Logitech mikt heel wat pijlen op het thuiskantoor en de nieuwe werkplek, en voegt sinds kort ook oortjes toe aan zijn line-up. Werken die even goed dan een traditionele headset om mee te videobellen?
Logitech is aan een veroveringstocht bezig naar zowel het thuiskantoor als de werkplek. Het lanceerde eerder dit jaar al een knap USB-C docking station en vernieuwde de Logitech Rally line-up met slimme alles-in-één-oplossingen. Recent namen we de Logitech Rally Bar onder de loep en waren behoorlijk onder de indruk van het toestel. De vergaderruimte is vandaag een prioriteit voor Logitech, maar je werkplek ook.
De fabrikant is alomtegenwoordig wat betreft toetsenborden en muizen, en kende een enorme boom in webcams sinds covid-19 de wereld teistert. Om beter te videobellen is er een compleet gamma headsets met bekabelde en draadloze varianten.
Afgelopen zomer kondigde Logitech een uitbreiding op dat gamma aan met de eerste oortjes binnen het Zone-gamma. Waarom oortjes? Volgens Erica Kim, product manager bij Logitech, was er een grote vraag uit de markt. “In een onderzoek bij enkele grote klanten bleek dat tal van werknemers gewone oortjes gebruiken om muziek mee te luisteren en om te vergaderen. Vaak gaat het dan om de meegeleverde oortjes bij hun smartphone die niet de beste microfoonkwaliteit hebben.”
Meer moest Logitech niet weten om met het concept aan te slag te gaan. Na een ontwikkeltraject van twee jaar staan twee type Zone-oortjes, bekabeld en draadloos, klaar om op de markt te komen.
Focus op draagcomfort
Bij de ontwikkeling van oortjes met een zakelijk focus komt heel wat bij kijken volgens Kim. Een van de belangrijkste problemen om op te lossen is het draagcomfort. Een headset zet je doorgaans sneller af na een videocall, maar oortjes worden langer gedragen omdat ze ook focussen op muziekliefhebbers.
We hebben heel wat prototypes gemaakt om de perfecte pasvorm te vinden voor een optimaal comfort.
Erica Kim, product manager bij Logitech
“Elke gebruiker is anders en er zijn tal van use-cases om rekening mee te houden. We hebben heel wat prototypes gemaakt om de perfecte pasvorm te vinden voor een optimaal comfort. Bij de Zone Wired-oortjes worden zelfs vier pasvormen meegeleverd in de doos: XS, S, M en L.” Kim benadrukt dat de XS-maat belangrijk is voor tal van vrouwelijke gebruikers die vandaag zelden een goeie match vinden. De Zone Wireless oortjes worden met drie pasvormen meegeleverd omdat ze op een andere manier contact maken met het oor.
Stilte om je heen
Volgens Kim blijven de oortjes goed zitten zodat je ze zelfs bij het sporten kan gebruiken. “We focussen niet specifiek op die doelgroep, maar de oortjes zijn IP68-gecertificeerd en dus waterdicht.” Onderweg met de oortjes bellen in de gietende regen is dus ook geen enkel probleem.
Noise cancelling is een belangrijke troef van beide Zone-oortjes om comfortabel te vergaderen of om in alle rust in een drukke ruimte te werken. Actieve noise-cancelling zit uitsluitend in de Zone Wireless-oortjes, de bekabelde versie heeft enkel een passieve variant.
Bijzondere microfooninnovatie
De grootste innovatie vinden we in de microfoonkwaliteit. Traditioneel scoren oortjes bijzonder slecht op dat vlak. Bekabelde oortjes hebben een microfoon in het kabeltje dat je vaak voor je mond moet houden om duidelijk over te komen. Bij draadloze oortjes is het probleem veel complexer omdat de microfoon in het oortje zelf zit. Logitech heeft dat probleem op een ingenieuze manier opgelost.
