervoor dat een bedrijf zich flexibel kan aanpassen aan behoeften uit de markt en stelt business- en IT-professionals in staat om samen applicaties te bouwen die een slimme gebruikerservaring bieden. Voor Mendix is hyperautomatisering vooral een volgende stap in procesautomatisering. 

Intelligente automatisering als kern

Als conceptueel raamwerk biedt hyperautomatisering ondernemingen de strategische kans om handmatige, repetitieve processen te elimineren zodat personeel effectiever kan werken. Intelligente automatisering vormt de kern. Wat intelligente automatisering onderscheidt van alleen procesautomatisering, is de integratie van diensten in de oplossingen die automatisering breder maken. Daarbij gaat het niet alleen om repetitieve taken, maar ook om het herkennen van patronen, het verkrijgen van inzichten en zelfs besluitvorming. Intelligente automatisering zorgt ervoor dat processen met AI aan te passen zijn. Dat geldt voor zowel een meer geavanceerde benadering van voorheen statische workflows als voor dynamisch case management.

Experts in de sector zijn optimistisch  over het vermogen van low-code om de digitale transformatie-uitdagingen op te lossen waarmee bedrijven vandaag worden geconfronteerd.

Wijnand Pauwelyn, Enterprise Account Executive bij Mendix

Een toolkit kan bovenop een bewezen low-code platform worden gebouwd om gepersonaliseerde applicatie-ervaringen te leveren die sneller waarde bieden aan verschillende doelgroepen. Het alles-in-één low-code platform van Mendix ondersteunt initiatieven voor hyperautomatisering van grote ondernemingen, niet alleen door alle belangrijke technologieën en databronnen naadloos te integreren, maar ook door de integratie met hoogwaardige enterprise-architecturen en organisatiebrede ontwikkelingsstrategieën.

Hyperautomatisering via low-code

De vraag naar low-code-oplossingen neemt snel toe. Ook Forrester stelt dat enterprise development teams low-code ontwikkelplatforms adopteren, en dat de groeivooruitzichten van de markt rooskleurig lijken. Experts in de sector zijn optimistisch  over het vermogen van low-code om de digitale transformatie-uitdagingen op te lossen waarmee bedrijven vandaag worden geconfronteerd en hoe modelgedreven ontwikkeling de tijd tot implementatie kan versnellen. In hun rapport dat laat zien hoe elke low-code provider het er vanaf brengt en software professionals helpt de juiste aanbieder voor hun behoeften te kiezen, kwam. Forrester ziet op basis van hun onderzoek Mendix als leidende innovatieve speler in de markt.

De druk om digitale transformatie te versnellen is ongekend, met name door de toegenomen concurrentie in iedere branche en omdat bedrijven zich proberen aan te passen aan de nieuwe realiteit na de pandemie. Gartner geeft aan dat er “een gebrek is aan begeleiding om organisaties te helpen robotic process automation (RPA) te combineren met andere tools. Dit belemmert end-to-end procesautomatisering, waardoor organisaties strategische bedrijfswaarde mislopen.”

Verder gaan dan RPA en meer flexibele oplossingen integreren die hyperautomatisering ondersteunen, is precies waarom low-code zinvol is.

Wijnand Pauwelyn, Enterprise Account Executive bij Mendix

Verder gaan dan RPA en meer flexibele oplossingen integreren die hyperautomatisering ondersteunen, is precies waarom low-code zinvol is. Het mooie van ontwikkeling met low-code is dat het zowel professionele ontwikkelaars als zakelijke domeinexperts in staat kan stellen om toegang te krijgen tot een brede set technologieën. Door samen te werken kunnen teams snel intelligente applicaties leveren die modelleren hoe mensen echt werken en om uiteindelijk echte end-to-end automatisering te bereiken die meer efficiëntie, kostenbesparingen en bedrijfswaarde oplevert voor de hele organisatie.

Aanbevelingen voor hyperautomatisering

De aanbevelingen van het bedrijf om voorbij RPA te kijken, gaan dan ook verder dan oplossingen voor de korte termijn met routinematige procesautomatisering. Gartner raadt ondernemingen die de bedrijfstransformatie willen versnellen drie stappen aan; het identificeren van belangrijke bedrijfsprocessen die klaar zijn voor optimalisatie, het kiezen van complementaire technologieën, en het ontwikkelen van integratiestrategieën die end-to-end procesautomatisering mogelijk maken.


Dit is een ingezonden bijdrage van Wijnand Pauwelyn, Enterprise Account Executive bij Mendix. Voor meer informatie over de low-code-oplossingen van het bedrijf kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home