Assembleren, niet heruitvinden: de Europese visie achter login- en identiteitsspecialist OneWelcome

OneWelcome nam pas het Leuvense Scaled Access over. De acquisitie past in de Europese groeistrategie van het cloud-identiteitsplatform. Daarbij wil OneWelcome zich vooral onderscheiden van Amerikaanse techreuzen, en niet alleen in zaken zoals dataprivacy.

Begin maart nam OneWelcome het Leuvense Scaled Access over. OneWelcome is een op en top Europees bedrijf dat zich bezighoudt met de identificatie van klanten en gebruikers op bedrijfssystemen. “We richten ons op externe gebruikers”, verduidelijkt CEO Danny de Vreeze. “Denk aan consumenten die inloggen bij een webshop, klanten van een verzekeringsmaatschappij, patiënten in een ziekenhuis… We zijn ook actief in een B2B-context, bijvoorbeeld ter ondersteuning van een ecosysteem van leveranciers die samen een groot eenmalig project ondersteunen.”

OneWelcome biedt de technologie die ervoor zorgt dat zo’n externe partij veilig kan inloggen met de juiste gebruikersrechten. De dienst draait volledig achter de schermen. Ken je OneWelcome niet, dan is de kans nog steeds groot dat je al ingelogd hebt via de technologie van het bedrijf.

Scaled Access

OneWelcome breidt zijn capaciteiten steeds uit en in dat plaatje past de overname van Scaled Access. Deze technologie geeft gebruikers granulaire toegang tot diensten. Ward Duchamps, CEO van Scaled Access, “Vergelijk het met een firewall. Die kijkt op basis van regels of een pakketje door mag of niet. Wij passen dezelfde logica toe voor gebruikers op applicatieniveau. Op ieder moment checkt de technologie of een gebruiker nog aan de juiste voorwaarden voldoet om toegang te krijgen tot de applicatie.”

lees ook

Itsme begint aan internationale expansie met uitbreiding naar Rotterdam

Duchamps geeft het voorbeeld van een koerier die toegang heeft tot de systemen van een bedrijf, zolang hij of zij zijn rijbewijs heeft. Dankzij technologie van Scaled Access wordt die voorwaarde op continue basis opgevolgd, en niet gewoon bij het aanmaken van het account gecheckt. Een rijbewijs kan immers ingetrokken worden.

OneWelcome zal Scaled Access integreren in de organisatie. Het bedrijf profiteert verder van de bijkomende expertise en ervaring die het met de acquisitie aan boord haalt. OneWelcome bouwt zo zijn technologie verder uit, maar de inlogspecialist heeft absoluut niet de ambitie om de bredere identificatiemarkt op te slokken. Integendeel.

IT als een auto

Duchamps: “Binnen IT moeten we ons spiegelen aan de automobielsector. Auto’s worden ontwikkeld als verzameling van bestaande technologie die tot één geheel wordt geassembleerd. Niet iedere nieuwe wagen is een volledig nieuwe machine. Die manier van werken heeft de autosector over 150 jaar ontwikkeld. De IT-sector moet nu in enkele decennia hetzelfde doen.”

Hij bedoelt daarmee dat OneWelcome maar ook andere Europese bedrijven niet alles hoeven te doen. “In ons domein zijn er een aantal standaarden die een belangrijke rol spelen. We werken met die standaarden en zoeken overal partners. Interoperabiliteit is belangrijk.” Om veilig in te loggen met je identiteitskaart heeft OneWelcome bijvoorbeeld niet de ambitie om daar zelf technologie voor te bouwen. In de plaats daarvan werkt het platform mooi samen met partijen zoals Itsme.

Niet nodeloos dingen zelf doen

“We bouwen alleen zelf zaken waar een meerwaarde zit”, zegt de Vreeze. “Wij beheren de hele flow van het identificatieproces. Dat is onze core business en doen we zelf. Voor andere zaken werken we samen met partners.”

We bouwen alleen zelf zaken waar een meerwaarde zit.

Danny de Vreeze, CEO OneWelcome

Die aanpak is één van de sterktes van OneWelcome volgens de Vreeze en Duchamps, maar ook voor andere Europese bedrijven. Europese ondernemingen zijn in de regel kleiner dan de Amerikaanse concurrenten, maar dat is een goede zaak vinden beide heren.

De Vreeze: “Amerika is een homogene markt. In Europa is ieder land een beetje anders. Als je bijvoorbeeld alles in Europa optelt, kom je aan een vijftigtal verschillende eID’s. Die kunnen we in ons platform integreren.” De Amerikaanse monolithische aanpak stokt daar. Het is immers interessanter om gespecialiseerde partijen op lokaler niveau te integreren in een platform dan zelf een alternatief te bouwen voor die 50 eID’s over alle landen heen.

Als Europees bedrijf heeft OneWelcome volgens de Vreeze en Duchamps nog een streepje voor. “Wij zien consent als een logisch onderdeel wanneer we informatie vragen”, legt de Vreeze uit. “Vragen we een klant een telefoonnummer, dan wordt die enkel voor een specifiek doel gebruikt en exclusief daarvoor bewaard.” De vraag naar consent zit bij OneWelcome maar ook andere Europese bedrijven meer als standaard ingebakken, waar Amerikaanse organisaties hun producten moeten aanpassen om correct met Europese gegevens om te gaan.

lees ook

Europese cloudspelers missen ambitie inzake datasoevereiniteit bij EU

Consent en integratie zijn twee zaken die je als Europese speler in het DNA moet hebben, klinkt het. “Wij geloven in identiteitsportefeuilles. Ieder land en iedere industrie heeft zijn eigen portefeuilles. Het is aan ons om die te integreren en de flow om in te loggen te ondersteunen.”

Geen meerwaarde in een Europese monoliet

De visie heerst sterk bij de Vreeze en Duchamps. Allebei wijzen ze naar de overeenkomstige ingesteldheid als één van de redenen voor de acquisitie van Scaled Access door OneWelcome. Het bedrijf is nu al de grootste Europese speler in de markt, met meer dan honderd klanten die samen verantwoordelijk zijn voor meer dan 56 miljoen dagelijkse logins.

Het bedrijf is er rotsvast van overtuigd dat het verder kan groeien en een alternatief kan bieden tegen de grote Amerikaanse spelers, net omdat die zo groot en homogeen zijn. Dat zouden de Europese overheden ook moeten inzien vindt Duchamps. “De economische realiteit van techleveranciers in Europa is anders dan in de VS. De overheid moet samenwerking stimuleren.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home