Op de oortjes zitten twee microfoons: één aan de buitenkant en één in je oorkanaal. Die laatste kan in je hoofd meten wat je spreekt, terwijl de microfoon aan de buitenkant je stem maar ook de omgeving opneemt. Door beide met elkaar te matchen, krijg je een zuiver resultaat alsof je een traditionele microfoon voor je mond hebt. Die gesprekskwaliteit was cruciaal om de Teams-certificering binnen te halen. “Logitech is de eerste fabrikant die dit certificaat behaalt met oortjes.”, benadrukt Kim.
Logitech voorziet ook een aparte chip in de oortjes met genoeg rekenkracht zodat de pc niet de noise-cancelling moet overnemen van de microfoon. Zo geniet je van optimale prestaties, ongeacht de kracht van je pc. Dit geld zowel bij de Zone Wired als Zone Wireless-oortjes. De dubbele microfoontechnologie in de oortjes werkt ook bij beide identiek. De bekabelde versie heeft dus niet de traditionele microfoon in het kabeltje.
Firmware updates
De dubbele microfoontechnologie is één, maar Logitech heeft ook heel wat moeten experimenteren met de plaatsing van de microfoon aan de buitenkant van het oortje. Die wordt gericht naar de gebruiker, maar ieder oor is anders. Dat was een flinke uitdaging tijdens het ontwikkelproces volgens Kim.
“Hoe hoog hangt het oor, wat is de vorm, hoe ver van de mond is de microfoon verwijderd. Er komt veel meer complexiteit bij kijken dan je initieel zou denken. We zijn heel blij met het resultaat dat we vandaag presenteren met Zone Wired en Zone Wireless.”
Hoe hoog hangt het oor, wat is de vorm, hoe ver van de mond is de microfoon verwijderd. Er komt veel meer complexiteit bij kijken dan je initieel zou denken.
Erica Kim, product manager bij Logitech
Ze benadrukt dat de oplevering van de oortjes niet het eindstation is. Beide modellen kunnen dankzij firmware updates gaandeweg nog beter worden op alle niveaus, inclusief microfoonkwaliteit. Om te voorkomen dat een firmware-update net slechtere prestaties geeft, passeert elke versie sowieso via Microsoft om opnieuw de Teams-certificering te ontvangen.
Flexibele geluidskwaliteit dankzij de app
De Logitech Zone Wireless en Zone Wired zijn functioneel identiek aan elkaar, met uitzondering van twee belangrijke verschillen: geluidskwaliteit en draadloos of bekabeld. Dat laatste spreekt voor zich: wie graag meer vrijheid wil, neemt de draadloze variant. Die wordt geleverd met een case om de oortjes op te laden. Via een kabel heb je geen last van lege batterijen, maar in ruil offer je iets meer flexibiliteit op.
Wie de beste geluidskwaliteit wil, kijkt sowieso best naar de Zone Wireless-oortjes. Die hebben 12 mm-drivers, vergeleken met 6 mm-drivers in de Zone Wired-variant. Sowieso kan je het geluidsprofiel van beide oortjes naar wens aanpassen via de Logitech Tune app. Integratie met Logitech Sync is er vandaag nog niet voor een centraal beheer van alle oortjes door het IT-team. Dat kan nog komen in de toekomst, Logitech sluit het vandaag niet uit.
Mogen we Logitech dan aanzien als een nieuwe concurrent binnen de oortjeswereld naast bijvoorbeeld Bose, Sony of Apple? Kim beantwoordt de vraag opvallend neutraal: “We focussen allereerst op de zakelijke markt met onze uitstekende microfoontechnologie. Tegelijk mikken we op een goede geluidskwaliteit en degelijke noise-cancelling voor de beste ervaring.”
De Logitech Zone Wired Earbuds zijn nu beschikbaar en hebben een adviesprijs van 99 euro inclusief btw. De Logitech Zone True Wireless Earbuds worden in het eerste kwartaal van 2022 verwacht.
Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met Logitech. Voor meer informatie rond alle headset-oplossingen van het bedrijf kan je hier terecht.