Tijd voor database-as-a-Service? Dat is meer tijd voor uw databasebeheerders

Luc_Costers_Nutanix

U beseft het misschien niet maar uw database is het centrum van uw onderneming. Daar slaat u gegevens op, beveiligt ze en werkt ze voortdurend bij. Data zijn immers cruciaal geworden voor uw strategie, besluitvorming of het beheer van uw organisatie. Databases zijn dan wel een van de meest ontwikkelde pijlers van de IT-sector, toch is het een ongelofelijke groeiende business.

Analist Gartner schat de waarde van de gehele databasesector vandaag op bijna 65 miljard dollar. Dat is maar liefst 17% meer dan in 2020. De reden? Bedrijven kijken naar niet-relationele en clouddatabases als de nieuwe opties om het verleden en het heden trachten te analyseren en zich daarmee de toekomst te kunnen voorstellen.

Uw bedrijf staat of valt met database

Wat waardevol is moet je goed beheren. Niet verwonderlijk dus dat de vraag naar databasebeheerders (DBA’s) – check maar eens op VDAB of andere jobsites – en hun aantal sterk zijn toegenomen, waarbij elke DBA doorgaans tientallen databases beheert. Maar iedereen die het ooit heeft gedaan, kan het beamen: It’s a hell of job. Zeker nu die de laatste jaren steeds meer multidimensionaal is geworden. Vóór het cloudtijdperk richtte een DBA zich immers enkel op provisioning, cloning, tuning, onderhoud, patchen, herstellen en upgraden van kerndatabasesystemen.

Vóór het cloudtijdperk richtte een DBA zich immers enkel op provisioning, cloning, tuning, onderhoud, patchen, herstellen en upgraden van kerndatabasesystemen.

Luc Costers, Country Lead Nutanix Belux en Oost-Europa

Vandaag hebben ze niet alleen op meerdere platformen moeten werken door de opkomst van open source databases in de voorbije 20 jaar – zoals PostgreSQL, MariaDB, MySQL en Mongo – en met de cloud dat een standaard IT-platform is geworden. Hun rol is ook verandert In het cloudtijdperk. Het takenpakket is ook uitgebreid met capaciteitsplanning, het afstemmen van specifieke workloads op specifieke databases en zo veel meer.

DbaaS: meer dan automatiseren

Het gevolg van dit alles? DBA’s moeten helaas nog (te) vaak lange diensten draaien en ze worden in het weekend opgebeld ‘omdat alleen zij alle details van de database kennen waarvan de goede werking van onderneming afhangt. Database as a Service (DBaaS) kan hier een oplossing zijn.

DBaaS gaat over meer dan ‘geautomatiseerd beheer’. Het gaat over database lifecycle management: helpen automatiseren en vereenvoudigen van de veelvoorkomende taken in provisioning, patchen, schalen, tunen en onderhouden van de databases. Waardoor DBA’s terug meer tijd hebben. Onze eigen ervaringen bij klanten tonen dat het gebruik van DBaaS drastische besparingen oplevert. Het beheer vergt gemiddeld 60% tot 80% minder tijd met een uitschieter bij een klant in de financiële wereld die maar liefst 90% minder tijd nodig had om nieuwe databases te provisionen. DBaaS is trouwens een van de cloud-trends waar tijdens .Next Digital Experience 2021 dieper wordt op ingegaan.

Database als een iPhone?

Naast automatisering is de gebruiksvriendelijkheid een belangrijke factor: u moet tools bieden die complexe, saaie, meerstappenprocessen omzetten in één klik. Wellicht leest u deze tekst op een smartphone (Android of iPhone). Onder de motorkap is het een enorm complex apparaat. Er waren vroeger al pogingen ondernomen met dezelfde eigenschappen maar die niet succesvol waren.

Niemand wil thuis eerst ellenlange menu’s of meerdere schermen doorlopen om een taak uit te voeren, zoals het simpelweg afspelen van een liedje of opstarten van een Netflix-film.

Luc Costers, Country Lead Nutanix Belux en Oost-Europa

Onder meer Apple keerde het tijd door al die complexiteit en kracht te verbergen achter een intuïtieve interface waarmee je alles kunt doen: bellen, afbeeldingen bewerken, tekenen, navigeren via landkaarten, elementen vergroten of verkleinen, een foto nemen, … Als gebruiker hoeft u daarbij niets te weten over de miljoenen regels code, sensoren en gyroscopen achter het aanraakscherm. Het werkt gewoon. Dat gevoel zou een DBA eigenlijk ook moeten ervaren. En het goede nieuws is dat het kan.

Ook hier speelt de consumerization of IT een rol. De klassieke bedrijfstechnologie neemt daarbij ideeën uit de consumentenelektronica over en past die toe op wat voorheen ingewikkelde processen met – laat ons eerlijk zijn – lelijke front-ends waren. Niemand wil thuis eerst ellenlange menu’s of meerdere schermen doorlopen om een taak uit te voeren, zoals het simpelweg afspelen van een liedje of opstarten van een Netflix-film. Op kantoor willen ze dit evenmin, dus is het een no-brainer om de meest voorkomende databasebeheertaken om te zetten in eenvoudige aankruisvakjes.

Meer flexibiliteit en toch minder workload

Er zijn nog andere voordelen. Uit door ESG uitgevoerde audits blijkt dat de prestaties van de database (gebaseerd op IOPS, verwerking van transacties en andere parameters) sterk zullen toenemen. Datarecovery duurt amper enkele minuten en gegevens kunnen naar elk gewenst tijdstip worden teruggezet, downtime wordt tot absolute minimum beperkt en de schaalbaarheid is direct beschikbaar. Daarnaast kan er bespaard worden op uitgaven én opslagcapaciteit omdat u ongewenste databasekopieën niet hoeft op te slaan. Acties zijn keer op keer dezelfde dus hoeft u niet telkens terug te vallen op de kennis, voorkeuren én aanwezigheid van uw databasebeheerder(s). die kunnen trouwens eens een slechte dag hebben of door de lange uren vermoeid zijn en even hun focus kwijt zijn. Software is nooit moe, waardoor fouten tot een minimum worden beperkt.

De afgelopen jaren is het beheer van datacentra al sterk vereenvoudigd, onder meer door virtualisatie en hyperconvergentie. Hierdoor bespaarden beheerders van datacentra zichzelf veel werk en hun werkgevers veel geld. Iedereen is het daarover eens.

Software is nooit moe, waardoor fouten tot een minimum worden beperkt.

Luc Costers, Country Lead Nutanix Belux en Oost-Europa

Een soortgelijke verandering had ook al lang mogen plaatsvinden in de wereld van databases, waar een single pane of glass een panoramisch overzicht kan bieden met controle over de verschillende databanken van de onderneming. In die zin gaat de impact verder dan de databasebeheerders: projecten worden binnen de vooropgestelde deadline afgewerkt, SLA’s kunnen strikter gehaald worden. En vooral: gelukkigere werknemers en klanten.

Als u dus uw beste databasebeheerders wilt behouden en ze wilt laten uitgroeien tot innovators in plaats van gewoon ‘uitvoerders’, geef ze dan de tools om het werk optimaal uit te voeren.


Dit is een aangeleverde bijdrage van Luc Costers, Country Lead Nutanix Belux en Oost-Europa. Tijdens het online Global .NEXT Digital Experience 2021 event (van 20 t.e.m. 23 september) zullen diverse experten van Nutanix en klanten in verschillende sessies uitleggen hoe zij dit aanpakken. Registreer je hier vandaag nog gratis en kies de sessies die je wil volgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home