AWS wil tegen 2025 29 miljoen mensen trainen in cloudskills

IT-kennis is geen vereiste

cloud aws

De IT-markt smeekt om extra specialisten met tal van vacatures die heel lang open blijven staan. Iedere leverancier wil specialisten trainen rond zijn platform, Amazon met AWS op kop. In een nieuw project wil het bedrijf tegen 2025 tot 29 miljoen mensen wereldwijd trainen en klaarstomen voor een job in de IT-wereld.

Eind vorig jaar kondigde AWS op zijn virtuele event re:Invent 2020 aan dat het de zogenaamde skills gap wil dichten. Het trekt daarvoor honderden miljoenen dollars uit om te investeren in gratis trainingen rond cloudvaardigheden. Het doel is om wereldwijd 29 miljoen mensen te trainen tegen 2025.

Om dat te realiseren breidt AWS zijn huidige bibliotheek aan cursussen uit met 500 gratis versies, naast interactieve labo’s en virtuele trainingssessies van één dag. Geïnteresseerden kunnen op hun eigen tempo leren om uiteindelijk de belangrijke certificering te behalen.

Daarnaast breidt AWS zijn re/start-programma uit om mensen uit ondervertegenwoordigde gemeenschappen te helpen bij de overgang naar IT-jobs. Dat is een 12-weken durende cursus die hen voorbereidt op een loopbaan in cloud computing.

Jobmarkt

Om te kijken wat de impact hiervan is bij ons, zitten we virtueel samen met Christian Zahorski-Philippe, Head of Sales Pan EU Public Sector bij AWS en werkzaam in Brussel. Hij is blij met het initiatief en vindt dat het noodzakelijk is om extra te sensibiliseren.

Iedereen kan instappen omdat voor elk niveau een cursus bestaat.

Christian Zahorski-Philippe, Head of Sales Pan EU Public Sector bij AWS

“Iedereen kan instappen omdat voor elk niveau een cursus bestaat. Er is een enorme vraag naar reskilling om bestaande profielen in de jobmarkt kennis te laten maken met IT, meer specifiek cloud computing. Of dat nu een alleenstaande moeder is of iemand die net is afgestudeerd en zich wil verdiepen, het kan allemaal. Het voordeel is dat iedereen het op zijn eigen tempo kan afwerken.”

Hij benadrukt dat leren geen leeftijd kent, net als innovatie. De instapdrempel ligt vandaag lager dan ooit omdat de cloud direct toegang biedt tot alle benodigde rekenkracht. De tijd van zwaar vooraf investeren in hardware voordat je kan starten met experimenteren ligt achter ons. Wanneer we onze AWS-console openen, kunnen we op vijf seconden een instance in gang trappen via enkele klikken.

Daarnaast zijn er vaak ook gratis testversies beschikbaar voor ontwikkelaars om in een testomgeving iets te bouwen. Dat geeft extra flexibiliteit en verlaagt de drempel nog meer om ermee aan de slag te gaan.

Certificering of schooldiploma

Is een certificering vandaag meer waard dan een schooldiploma? “Wie studeert voor dierenarts, heeft uiteraard een diploma nodig om aan de slag te kunnen”, zegt Zahorski-Philippe. “Binnen de IT-sector maakt het tegenwoordig weinig uit. Er zijn zoveel online cursussen en certificaten beschikbaar die genoeg expertise met zich meebrengen. IT-vacatures vandaag focussen daarom al lang niet meer op een diploma en kijken meer naar skills.”

Door het enorme aanbod aan cursussen en enorme lijst aan verdiepingen kan het intimiderend ogen voor nieuwe cursisten om te starten. Daar tegenover staat wel dat iedereen zich nu heel specifiek kan specialiseren in een bepaald onderdeel om dat maximaal te beheersen. De lat ligt lager om te starten, maar door extra specialisaties kan je die zelf hoger leggen.

Iemand met een slim idee kan vandaag iets bouwen, tot op een bepaald niveau.

Christian Zahorski-Philippe, Head of Sales Pan EU Public Sector bij AWS

Met de komst van low-code- en no-code-platformen kan je jezelf afvragen of het vandaag allemaal nog nodig is om jezelf in een IT-cursus onder te dompelen. “Wat vroeger lastig was, zoals apps bouwen met investeringen vooraf, hoeft dat niet langer te zijn,” zegt Zahorski-Philippe. “Iemand met een slim idee kan vandaag iets bouwen, tot op een bepaald niveau. Daar bepaalt iedereen zelf hoever hij wil reiken. Ik ben van mening dat er IT-professionals zullen zijn, omdat dat hun passie is.”

Blijven leren

Nu AWS massaal zelf mensen wil onderwijzen, zou je haast vergeten dat universiteiten en hogescholen in ons land dat ook gewoon doen. Zij passen continu de materie aan de nieuwste ontwikkelingen en daarbij komt ook de cloud kijken. Volgens Zahorski-Philippe is AWS continu in contact met scholen om hun te trainen zodat ze de nieuwste technieken onder de knie hebben. Dat is ook belangrijk voor de toekomst.

“Als je naar de start-ups vandaag kijkt, zijn dat heel wat zaakvoerders die net van school komen. Die groep willen we omarmen en de ruimte geven om te groeien via een stabiel en ambitieus cloudplatform.”

lees ook

‘Gebrek aan kennis groot struikelblok voor cloudadoptie bij kmo’s’

Iets wat je vandaag leert, vernieuwt morgen en ziet er enkele maanden later helemaal anders uit. Met één keer trainen kom je er niet. Zahorski-Philippe merkt zelf dat AWS wekelijks zoveel nieuwe functies toevoegt dat het onmogelijk is voor iemand om die allemaal onder de knie te krijgen. Hij benadrukt dat de klant meestal bepaalt in welke richting je moet kijken, om je daarin te specialiseren. Een cursus richting cloudspecialist is een startpunt, geen eindpunt. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home